Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

James C. Maxwell Kimdir?

0 352

James C. Maxwell Kimdir?13 Haziran 1831’de Edinburgh, İskoçya’da dünyaya gelen James C. Maxwell, Cambridge Üniversitesi’nde çeşitli profesörlük görevlerinde çalıştı. Optik ve gaz hızı araştırmalarındaki yenilikleri ile bilinen çok ünlü olan Maxwell Denklemleri’nde ifade edilen elektromanyetizma etrafındaki çığır açan teorileri, modern fiziği bildiği gibi büyük ölçüde etkiledi. Maxwell, 5 Kasım 1879’da İngiltere’de öldü.

Akademik geçmiş

James Clerk Maxwell, 13 Haziran 1831’de Edinburgh, İskoçya’nın 14 Hindistan Caddesi’nde dünyaya geldi. Çocukluktan keskin bir akıl sahibi olan Maxwell’in geometri sınav kağıtlarından birisi, ergenlik çağında Edinburgh Kraliyet Cemiyeti’nde sunuldu. 16 yaşına gelindiğinde, Edinburgh Üniversitesi’ne girdi ve optik ve renk araştırmalarına yoğun ilgi gösterdi. Orada üç yıl çalıştı ve sonunda Cambridge Üniversitesi Trinity College’a gitti ve 1854’te mezun oldu.Bir süre Trinity’de ders yaptıktan sonra Maxwell, fizik fakültesinin bir parçası olarak Marischal Koleji’ne geçti. 1858’de Katherine Mary Dewar ile evlendi.

Satürn’ün Yüzükleri

James C. Maxwell Kimdir?

Maxis, Marischal’deyken, Satürn’ün durumuna bakarak ve gezegenin halkalarının parçacıklardan oluştuğu fikrini ortaya çıkaran, alemin daha sonra 20. yüzyıl uzay sondaları ile teyit edildiği, büyük bir gökbilim sorununu merak etti. Bunun için Maxwell Adam Ödülü’nü aldı.

Marischal Aberdeen Üniversitesi’ne giren Maxwell, Londra’daki King’s College’da profesörlük görevini üstlendi. Glenlair’deki evinden araştırma yapmak üzere görevinden istifa ettiğinde 1865 yılına kadar görev almıştı.. Cambridge Üniversitesi’yle de çalışmaya devam eden Maxwell, kurumun Cavendish Laboratuvarının kurulmasına yardımcı oldu ve burada laboratuvar yönetmeni ve deneysel fizik profesörü olarak 1870’lerin başında rol aldı.

James C. Maxwell Kimdir?Elektromanyetizmanın Öncüsü

Maxwell renk araştırmasına devam etmiş ve gaz hızı etrafında çığır açan keşifler yapmıştır. Maxwell’in King’s College’daki zamanında, elektromanyetizma ve ışık etrafında devrimci fikirleri paylaşmaya başladı.

Diğer fizikçi Michael Faraday, elektrik ve manyetizmanın birbirine bağlı olduğu fikrini savunmuştu; Maxwell, vortekslerle deneyler yapılarak Faraday’ın çalışmalarını genişletti ve elektromanyetik hareket teorisini dalgalar biçiminde kavramsallaştırdı ve söz konusu enerji hafif hızla ilerledi.

James C. Maxwell Kimdir?Maxwell Denklemleri

Teoremlerini destekleyen Maxwell Denklemleri – bilim adamlarının bilimsel olayları ifade etmede matematik kullanma becerisine değinerek – “elektromanyetik alanın dinamik teorisi” 1864’te Londra Kraliyet Cemiyeti’ne sunuldu ve ertesi yıl yayınlandı. 1873’te yaptığı araştırmada daha ayrıntılı olarak anlatılan Elektrik ve Manyetizma Tezi kitabını yayınladı .

“Görelilik teorisinin kökeni, Maxwell’in elektromanyetik alan denklemlerine borçludur.” – Albert Einstein

Maxwell’in diğer bilimsel katkıları, 1861’de çekilen ilk renkli fotoğrafı üretmek ve köprü bakımı için yapısal mühendislik hesaplamaları yapmaktı. Kariyeri boyunca Rumford Madalyası, Keith Ödülü ve Hopkins Ödülü de dahil olmak üzere Amsterdam Kraliyet Akademisi gibi gruplara üye olarak ödüller kazandırdı. Diğer Yayınlar Isı Teorisi (1871) ve Matter and Motion (1877) idi.

James C. Maxwell Kimdir?Ölüm ve Miras

James C. Maxwell, Cambridge, İngiltere’de, 5 Kasım 1879’da, karın kanserinden öldü. Onun buluşları modern dünyanın teknolojik yeniliklerinin çoğunun yolunu açtı ve Albert Einstein gibi düşünürlerin vazgeçilmez katkılarından ötürü övünmesiyle fiziği önümüzdeki yüzyıla kadar etkilemeye devam etti. Maxwell’in orijinal evi, şimdi müze, James Clerk Maxwell Foundation’ın sitesidir.

Kaynakça:
https://www.biography.com/people/james-c-maxwell-9403463
http://www.kuark.org/2013/07/maxwell-denklemleri/
http://www.elektromania.net/default.asp?tid=296

Yazar:Hatice Öztürk

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku