Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İçe Kapanıklık Nedir ? Depresyon Belirtisi midir ?

0 742

İçe Kapanıklık Nedir ? Depresyon Belirtisi midir ?Mutsuzluğun içine giren çoğu insan ,hayatı sevmemeye hatta ,hayattan gelen her şey’den bıkmaya başlar. Konuşmaktan ve sohbet etmekten keyif almaz. Karşısındaki ile ilişkilerinde negatifliği en üst zirvelere çıkar. Bunaltıcı kelimeler ile karşı taraftakini de yorar. Ya da tam tersi hiç konuşmaz ve kendi çemberinde yaşamaya devam eder. Sorulan sorulara cevap vermekten çekinir. Birilerinin sürekli onu üzeceği endişesine kapılır. İçe kapanıklık durumları,çocuk,genç yaşlı her insanın başına gelecek bir durumdur. Bunun nedeni psikolojinin derinden sarsılması ile alakalıdır.

İçe Kapanıklık Nedir ? Depresyon Belirtisi midir ?Özellikle çocuklar yeni ergenliğe adım attıklarında ilk belirti aşırı susma ve ya aşırı agresif tavırlar olur. Aileler bununla baş edemediklerinden çeşitli uzman psikologlardan yardım almayı tercih ederler. Fakat ilaç kullanımı bir çocuk için erken bir durumdur. Onu anlamak ve ne yaşadığını sorgulamak,kısacası onun dilinden hareket etmek doğal yöntemler ile düzeltilir. Tabii ki uzman hekim eğer ilaç kullanması gerekiğini belirmiş ise bu durumda doktor kontrolü sağlanarak,uygun dozlarda ilaç kullanımı yapılara,iyileşmenin iyi sonuçlar vermesi beklenilir. Zaman ve sabır isteyen depresyon durumları ile tek başınıza baş etmeniz bazen mümkün olmayabilir. İçe kapanıklık diğer davranış bozukluklarına göre daha sinsi bir durumdur. Bu durum ciddi riskler oluşturabilir. İçe kapanıklık durumu yaşanan olgulara bağlı bir durum ve sosyal yaşantılarda inişli,çıkışlı durumlarla alakalı olabilir. Bu durumda en sağlıklı davranış modeli,gözlemdir.

İçe Kapanıklık Nedir ? Depresyon Belirtisi midir ?İçe kapanıklık durumlarında çocuk ve gençlerde şu durumlar daha çok ortaya çıkar. Hayata küsme ve sürekli çekingenlik durumları. Eşya paylaşımının olmaması. Okul dönemlerinde uyumsuzluklar ve öğrenci-öğretmen ilişkilerinde uyumsuzluklar. Kendini doğru bir şekilde ifade edememe olgusu gelişir. Sürekli susma hali,etrafa boş gözlerle bakma,kişinin ciddi bir şekilde depresyona girdiğine işaret eder. Yaşanan bazı talihsizlikler,kayıplar,kazalar,maddi sıkıntılar içe kapanıklığı tetikleyen durumlar arasında yer almaktadır.

Öncelikle bu durumu aşmak için ailelerin çocuk ve eşlerine karşı davranış modellerinde gerçek uyumu yakalamaları,gerekirse genel olarak aile terapisi almaları gerekir. Bu durumu zor bir süreçtir. Kişinin yaşama sevincini elinden alır. Eğer etrafınızda ve yakınlarınızda bu durumlar mevcut ise,doğru yol için yön göstermenizde fayda vardır. Sağlıklı ve bilinçli davranışların gelişmesi için psikolojik etmenleri hayatımızdan çıkartmanın alternatif yöntemlerini bulmamız gerekir. Sağlıklı günler dileği ile.

Kaynakça:
öncesağlık.com

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku