Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İneklerin Özellikleri

0 5.441

İnekler genellikle 2 ya da 2,5 yaşında erişkin hale gelirler. Yavrulayabilmeleri için ise 2,5 – 3 yaş aralığı uygundur. Erişkin bir inek ortalama 500kg civarındadır ve 25- 30 yaşına kadar yaşayabilirler. İneğe yeni doğduğunda buzağı, daha sonra düve ve doğum yaptıktan sonra da inek denmektedir. Erkeklerine ise öküz, tosun ve boğa denir. Bazı özellikleri ırklara göre değişiklik gösterse de, genel olarak tüm ırkların yapısı hemen hemen aynıdır.

İnek üreticileri için, ineklerin her yıl yavrulamaları önemlidir. Bu hem süt üretimi açısından, hem de yeterli sayıda olup, ihtiyacı karşılayabilmesi açısından önemlidir. Bu yüzden doğru beslenmelerine ve sağlık kontrollerinin yapılmasına özen gösterilir.

6469_nekler

İneklerde Süt Üretimi

Aynı cins olsa bile, tüm ineklerin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu ırk değişikliklerinde daha da belirgin hale gelir. Bir inek buzağıladıktan sonra, sütten kesilene kadar verdiği süte göre, yıllık süt miktarı belirlenir. Yerli sağmal ineklerde bu miktar, 8000kg civarındadır. Alınan süt miktarını arttırmak için daha çok Holstein cinsi inekler tercih edilmektedir, bu cins ineklerde yıllık 15000 kg-25000 kg civarında süt alınabilir. Etleri için beslenen kasaplık inekler sağılmaz, onlar sadece yavrularını emzirirler. Sağmal ineklerin yaşlarına göre de yıllık alınan süt miktarı değişir. En verimli oldukları dönem, 5 ve 6 yaş aralığındadır.

İneklerin Beslenmesi

Genelde inekleri besleme şekli, saman, ot gibi kaba yem ile karıştırılan, yoğun yemlerden oluşur. Yoğun yemler, özel vitamin ve mineral içeren küspe ve tahıl karışımıdır. Miktarı ise ineğin özelliklerine göre değişmektedir. Buzağılayacak, süt veren veya eti için beslenen ineklerin beslenme şekilleri ve miktarları değişiklik gösterir.

İneklerin Irkları

Özellikle Çukurova civarında yetişen yerli Güney Anadolu Kırmızısı eti için en tercih edilen cinsler arasındadır. Jarsey ve holstein cinsi inekler, sağmal inek olarak tercih edilen inek ırklarıdır. Angus, şarole, limuzin, piedmontese ve Belçika mavisi ise etleri için beslenen ırklar içindedir. Montofon ve simental ırkları ise hem eti için hem de sağmal olarak beslenmektedir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku