Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İngiltere Turist Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

0 363

İngiltere Turist Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?İngiltere turist vizesi ya da daha doğru bir ifadeyle Birleşik Krallık turistik amaçlı vizesi dünyanın alınması en zor olan vizelerinin başında gelmektedir. Avrupa Birliği üyesi olan Birleşik Krallık’ın, Avrupa Birliği sınırlarının kaldırılması programı uyarınca yürürlüğe giren Schengen Anlaşması’na taraf olmadığını söylememiz gerekir. Bu anlamda Birleşik Krallık, Avrupa Birliği topraklarına dahil olsa da Birlik içinde serbest dolaşımın ancak gümrükler aracılığıyla sağlanmasına izin vermektedir. Bunun bir diğer anlamı, Avrupa Birliği vatandaşı olunmadığı sürece, geçerli bir vizeye sahip olunmaması Birleşik Krallık sınırlarına girilmesini imkansız kılmaktadır. Meğerki seyahat etme niyetinde olan kişi Birleşik Krallık uyarınca alınan vize muafiyet programına dahil bir ülkenin vatandaşı olsun. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtensten vatandaşlarının ülkeye girişlerinde herhangi bir kayıt tutamamaktadır. Yani kişilerin serbest dolaşımı sebebiyle, Birlik içinde serbest dolaşım hakkı vardır. Ancak Birliğe üye olmayan 3. ülke vatandaşlarının ülkeye giriş çıkış kaydı tutulmaktadır.

Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları Birleşik Krallık sınırları içinde dilediği süre boyunca ikamet etme, çalışma hakkına sahiptir. Ayrıca bu kişiler ülkeye girişlerinde bu hakları iktisap edebilmek için herhangi bir müracaatta dahi bulunmakla yükümlü değildir. Ancak 3. ülke vatandaşları Birleşik Krallık topraklarına ziyarette bulunmak istiyorlarsa, geçerli bir vizeye sahip olmak zorundadırlar. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Arjantin, Güney Kore, Tayvan gibi gelişmiş ülke vatandaşları da Birleşik Krallık’a vize almaksızın seyahat edebilme hakkına sahiptirler. Ancak bu ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarından farklı olarak sadece 6 aylık bir vizeye sahip olmalarıdır. Bu vize her 1 takvim yılının sonunda güncellenir. Buradaki en önemli mesele sahip olunan vizenin uzunluğu değil her bir ziyaretin 1 yıllık süre içinde sadece 6 aylık bir oturum hakkı tanıması hadisesidir. Bu anlamda 5 yıllık bir Birleşik Krallık vizesi olan bir Türk ya da vize muafiyeti kapsamında olan bir Amerikan vatandaşı, ülkeye girdiği ilk tarih itibariyle ülkeyi en geç 6 ay içinde terk etmelidir. Bu süre ilk giriş tarihinden 1 yıl sonra tekrar yenilenir. Ancak kişi ilk girişi sonrasında sadece 2 ay ülkede kalmış ve sonrasında ülkeyi terk etmişse, bu kişinin ilk giriş tarihiyle başlayan 1 yıllık süre içinde 4 aylık daha oturum süresi bulunmaktadır. Buradaki en önemli husus, giriş çıkış yapmak size otomatikman 6 aylık oturum süresi tanımaz.

Türk vatandaşlarının Birleşik Krallık’a yapacağı turistik ya da turistik olmayan bütün ziyaretlerinde vize alması zorunludur. Bu zorunluluk 1980’li yılların sonuna doğru getirilmiştir. Bu kararın alınmasındaki en önemli husus, Türklerin Birleşik Krallık topraklarına turist olarak vizesiz seyahat edip daha sonra ülkeyi öngörülen süre içinde terk etmeyerek ülkede yasadışı olarak yaşamaya başlamalarıdır. Bu durum karşısında ciddi bir sorun yaşayan Birleşik Krallık 1989 yılında Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmesini askıya almış ve bu tarih itibariyle, tüm Türk vatandaşlarından vize talep etmiştir. Burada kişinin Yeşil pasaport sahibi olması da durumu değiştirmez, diğer birçok Avrupa Birliği üyesi ülkelerin aksine Birleşik Krallık, gerek umuma mahsus gerekse de yeşil pasaport sahibi olan herkeste vize uygulamaktadır.

Türk vatandaşları İstanbul ve Ankara’da bulunan İngiliz Konsolosluğu aracılığıyla başvuruyu yapabilmektedirler. Başvuru konsoloslukla aracılığı bulunan şirketler aracılığı ile yapılabilir. Başvurunun eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılması başvurunun değerlendirilmesi açısından zorunludur. Hatalı ya da eksik başvuru vize başvurusunun reddedilmesine sebebiyet verecektir. Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki tüm ülke pasaportlarına giriş damgası vurulur. Çıkış durumda ise, havalimanlarında havayolu şirketleri çıkış listelerini gerekli birimlere iletirler bu havayolu şirketleri açısından zorunlu kılınmıştır. Aksi tutum lisans iptaline kadar gidebilmektedir.

Kaynakça:
British Visa Restrictions

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku