Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Neler Yapılmalıdır?

0 473

Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Neler Yapılmalıdır?Kalp krizi, kalbe giden damarların tıkanıklığı nedeniyle kalbe akan kanın durduğu, hayatı tehdit eden bir sağlık sorunudur. Çevreleyen dokularda hemen hasar gerçekleşir. Kalp krizinden kurtulmak sonuçta durumun ciddiyetine ve ne kadar hızlı tedavi edildiğine bağlıdır. Kalp krizi geçirdikten sonra koroner kalp hastalığı için tedavi olmanız gerekmektedir. Doğru tedavi şekline bağlı kalmak, gelecekteki kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur. Hayatta kaldıktan sonra ne yapılacağını bilmek, başka bir saldırıdan acı çekme olasılığını önemli ölçüde azaltabilir.

Kalp krizi yaşamı tehdit eden bir olaydır. Böylesine ciddi bir tıbbi olaydan kurtulmak kişinin şanslı olduğunu gösterir ve bazı uyarılar içerir. Kalp krizlerinde genellikle doktorlar üç ay dinlenilmesi gerektiğini belirtirler. 3 aydan sonra günlük rutine yavaş yavaş geri dönülmelidir. Böylece risk dönemi sona ermiştir. Nüksetme riski yoktur. Stresli bir yaşamınız olması durumunda günlük aktivitelerinizi değiştirmeniz gerekir. Doktorunuz size en az iki hafta boyunca cinsel ve diğer fiziksel aktiviteleri sürdürmenizi tavsiye edecektir. İlaçlar tipik bir kalp krizi tedavi planının sadece parçasıdır. Doktorunuzun sizin için reçete ettiği ilaçlar, kalp dokusunun ne kadar hasar gördüğüne ve diğer risk faktörlerine bağlı olacaktır.

Doktorunuz; Yüksek tansiyon (hipertansiyon), yüksek kolestorol, göğüs ağrısı, diyabet, kilo kaybı, genel rahatsızlık adına ilaç yazabilir. Bir kalp rehabilitasyon programına da girmelisiniz. Bu programlar doktorlar ve diğer tıp uzmanları tarafından yürütülmektedir. Kalp krizi geçirdikten sonra durumunuzu ve iyileşme sürecinizi izlemek için tasarlanmış programlardır.

Sosyal yaşamdaki değişiklikleriniz ile ilgili sağlıklı bir iyileşme sağlamak için risk faktörleriniz de izlenecektir.

Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Neler Yapılmalıdır?Risk faktörleri şunlardır:

*kan basıncının düşük olması.

*bel çevresinin kadınlar için 35, erkekler için 40 inçten daha düşük olması.

*vücut kitle indeksinin 19 ile 25 arasında olması.

*kan kolesterolünün düşük olması.

*kan şekerinin düşük olması.

Kardiyo rehabilitasyon sırasında bu ölçümlerin düzenli sonuçlarını alacaksınız. Bununla birlikte, bu sayısal sonuçlar rehabilitasyonun ötesinde iyi bilinmesine ve anlaşılmasına yardımcı olur. Kalp ve sağlıklı yaşam tarzı, kalp hastalığı için tıbbi tedavi planını tamamlayabilir. Şu andaki yaşam tarzı alışkanlıklarınızı düşünün ve onları geliştirebileceğiniz yollara bakın.

*Egzersiz

Doktorunuz size devam dediği sürece, kalp krizinden kurtulduktan sonra bir egzersiz programına başlamalısınız. Düzenli egzersiz kilo vermede kesinlikle önemlidir, ancak kaslarınızı da çalıştırır. Unutulmamalıdır ki en önemli kas kalbinizdir. Kan pompalamanızı sağlayan her türlü egzersiz faydalıdır. Bununla birlikte, kalp sağlığı söz konusu olduğunda, aerobik egzersiz en iyisidir. Örneğin;

*yüzme

*bisiklet

*koşu ya da koşma

*orta hızda tempolu bir yürüyüş

Bu egzersiz formları, vücudunuzda dolaşan oksijen miktarını artırmaya yardımcı olur ve ayrıca kalbin kan dolaşımından vücudunuzun geri kalan kısmına pompalama yeteneğini güçlendirir. Düzenli egzersiz hipertansiyon, stres ve kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Egzersiz sırasında, uzun süreli nefes darlığı, zayıf kol veya göğüs ağrısı gibi sıra dışı semptomlar fark ederseniz, hemen durun ve 112 acili arayın veya acil tıbbi yardım isteyin.

*Beslenme

Düşük yağlı, düşük kalorili bir beslenmenin kalp krizi riskini önlemeye yardım ettiği kanıtlanmıştır. Ancak, daha önce kalp krizi geçirdiyseniz, doğru beslenme, gelecekteki olayları önlemek için sadece bir zorunluluktur. Mümkün olduğunda trans yağ ve doymuş yağlardan kaçının. Bu yağlar, arterlerde plak oluşumuna doğrudan katkıda bulunurlar. Arterleriniz tıkandığında, kan kalbe akmayacak ve kalp krizi geçireceksiniz. Çok fazla kalori almak ve aşırı kilolu olmak da kalbinizi zorlayabilir. Kilonuzu kontrol etmek, bitkisel gıdalar, yağsız etler ve az yağlı süt ürünleri tüketmek dengeyi sağlamanız açısından yardımcı olabilir. Hayvansal yağlardan kaçınılmalıdır. Bunun yerine, zeytinyağı veya fındık gibi bitki kaynaklarından gelen yağları tüketmek çok faydalıdır.

*Sigarayı bırakmak

Geçmişte bırakmayı düşünmüş olabilirsiniz, ancak bunu yapmak kalp krizinden sonra daha da önemlidir. Sigara içmek kalp hastalığı için bir risk faktörüdür, çünkü kan basıncınızı ve kan dolaşımındaki oksijen hücrelerini azaltarak pıhtılaşma riskinizi artırır. Bu, kalbin kan pompalamak için daha fazla çalıştığı ve optimum performansı sağlamak için daha az sağlıklı oksijen hücresine sahip olduğu anlamına gelir.
Sigarayı bırakmak genel sağlığınızı önemli ölçüde artırabilir ve ayrıca gelecekteki kalp krizlerinin oluşumunu da azaltabilir. Kalp sağlığı açısından da benzer tehlikelere yol açtığı için sigara dumanından da kaçınılmalıdır.

Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Neler Yapılmalıdır?*Diğer risk faktörlerini kontrol edin.

Kalp hastalığı ailelerde genetik olabilir, ancak kalp krizlerinin çoğu yaşam tarzı seçimlerine de bağlıdır. Diyet, egzersiz ve sigara alışkanlıklarının yanı sıra gelecekteki kalp krizlerine katkıda bulunabilecek diğer risk faktörlerini kontrol etmek önemlidir. Doktorunuzla;

*hipertansiyon

*yüksek kolestorol

*diyabet

*tiroid hastalığı

*alışılmadık miktarlarda stres

*anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları

*Tıbbi müdahalenin ne zaman gerektiğini bilmek

hakkında konuşmanız gerekmektedir. İlk krizden kurtulduktan sonra başka bir kalp krizi geçirmeniz için büyük bir risk altında olabilirsiniz. Vücudunuzla uyum içinde kalmanız ve herhangi bir semptomu doktorunuza bildirmeniz çok önemlidir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız 112 acili arayın veya acil tıbbi yardım isteyin:

*ani ve aşırı yorgunluk

*göğüs ağrısı ve bir veya iki kola giden ağrı

*hızlı kalp atımı

*terleme (egzersiz yapmadan)

*baş dönmesi veya baygınlık

*bacak şişmesi

*nefes darlığı

Kalp krizinden sonra kalp sağlığınızı geliştirmek, doktorunuzun tedavi planına ne kadar iyi bağlı kaldığınıza bağlıdır. Ayrıca potansiyel problemleri tanımlama yeteneğinize bağlıdır. Kalp krizi sonrası erkekler ve kadınlar arasındaki tedavi sonuçlarındaki farktan da haberdar olmalısınız. Araştırmacılar, kadınların yüzde 42’sinin bir yıl içinde kalp krizi geçirdiğini ve bu oranın erkeklerde yüzde 24’e ulaştığını tespit etmiştir. Sağlık Bakanlığı 400.000 kişinin her yıl Türkiye’de kalp krizi geçirdiğini ve bunların 1500.000’inin önceden kalp krizi geçirmiş kişiler olduğunu belirlemiştir.

Risk faktörlerinizi bilmek ve yaşam tarzınızı komtrol etmek yaşamınız için hayatta kalmanıza yardımcı olur.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku