Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Satranç Turnuvası İçin Turnuva Salonu Özellikleri Nelerdir?

0 574

5454_l_10-yas-ve-alti-satranc-turnuvasi_93868432Her spor branşının kendine ait gereksinimleri ve uygulama alanları olduğu gibi, satranç sporunda da ihtiyaç duyulan bir takım özellikler mevcuttur. Özellikle uluslararası ve ulusal turnuvalarda çok dikkat edilen bu özellikler, gerekli düzeyde sağlanması kaydıyla, lokal çaplı turnuvalarda da aranmaktadır.

Öncelikli olarak, turnuva salonundaki masa ve sandalye sayısı, turnuvaya katılan oyuncuların sayısı göz önünde bulundurularak, yeterli sayıda olmalıdır. Örneğin, 200 katılımcının olacağı bir turnuva için, 200 adet sandalye ve 100 adet masa gerekecektir. Ancak bu sayılar, sadece oyuncular içindir. Çünkü, turnuva alanında yeterli sayıda analiz masası, hakem masası, canlı maçlar yayınlanıyor ise bilgi işlem işleri için kullanılacak bilgisayar masaları ve sandalyelere ihtiyaç duyulacaktır. Bir diğer kritik ihtiyaç ise, oyunun temel unsurları olan satranç takımı, tahtası, saati ve hamlelerin kaydedildiği notasyon kağıtlarının yeterli sayıda bulundurulmasıdır. Yine 200 oyuncu sayısı baz alındığında, sadece turnuvadaki asıl oyunlar için 100 adet takım, 100 adet satranç saati ve toplam tur sayısına göre hesaplanmış şekilde çıktısı alınan notasyon kağıtlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlara ek olarak, analiz masalarına konulacak satranç tahtaları ile birlikte, herhangi bir bozukluk ya da aksaklığa karşı, yedek olarak bulundurulan satranç saatleri ve takımlarına da sahip olmak gereklidir.

5454_8_piyon_satranc_turnuvasi_h2553

Turnuva alanı, turnuva başlamadan önce hazırlanmış olmalıdır. ilk olarak, masalarda örtü kullanılacaksa, masa örtüleri güzelce serilir. Ardından, hizalama işlemleri yapılarak, salondaki düzen sağlanmış olur. Satranç tahtaları ve saatleri, bu düzene göre düzgün bir şekilde masalara konduktan sonra, taşların dizilmesine başlanır. Çünkü, salona giren oyuncu, masasında taşları dizilmiş ve düzenli halde bulmalıdır. Ancak bu durum, her turda hakemin dizmesi ile değil, masada oyunu biten sporcuya taşların dizdirilmesi ile sağlanır. Turnuva alanının zemini, olabildiğince temiz ve düzgün yüzeyli olmalıdır. Masa ve sandalyeler devrilmemeli, dengesiz durmamalı ve gürültü çıkarmamalıdır.

Turnuva alanı ferah olmalıdır. Oyunu sırasında, hamlesini yaptıktan sonra ayağa kalkıp gezinmek isteyen, ve yahut tuvalete gitmesi gereken sporcuların, rahat hareket edebileceği bir alan gözetilmiş olmalıdır. Hazır tuvalet ihtiyacından bahsetmişken, turnuva alanında su ve diğer içeceklere ulaşımın kolay olacağı ve bunların temin edileceği yerlerin oluşturulması da aranan bir başka özelliktir. Sıcak içeceklerin alanda tüketimi sırasında, bir başka sporcunun ya da içen kişinin kendisini yakmamasına da dikkat edilmelidir. Turnuva alanına yakın bir yerde, acil tıbbi müdahale yapılabilmesi için, uygun bir oda ya da alan ayarlanmış olmalıdır. Ani bir arı sokması, kanama gibi aksiliklere ilk müdahale, bu alanlarda yapılabilmektedir.

5454_982_satranc_turnuvasi_01_(custom)

Satranç sporunun temelinde, düşünce gücü ve odaklanma olduğu için, turnuva alanları olabildiğince sessiz olmalıdır. Hakeminden sporcusuna, izleyicisinden yardımcı hizmetlerdeki kişilere kadar kimse, turlar sırasında yüksek sesle konuşmamalıdır. Hatta, zoraki durum olmadıkça, hiç konuşulmamalıdır. Yine bununla ilgili olarak, turnuva alanında gürültüye neden olan, ya da dikkat dağınıklığı yaratan herhangi bir sesiz tespit edilmesi durumunda, o sesin bertaraf edilmesi şarttır. Teknolojinin gelişmesiyle her alanda karşımıza çıkan elektronik cihazların, satranç turnuvalarında kullanılmaları yasaktır. Öyle ki, cep telefonlarının salona alınması zaten yasak iken, tablet, dizüstü bilgisayar gibi oyunları kayıt altına alarak dışarıda analiz yapabilecek her türlü araç da turnuva alanına sokulmamalıdır.

Turnuvanın yapılacağı alan, temiz ve hijyenik olmalıdır. Özellikle çok fazla sayıda katılımın olduğu turnuvalarda, sporcuların temiz bir havayı teneffüs etmesi, bulaşıcı hastalık riskinin olmaması, kokudan dolayı rahatsızlık duyulmaması gibi faktörler, bu noktada önem taşımaktadır.
Turnuva alanlarına ulaşımın kolay olması ise, dış etkenlere bağlı bir özelliktir. Temelde çok elzem bir kural olmasa da, oyuncuların ve yakınlarının ulaşımı düşünüldüğünde, bu durumun yarattığı zorluk ve kolaylıklar değerlendirilmelidir.

Asıl olan birçok gereksinim ve özellik, tek tek açıklanmıştır. Bu ve benzeri durumlar, ülkemizdeki satranç kültürünü ayakta tutacak ve pozitif yönde geliştirerek her geçen gün daha iyi turnuva koşullarına sahip olunacaktır. Böylece, bir işi yapmanın yeterli olmadığı, o iş için uygun ortamın yaratılmasının da ne denli önemli olduğu, ilgili ya da ilgisiz tüm insanlarca kavranabilir hale gelecektir.

Kaynakça:
http://www.tsf.org.tr/

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku