Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kalsiyum Mineralinin Önemi

0 364

5230_2Kalsiyum minerali;�karbonat, sülfat, silikat halinde tuzlar şeklinde geniş alana yayılmış bir metaldir. Sütte, sert musluk suyunda, balıkta, ekmekte, yeşil yapraklı bitkilerde ve zenginleştirilmiş tahıllarda bulunur.

Vücudumuzda bağırsak duvarları tarafından emilir ve D vitamini ile birlikte işlerlik kazanır. Kalsiyum ayrıca B12 vitamininin bağırsaklar tarafından emilimini sağlar. Tavsiye edilen günlük kalsiyum alımı sağlıklı yetişkinlerde 500 mg ile 1000 mg arasında değişirken, hamilelerde bu ihtiyaç 1200 mg dır. 45 yaş üzeri bayanlar ise 1500 mg civarı kalsiyum almalıdır.

5230_1

Osteoporozu önlemek için yaşlı kadınlarda yüksek dozlarda kalsiyum alımı öneriliyor ki, bu menopoz sonrası kadınlar için daha çok geçerlidir.
Kemik ve dişlerin gelişimi için kalsiyum alımı oldukça önemlidir. Çocuklar için ise hayati önemi vardır. Kalsiyum kas kasılmaları ve sinir tepkilerinin iletimi için de gereklidir. Kalp aktivitelerinin ve süt üretimi için gerekli ve kanın pıhtılaşması için de önemlidir. Mineral yumuşak doku hücrelerinde ve hücreler arası sıvı akımında da bulunur. Kalsiyum yetersizliğinde kas zayıflığı görülür. Kemiklerdeki ve dişlerdeki kalsiyum oranı sabit değildir. Aslında kemiklerde bulunan kalsiyumun oranı her gün değişir. Bu da iskeleti oluşturan kemiklerin aktif metabolizmada yaşayan dokula olduğunu gösterir. Vücuttaki fazla kalsiyum böbrekler yardımıyla dişlerden tartar olarak , ürinle ve dışkıyla atılabilir.

5230_4

Kalsiyum azlığı nadir görülür; ama kalsiyumun emilimine yardımcı olan D vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda ortaya çıkacak rahatsızlıklarda raşitizm, zayıf kemik ve diş yoğunluğu, raşitizmin yetişkinler için geçerli olan türüne osteomalazi denir. Hayatın erken dönemlerindeki raşitizm, ileri yaşlarda osteoporoz gelişimine neden olabilir. Kandaki kalsiyum seviyesi paratiroid bezlerinde tümor gelişmesinde neden olabilir.

Kalsiyum vücutta magnezyumla yarışır. Her ikisinin de düzgün çalışabilmesi için, alımlar düzenli olmalıdır. Magnezyum kandaki yüksek kalsiyum oranlarını düşürebilir; ama potasyum azlığı problemlerinin de çözümünde yardımcı olur. Osteoporoz için önlem hastalığın tedavisinden daha iyidir. Bu nedenle amaç, genç kadınların ve ergenlik dönemindeki kızların bu kritik peryodda ihtiyaç duyulan kalsiyum miktarını almalarından emin olmaktır.

Kaynakça:
Geddes Grosset yayınları, Mineraller.çeviri Nilüfer Coşkun

Yazar:Murat Uysal

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku