Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İndirim Kodları Nasıl Çalışır?

1 428

Eski bir Kızılderili atasözü “en uzağa giden ok en gerilmiş yaydan çıkar” der. Yani alışverişe çıkıp -mesela- bir gömlek mi alacaksınız; demek ki gömlek konusunu ne kadar incelerseniz o kadar başarılı bir alışveriş yapar, hatta belki de alışverişi bir gömlek fiyatına iki gömlekle bitirirsiniz. Eski bir Türk atasözü ise “evdeki hesap çarşıya uymaz” der ya; işte onu unutun; o atasözü toprak oldu.

Evdeki Hesap Dijitale Uyar

İndirim Kodları Nasıl Çalışır?

Dünyada ilk kez 1965 yılında iki bilgisayar birbiriyle “Arpanet” denen bir ağ üzerinden haberleşti. 1994 yılına gelindiğinde Arpanet’in adı “İnternet” olarak değişmiş ve o yıl ilk kez piyasaya çıkan Netscape tarayıcısı sayesinde iki yerine binlerce bilgisayar bu dijital ağa bağlanmıştı. O sıralarda haber okumak ve e-posta göndermek amacıyla kullanılan bu ağda yavaş yavaş internet mağazaları da katılmaya başladı. 5 Temmuz 1994’te Amazon kurulmuş; onu 3 Eylül 1995’te kurulan Ebay izlemişti. Ardından diğer mağazalar da öylesine büyük bir hızla açılmaya başlandı ki İnternet’te bir yerden bir yere gidebilmek için 4 Eylül 1998’de Google denen arama motorunun açılması gerekti. Artık İnternet işlek bir ana cadde idi ve bu cadde üzerindeki arsalar teker teker mağaza vitrini haline geliyordu.

Neden gelmesindi ki? Çünkü online mağaza açınca kira masrafı yoktu. Vitrin tasarımcısı, stok maliyeti, kasiyerlerin sendikası, gece bekçisi, akşam mağazayı kapatma gereği gibi tuğla ve çimentodan yapılma mağazaların dertleri bir anda sona eriyordu. O halde insanları artık bu çevrimiçi mağazalara oluk oluk çekmek için bir çare bulunmalıydı. O çare tak diye bulundu: 27 Ekim 2006’da dünyanın en büyük indirim kodu sitesi Retailmenot açıldı. Artık insanlar dijital bir kod vasıtasıyla alışverişlerini daha da ucuza getirebilecekti. Bu koda “indirim kodu” (discount code) adı verildi.

Mağazalar Açısından İndirim Kodları

İndirim Kodları Nasıl Çalışır?İndirim koduna ne gerek var diye düşünebilirsiniz; ama çok gerek var. Düşünün ki bir mağazasınız. Mesela Dell Bilgisayar’sınız ve hem pek çok kendi mağazanız; hem de pek çok acenteniz var. Bunlara ek olarak internet üzerinden de satış yapıyorsunuz. Yani günümüzde 360 derece satış denen çok kanaldan satış yapmaktasınız. Dolayısıyla fiyatlarınız her kanalınızda aynı olmalı. Ama kazın ayağı öyle değil. Çünkü internette öyle bir rekabet var ki, fiyatlarınızı mağazalarınızda aynı tutarken internet üzerinden %20 indirmeniz gerekiyor; aksi takdirde satış yapmanız imkansız. O halde bunun tek çözümü var: İnternete özel indirim kodu vermek.

Yani fiyatınızı mağazalarınızda fiks tutarken, internet sitenize gelen trafiği de eli boş göndermemenin tek yolu, kullanıcılarınıza indirim kuponu, kupon kodu veya hediye çeki gibi isimler altında ücretsiz dijital kodlar göndermektir. Bu sayede hem acentelerinizi kızdırmaz; hem mağazalarınızda satış yapmaya devam eder; hem de online rekabette pahalı kalmaz ve çatır çatır satış yapabilmeye devam edersiniz.

Müşteri Açısından İndirim Kodları

Biz alışveriş yapanlar tarafından bakıldığında ise, indirim kuponları her gün e-postamıza gelen; veya bir online mağazaya girdiğimizde karşımıza çıkan; veya sosyal medyada sağa sola çoğu kez gereksizce uçuşan kodcuklardır. Ama bu kodların anarşik bir şekilde sağda solda uçuşuyor olması, bize Murphy’nin 32 numaralı kanununu hatırlatır: “Ne zaman bir şeye ihtiyacınız yoksa o şey vardır; ama ne zaman o şeye ihtiyacınız varsa o şeyi ara ki bulasın.” Dolayısıyla bu tip durumlar için indirimkodu.com gibi siteler oturup sabahtan akşama kadar tüm indirim kodlarını toplarlar ve kolayca kullanılabilmeleri için bunları tasnif edip yayınlarlar. Dolayısıyla bir alışverişte indirim gerektiğinde e-postamıza veya sosyal medyaya veya arama motorlarına bakmak yerine, hemen bu tip indirim kodu sitelerine gireriz ve aradığımız kodu saniyeler içinde bulup alışverişi ucuzlatırız.

İndirim Kodu Siteleri Nasıl Çalışır?

İndirim Kodları Nasıl Çalışır?Her türlü içerik sitesi gibi kupon kodu siteleri bilginin bir araya getirilip sunulması hizmetini verirler. Dolayısıyla her gün metodik olarak binlerce farklı kaynaktan toplanan bilgiler, bu tip sitelerde bir taraftan mağaza adı altında; diğer taraftan da kategori çeşitlemesi altında sıralanır. Mesela N11’den bir kod geldi diyelim: “Küçük ev aletleri kategorisinden yapılacak 100TL alışverişte geçerli %11 indirim kodu: evaletleri11” şeklindeki bilgiyi site editörleri ham halde bulurlar. Bunu sitelerine girerken “N11 %11 indirim kuponu” gibi bir başlık; o başlığın altında açıklayıcı bir içerik ile normal bir yazı haline getirdikten sonra; kategori seçimini “Küçük Ev Aletleri” ve mağaza seçimini “N11” yaptıktan sonra bu yazıyı yayına alırlar. Genellikle WordPress veya benzeri bir içerik yönetim sistemi olan bu sitelerde bu kod yayınlanır yayınlanmaz N11 (mağaza sayfası) ve Küçük Ev Aletleri (kategori sayfası) altında listelenmiş olur. Bu sayede N11 indirim kodu arayanlar o mağazaya özel sayfaya ulaştıklarında tüm ilgili kodları alt alta sıralanmış olarak bulurlar ve böylece çok basit bir iki tıkla bu kodu ücretsiz olarak alıp kullanabilirler.

Peki İndirim Kodu Siteleri Nasıl Para Kazanır?

Güzel soru. “Eğer internet bedavaysa, internet siteleri nasıl para kazanır?” Mesela Google’da arama yapmak bedavadır. Facebook, Twitter, Instagram veya Pinterest üzerinden arkadaşlarımızla sohbet ederken hiç para ödemeyiz. Hürriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet bayilerde parayla satılırken internetten bedava okunabilir. O halde üzerinde “bedava” etiketi olan bu siteler nasıl para kazanıyor diye düşündüğümüzde “reklam” cevabına ulaşıyoruz. Çünkü internet bizim için oyun oynadığımız, alışveriş yaptığımız, gazete okuyup arkadaşlarımızla sohbet ettiğimiz yepyeni bir dünya iken, pek çok marka için burası yepyeni bir reklam mecrasıdır. Yani bu siteler internet üzerinden reklam yaparak para kazanmakta; daha çok fayda yaratıp daha çok tıklandıkça daha fazla para kazanabilmektedir. Eğer bir internet sitesi internette faydalı bir iş yapıyorsa ona takılan madalyanın adı “reklam geliri” şeklindedir. Bu sayede o site, çalışanlarının maaşını, ofis giderlerini ve diğer şirket masraflarını öder ve daha fazla fayda yaratmak için çalışmalarına aynı hızla ve hazla devam eder.

İndirimsiz Alacak Kadar Zengin Değilim

İnternetten alışverişin en güzel tarafı, hem çok çeşit olması; hem de gerçek hayatta dükkanlara gir-çık yaparak belki de günler sürecek kıyaslamaları dakikalar içinde halledebiliyor olmamız. Her şeyi bir arada buluyor ve kolayca kıyaslıyoruz; böylece ihtiyacımız olan ürünü en uygun fiyata almaya çalışıyoruz. Ama İnternet’in “devrim” niteliğindeki asıl özelliği hiç kuşkusuz indirim kodları. İnternetten önce var olmayan bu dijital kodların arkasındaki mekanizma, online mağazaların daha ucuz olmasını sağlamak üzere hayata geçirilmiş. Dolayısıyla online alışverişi göz ardı etmeyelim. Hem kendimiz kullanalım, hem de bilmeyenlere anlatalım. İndirim kodu olmadan da kesinlikle alışveriş yapmayalım.

1 yorum
  1. İndirim Kodu diyor

    İndirim kodu ile indirimli alışveriş yapmak mümkün. Yazı için teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku