Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İş Kurmak İsteyenler Bu 7 Maddeye Dikkat Etmeli

0 399

İş kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok detay vardır. Ülkemiz ekonomik şartları dikkate alındığında bir iş kurmak cesaret isteyen bir iştir. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Ama risk alınmadan başarının gelmeyeceği de göz önünde bulundurulacak olursa iş kurmanın bir maceraya atılmaktan çok başarıya ulaşmanın ilk adımı olduğu unutulmamalıdır. İş kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detayların en önemlilerini uzmanlarına danışarak aşağıda açıkladık.

İş Kurmak İsteyenler Bu 7 Detaya Dikkat!

1. Yapmak istediğiniz iş konusunda ne kadar tecrübelisiniz bunu gözden geçirmelisiniz. Tecrübesi olmadığınız bir işe atılmak önemli bir risk taşır. İş kurmanın zaten belli bir oranda riski olduğunu düşünecek olursanız, hiç tecrübe sahibi olmadığınız bir iş koluna atılmak çok daha fazla riski beraberinde getirir. Dolayısı ile bir işe atılmadan önce o sektör hakkında ciddi birikiminiz olması ve tecrübeye sahip olmanız bir avantaj olacaktır.

İş Kurmak İsteyenler Bu 7 Maddeye Dikkat Etmeli2. Yapmak istediğiniz işi kendi öz sermayeniz mi yoksa alınan kredi ya da borç sonrasında mı kurmaktasınız sorusu da çok önemlidir. Her nasıl olursa olsun işinizi kurduktan sonra mutlaka kenarda belli bir miktar daha kapitalinizin olması gerekmektedir. Eğer işinizi kurduktan sonra kenarda sizi bir süre idare edecek birikiminiz yok ise yüksek risk altında olduğunuzu unutmayınız. Hangi iş koluna atılırsanız atılın ve isterseniz yapmak istediğiniz iş kolunda onlarca yıllık tecrübeniz olsun mutlaka kenarda sizi bir süre idare edecek paranızın olması gerekir. Çünkü yaptığınız işi oturtana kadar ve belli bir müşteri kitlesi oluşturana kadar yani diğer bir ifade ile yaptığınız işin kar getiriyor olmasına kadar belli bir süre geçecektir. Dolayısı ile masraflarınızı karşılayacak bir paraya ihtiyacınız olacaktır. Bunu karşılayacak bir birikiminiz yok ise daha kurduğunuz iş oturmadan sermayeden tüketmeye başlarsınız ki bu son derece tehlikelidir. Bir iş kurulur kurulmaz hemen kar getirmesi ya da ciddi oranda kar getirmesi beklenemez. Bir mağaza açıyorsanız hemen ertesi ay kar beklememelisiniz. Müşterilerin sizi tanıması, belli sayıda müşteri oluşturmanız, mağazanızın tanınır hale gelmesi gibi birçok detayın oturması belli bir zaman alan süreçtir ve bu süreç zarfında masraflarınız olacaktır. Dükkân kirası, personel ve mağaza gideri gibi birçok gider sizi beklemektedir. Elbette bu küçük ölçekli bir mağaza için geçerli bir durumdur. Kurduğunuz işin hacmi büyükse giderler daha fazla olacak ve dolayısı ile kenarda bulundurulması gereken kapitalin de o oranda fazla olması gerekir.

3. İşinizin bulunduğu lokasyonu seçerken çok dikkatli olmalısınız. Örneğimizi gene mağaza açmaktan verecek olursak, mağazanızı bir alışveriş merkezinde mi yoksa cadde üzerinde mi açacak oluşunuzun hesabını iyi yapmalısınız. Açacak olduğunuz mağazanın bulunduğu semt, cadde gibi detaylar oldukça önemlidir. Ya da AVM de açıyor iseniz hangi semtteki hangi AVM olduğunun da önemi büyüktür. Kalabalıklar dükkânı yakından ilgilendiren ve olumlu etki yaratan detaydır. Dükkânınızın bulunduğu bölge ya da AVM ye ne kadar insan yoğunluğu akıyorsa dükkânınızın insanlar tarafından görünür olma ihtimali o kadar fazla olacaktır. Bu da dükkânınıza giren insan sayısının daha fazla olmasını beraberinde getirir. Dükkânınıza ne kadar insan girerse o kadar daha fazla ürün satışının gerçekleşmesi de beraberinde gelir. Dolayısı ile insan kalabalığının çok olduğu bölgeler her zaman için bir mağaza açısından olmazsa olmaz bir detaydır.

İş Kurmak İsteyenler Bu 7 Maddeye Dikkat Etmeli4. Personel seçimi de çok önemli bir detaydır. Bu çoğu mağazacının önem vermediği bir detaydır. Bu nedenle bir mağazaya gittiğinizde gördüğünüz bir elemanı üç ay sonra görmemeniz büyük ihtimaldir. Çünkü nasılsa o işi yapacak başka bir eleman bulunur düşüncesi neredeyse tüm mağazacılıkta yerleşmiş bir düşüncedir. Çünkü mağazacılıktaki elaman ucuz iş gücü kapsamındadır ve bu sektördeki eleman kalitesi de oldukça düşüktür. Ama gene de eleman seçerken tecrübesine, konuşma yeteneğine, hitabet gücüne, sektördeki hâkimiyetine, giyim kuşamına gibi birçok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki açtığınız mağazadaki ürünleri satacak olan o kişilerdir ve onların kalitesi sizin işinizin artıya geçmesinin en temel unsurudur. Ne kadar iyi eleman o kadar çok satış demektir. Çok satış daha fazla kazanç elde etmek anlamına gelir. Bunlar birbirine kenetlenmiş halkanın zincirleri gibidir. İşte bu nedenle iyi eleman olmazsa olmazların başında gelir.

5. Kurduğunuz işin tanıtımı ve bölgede bilinir hale gelmesi yani diğer bir ifade ile yapacağınız reklam çok önemlidir. Reklam gideri hiç boşa harcanan bir gider değildir ve işinizin başarıya ulaşmasında ve daha kısa zamanda kazanç elde etmenizde önemli bir detaydır. Mağazanızın bilinir halde olması bir süreç ister. Bu süreci kısaltmak ve daha fazla insana ulaşmanın yolu yapılacak reklamla doğrudan ilişkilidir. Ne kadar çok insana ulaşılır ise mağazanızı o kadar daha fazla insanın ziyaret etmesi doğal olarak gerçekleşir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ne kadar çok ziyaretçi o kadar daha fazla satış yapma ihtimalini beraberinde getirir. Unutulmasın ihtimal diyoruz kesin satış demiyoruz. İşte burada eleman kalitesi, iyi satış gücü ve sattığınız ürünün kalitesi gibi birçok detayı da atlamamak gerekir. Her müşteri kesin satış anlamına gelmez. Zaten böyle bir şeyi de ne kendinizden ne de elemanlarınızdan beklememelisiniz. Dolayısı ile mağazanız için yapacağınız reklam, tanıtım gibi detaylara önem vermelisiniz. Pano reklamları, broşür dağıtımı hatta vitrin farklılığınız bile bir reklam sayılır bunu unutmayınız.

İş Kurmak İsteyenler Bu 7 Maddeye Dikkat Etmeli6. Diğer mağazalardan farklı olmak, sıradanlığı kırıp yenilikler geliştirmek, hangi iş kolunda olunursa olunsun inovatif yani yenilikçi düşünceler ortaya koymak sizi rakiplerinize göre daha önde tutacaktır. Yenilikçi olmaktan çekinmemelisiniz. Yaptığınız iş kolu ile ilgili farklı düşünceler geliştirmeli, farklılığınızı ortaya koyan ve dikkat çeken detaylar sergilemelisiniz. Sizi rakiplerinizden farklı kılacak olan her yenilik daha fazla müşteri demektir. Bu nedenle inovasyona önem vermelisiniz. Problemlere getireceğiniz farklı yaklaşımlar ya da satışa ve tanıtıma yönelik farklı fikirler sizi başarıya götürecek detaylar arasındadır.

7. Prensip sahibi, prensiplerinden ödün vermeyen bir karakteriniz olmalı. Kurallarınızda esnek olmalı ama sık sık kural değiştirir halde olmamalısınız. Çabuk pes eden yapıda iseniz zaten ticarete atılmamalısınız. Baştan kaybettiğiniz anlamına gelir. İrade sahibi, olumsuzluklar karşısında direnme gücü olan, diyaloğa açık, ısrarcı ve mücadeleci bir ruha sahip olmak sizi başarıya götürecek karakteristik yapılardan bazılarıdır. Çabuk pes eden, dirençsiz, hırsı ve azmi olmayan bir yapıda iseniz başarısızlık sizin için kaçınılmaz bir sonuçtur. Çünkü hangi işi yaparsanız yapın başarı anında gelen bir şey değildir. Zaman alır ve sabır gerektirir. Bu manada sabır da olmazsa olmazların başında gelir.

Yukarıda size yardım edecek yedi önemli maddeyi açıkladık. Elbette başarının anahtarı bu yedi maddeyle sınırlı değil. Bunlar sadece en önemlileri arasındadır. Elbette başarı için birçok detay vardır ve bazen çok basit gibi görünen ve hiç önemsizmiş gibi görünen bir detay, bir yenilik, farklı bir yaklaşım bile sizi tahmin ettiğinizden de çok yukarılara taşıyabilir ve başarıya götürebilir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku