Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kalp Dostu, Hatıraların Gülen Yüzü; Alıç

0 635

Alıç… Kokusu, mayhoş tadı ve güzel rengiyle beni çocukluğuma götürür. 80’li yıllarda okul önlerinde bonzai satıcıları yerine, alıç satan temiz kalpli Anadolu insanları vardı. Zaman nasıl herşeyi kirletiyor ve masumiyeti elimizden alıyor değil mi?

Okul önlerinde mahallelerde uzunca bir sopaya asılmış, ipe dizilmiş olarak satılan alıçları kolye gibi boynumuza takar, bitmesin diye katık ederek yerdik. Alıcını önce bitiren diğerinin boynundaki boncukları alıçtan kolyeye boynu bükük bakardı. Şimdi, tadıyla ve renkli görünüşüyle 80’li yıllarda küçük çocukların kalbini çalan, halk arasında yemiş olarak da adlandırılan bu meyveden ve yararlarından sizlere biraz bahsetmek istiyorum.

5959_images_(27)

Ekşimuşmula, Barutağacı, Yemişen, Crataegus Azarolus gibi isimlerle de anılan alıç; boyu 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekleri olan bir ağaçtır. Meyveleri kırmızı ve sarımsı renktedir. Hafif mayhoş ve tatlı bir lezzeti vardır. Meyvelerinin güçlü antioksidan özellikleri olan alıç, ülkemizde ormanlık alanlarda,dere yamaçlarında, taşlık ve kayalık alanlardaki çalılar içerisinde kendiliğinden yetişebiliyor. Yapraklarından yapılan çay ile kalp rahatsızlığı olan kişilere şifa veren alıç, içerisinde bulunan Triterpenoid Saponinler, Aminler ve Flavonlar sayesinde doğal bir ecza dolabına dönüşüyor.

Alıç’ın (Ekşimuşmula) Faydaları

Sinirsel nedenlerle oluşan kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, enfeksiyon hastalıkları sonucunda oluşan kalp kaslarındaki zayıflık, kalp krizi sonrasında kalpteki yıpranmaya karşı, yüksek kan basıncı, damar sertliği gibi rahatsızlıklara çok iyi geldiği bilinmektedir. Alıç, etkisini, 4 – 8 haftalık bir süre içerisinde gösterdiğinden düzenli ve sabırlı bir şekilde kullanılmalıdır.

5959_images_(25)

* Alıç, kalp kaslarını güçlendirir ve eklem kireçlenmelerini önleyici özelliğe sahiptir.
* İçerdiği C vitamini kalp damar tıkanıklıklarında açıcı etki gösterir. C vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan tüm rahatsızlıklarda kullanılabilir. Gribal enfeksiyonlar için birebirdir.
* Kan dolaşımını düzenler.Kalbin daha rahat bir şekilde kan pompalamasını sağlar.
* Kalp atışlarını düzenleyici özelliği ile kalp ritm bozukluğunu önler ve kalp krizi geçirme olasılığını düşürür.
* Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon’un kalp üzerindeki etkilerini hafifletir.
* Stres ve sinir bozukluğu için doğal bir antidepresan olarak kullanılabilir.
* Mide ve bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
* Kusmayı önler.
* Beyin sağlığını ve hafızayı güçlendirici etkileri vardır.

Alıç Nasıl Kullanılır?

Meyvesini yiyebildiğiniz gibi, yapraklarını kurutarak çay da yapabilirsiniz. Yapraklarının daha faydalı olduğu bilinmektedir. Kurutulup kıyılmış yapraklardan 1 tatlı kaşığı kadar fincanınıza koyun ve sıcak suyu ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. İsterseniz kurutulmuş alıç meyvesini çayınıza tat vermesi için şeker yerine kullanabilirsiniz. Günde 2 – 3 fincan kalbinize ve tüm vücudunuza iyi gelecektir.

5959_images_(31)

Alıç’ın meyve ve yapraklarındaki maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler bulunmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

Alıç Çayı Yan Etkileri;

Ciddi bir yan etkisi yoktur ancak mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, kaşıntı, çarpıntı gibi bazı yan etkileri görülebilir. Gebelik ve emzirme döneminde alıç çayı tüketilmesi önerilmemektedir. Alıç bitkisi kan inceltici ilaçlarla, yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşime geçerek bu ilaçların etkisini istenmeyen boyutlara taşıyabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız alıç çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Kaynakça:
www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-alic-nedir
www.bitkicaylarininfaydalari.com
bitkirehberi.net/e/alic-nedir

Yazar:Eda Şahan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku