Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kadın Erkek Arasındaki 10 Fark

0 413

Kadın Erkek Arasındaki 10 Fark1. Kadınlar ile erkekler arasındaki fiziksel farklılıkların sadece bir kromozom dahası o kromozom üzerinde bulunan birkaç genin farklı olmasından doğduğuna inanmak oldukça zordur. Kadınlardakinden farklı şekilde X kromozomu ile beraber Y kromozomunu da taşıyan erkek bireylerin sadece dış görünüşlerinde değil idrar kanallarında, metabolizmalarında, iç üreme organlarında ve hatta beynin işleyişinde bile büyük farklılıklar mevcuttur. Farklılıklar kişi doğduğu günden itibaren ortaya çıkmaktadır.

2. Erkek çocuklar sinirsel gelişim açısından kız çocuklarına göre sinirsel gelişime daha geç başlarlar. Konuşma, tuvalet eğitimi, yürüme gibi otonom sistem kontrolünde olan bazı işlevler kız çocuklarında genellikle daha erken çağlarda gelişmektedir. Erkek çocukların ortalama boyu ergenlik dönemine kadar kız çocuklarından daha kısa olur. Kızlar ergenliğe erkeklerden daha erken yaşta girerler. Erkek bireylerde ergenliğe girme yaşı kız çocuklarına kıyasla birkaç yıl daha geç gerçekleşmektedir. Erkek çocuklar 14-15 yaş aralığında iken gelişimleri başlar ve bu hızlı büyüme 20 yaşına değin sürmektedir. Kız çocuklarının en çabuk geliştikleri dönem 12-13 yaş arasıdır. 17-18 yaşlarında kız çocuklarının bu hızlı gelişimi büyük oranda yavaşlamaktadır. Ergenlik döneminde erkeklerin çabucak boy atması, ses tellerinde kalınlaşma, kas dokusunda artma ve vücudun belli bölgelerinde kıllar çıkmaya başlar.

3. Erkeklerde salgılanan ve sadece ona özgü olan testesteron hormonu bu kadın erkek farklılığının en çarpıcı biçimidir. Erkeklerde bu hormonun sivilce oluşturma gibi bir etkisi olduğu için sivilce oluşumu kız çocuklarına göre daha fazladır. Erkek vücut kokusu kadın vücut kokusundan farklıdır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kadın ile erkek arasında meydana gelen cinsel etkileşimi sağlayan feromon molekülleri iki cinsiyette büyük oranda farklı nitelikler göstermektedir. Karşı cinsin dikkatini çekme, birlikteliği düzenleme gibi önemli işlevleri olan feromon moleküllerinin bazı özellikleri günümüz bilimin hala merak unsurudur.

Kadın Erkek Arasındaki 10 Fark4. Kadın ve erkek arasında bulunan en belirgin farklılıklardan bir diğeri de cinsel organlardır. Testis ve penis gibi cinsel organlar genellikle karın bölgesinin dışına taşarken kadınlarda bu işlevleri sürdüren organlar vücudun içine gömülü haldedir. Erkek ile kadın vücudu arasında bulunan diğer farklıklardan biri de kas gücüdür. Erkek vücudunda bulunan kas oranı daha fazla olduğu için daha kuvvetli olurlar. Ortalama erkek boyu kadına göre 15cm daha uzundur. Erkeğin bir günde harcadığı ortalama kalori miktarı 2700, kadında ise bu miktar 2000 kaloridir. Erkekler spor alanında kadınlardan daha atiktir fakat dayanıklılık açısından yetersidirler. Erkeklerin fiziksel olarak kendilerini güçlü lanse etmelerine rağmen kadınlar acıya daha dayanıklılardır. Yaşam sürecinin en zorlu ağrılarından biri olarak kabul edilmiş olan doğum sancısının erkek bireyler tarafından kaldırılamayacağı kabul edilmektedir.

5. Erkek bireyler kanlarında bulunan testesteron oranına bağlı olarak agresif ve güç kullanımına daha meyilli olmaktadırlar. Erkeklerde gözlemlenen bu duruma karşın kadınlar saldırganlığını sözcükler ile ifade etme yoluna giderler. Erkek vücudunda toplamda kadın vücuduna oranla 1 litre kadar daha çok kan bulunmaktadır. Alyuvarlar ve hemoglobin sayısı da erkek bireylerde daha fazla sayıdadır.

6. Yapılan birçok araştırmaya göre kadınların bağışıklık sistemi erkelere göre daha dirençli bir yapıdadır. Bu yüzden hastalık ve enfeksiyonları daha kolay atlatırlar. Vücutta bulunan yağ dokusu miktarı özellikle de cilt altı yağ dokusu kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Erkeklerde ortalama olarak kadın bireylerdekinin %50’si kadar yağ dokusu mevcuttur. Kadınlarda yağ dokusu bedenin %20’sini erkeklerde ise %15’ini oluşturur. Erkek vücudunda bulunan su oranı kadınlarınkinden %10 daha fazladır, yağ dağılımları da farklılık gösterir. Yağ dokusu erkeklerin karın kısmına yoğunlaşmakta iken kadınlarda östrojen salınımından dolayı bu dokular basenlerde birikir. Erkeğin omuzları daha geniş, kol, bacak yapıları daha iri kemik yapıları daha ağır, eklem yapıları da daha büyüktür. Oysa kadınlarda kalça kemiği daha geniş ve eklemsel yapıları daha esnektir. Kalçanın kadınlarda geniş olmasının nedeni bebeğin doğum esnasında anne karnından kolayca çıkmasını sağlamaktadır.

7. Ses telleri kadın ve erkek bireylerde farklılıklar göstermektedir. Erkek sesi bass, kadın sesi ise tiz olarak ifade edilmektedir. Araştırmacıların yürüttükleri çalışmalar, erkek bireylerin kadınların sözlerini anlamada zorluk yaşadıklarını göstermektedir. Bunun en temel nedenleri arasında kadın sesi yapısının erkek sesi yapısından daha karışık bir yapıda olması ve kadın gırtlağının boy ve şeklinde farklılıklar bulunması gösterilebilir. Erkeklerde onlara özgü olan ve gırtlak kısmında bulunan adem elması denilen çıkıntı bulunmaktadır.

Kadın Erkek Arasındaki 10 Fark8. Saç dökülmesine erkek bireyler daha yatkındır. Erkeğin vücut derisi kadının vücut derisinden daha kalın ve dirençlidir. Erkek derisinde birim kareye düşen ter ve deri altı yağı bezleri sayısı kadınlarınkinden daha fazladır. Bu sebeple erkeğin derisi daha yağlı ve daha çok ter atmaktadır.

9. Erkek beyni ve kadın beyni arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Erkek beyni daha ağır çalışır. Kadınlarda hücre arası bağlantıları sağlayan sinapslar ve sinir hücreleri daha fazla sinyal iletiminde bu durum büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Kadın Erkek Arasındaki 10 Fark10. Erkek bireylerin yaklaşık %8’inde safra kesesi taşı görülürken kadınlarda bu oran %20’lere çıkmaktadır. İki cinsiyetin yaşam süreleri arasında da ortalama hesaplarda farklılıklar bulunmaktadır. Batı’da erkeklerin ömrü 75,5 yıl kadınların ömrü ise 78 yıldır. Kadın ve erkek arasında saydığımız bunca farklılığın temelinde tek bir genin olması çok şaşırtıcı görünmektedir.

Kaynakça:
http://bravetheworld.com/2016/08/09/50-real-differences-men-women/

Yazar: Taner Tunç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku