Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İlk Yardım Esnasında Yapılan Hatalı Davranışlar Nelerdir?

0 580

İlk Yardım Esnasında Yapılan Hatalı Davranışlar Nelerdir?İlk yardım insanların hayatını kurtarabildiği gibi, yanlış uygulama yapıldığında ciddi zararlara yol açmaktadır. Yaralı veya zor durumda olan bir kişiye, nasıl yardımcı olacağınıza dair bilgiye sahip değilseniz, müdahale etmeniz doğru değildir. İşte ilk yardım sırasında en sık yapılan hatalar.

1. Yapılan en yaygın ilk yardım hatalarından biri, trafik kazasında yaralıyı çıkarmaya çalışmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, yangın tehlikesi yok ise kesinlikle yaralı dışarıya çıkarılmamalıdır. Çünkü yaralı arabadan dışarı çıkarılırken omuriliği zedelenebilir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir ya da kişi felç kalabilir. Yapılması gereken; ambulansı aramak, kanama varsa durdurmak ve yaralıyı sakinleştirmektir.

2. Yanık durumunda, ısı derinin altına kadar nüfus eder. Isının derinin altı katmanlarına nüfus etmesini önlemek için, 15 dakika boyunca soğuk suya tutulmalıdır. Yanığın üzerine hemen krem sürülmemeli, 20 dakika beklenmelidir. Ayrıca yanığın üzerinin sarılması yanlıştır. Bu durum cildinize daha çok zarar verebilir.

3. Kişide bulunan açık yaralara oksijenli su, alkol ve iyot gibi dezenfektanları kullanmak, uygulandığı bölgedeki sağlıklı hücreleri yakarak acıya ve yanmalara sebep olur. Tentürdiyot ise iyot, alkol ve su çözeltisinden elde edildiği için daha hafif etkilere sahiptir. Ancak en doğru uygulama yarayı temizleyerek, sonrasında antibiyotikli merhemlere başvurmaktır.

4. Hasta olduğunuzda vücut ısınız arttığı halde, üşüyorsanız ateşiniz yükseliyor demektir. Bu durumda hastanın üstünün örtülmesi yanlıştır. Enfeksiyonla savaşmak için vücut ısısının artması iyi olsa da, 38 dereceyi geçen ateş tehlikelidir. Hastanın ince giyinmesi gerekir.

İlk Yardım Esnasında Yapılan Hatalı Davranışlar Nelerdir?5. En sık yapılan ilk yardım hatalarından biri de burun kanaması durumunda kafayı geriye doğru yatırmaktır. Bu işlem kanamayı durdurmaz hatta kanın boğaza doğru akmasına neden olur. Yapılması gereken şey; kafayı dik tutmak, 15 dakika boyunca burun deliklerini kapatarak ağızdan nefes almaktır. Kanama 30 dakikadan fazla sürerse doktora gidilmelidir.

6. Ateş yükseldiğinde vücudu alkolle ovalamak serinlemeye yardımcı olsa da, deriye nüfus etmesi sebebiyle özellikle çocuklar için tehlikeli bir durumdur. Bunun yerine ateş düşürücü kullanmak ya da ılık bir duş almak daha doğru olacaktır.

7. Epilepsi nöbeti geçiren birinin dişlerinin arasına bir şey koymak, kişinin dişlerini kırmasına neden olabilir. Nöbet sırasında kişinin dilini ciddi bir şekilde ısırma ihtimali yoktur. Yapılabilecek en iyi şey, darbelerden koruması amacıyla hastanın başının altına yumuşak bir şey konulmasıdır. Spazm geçirdikten sonra ise hasta yan çevrilmelidir.

8. Boğulan birinin sırtına vurmak oldukça yanlış bir davranıştır. Çünkü bu hareket, takılan cismin soluk borusundan daha aşağıya kaçmasına neden olabilir. Yapılması gereken, boğulan kişinin hafifçe öne eğilmesini sağlamak ve yavaşça nefes aldırmaya yönlendirmektir. Bu şekilde nefes yollarını tıkayan cismin dışarı çıkmasını sağlar.

İlk Yardım Esnasında Yapılan Hatalı Davranışlar Nelerdir?9. Donmuş bir uzuvu ovalamak kılcal damarlara zarar verebileceğinden dolayı yanlıştır. Yine çok yapılan hatalardan biri de sıcak suyla müdahale etmektir. Doğru müdahale ise, suyun derecesini kademeli olarak arttırarak, ilgili bölgeyi ısıtmaktır.

10. Ağır olarak zehirlenme durumlarında kusmanın önüne geçmek için ilaç alınmamalıdır. Yemek borusuna kadar uzanan yanmalara sebep olan çoğu ilaç aynı zamanda mideden akciğere kadar zehirlenmenin etki göstermesine neden olur. Böyle bir durumda en doğru olan, ambulansa haber vermek ve zehire neden olan durum ile alınan ilacı bildirmektir. İnternet üzerinden doğruluğu kesin olmayan bilgilere göre hareket edilmemelidir.

Yazar: Dilara Yeten

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku