Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kapıda Vize Nedir?

0 845

“Kapıda Vize” ya da uluslar arası adıyla ”Visa on Arrival”, herhangi bir konsolosluğa gidip vize almaksızın bir ülkeye gitmek için uçağa alınabiliyorsanız ve o ülkeye girişte sizden vize isteniyorsa siz kapıda vize uygulamasından yararlanıyorsunuz demektedir. Dünya üzerinden uluslar arası seyahatler tarihte hiç olmadığı kadar bir artış göstermiştir. Bu artış sayesinde ülkeler çok ciddi anlamda gelir elde etmeye başlamışlardır. Artık ülke ekonomilerinin çok önemli bir kalemi olan turizm gelirleri, ülkelerin mutlak suretle vazgeçemeyeceği bir değer haline gelmiştir. Avrupa Birliği’ne üye ülke vatandaşları Birlik sınırları ve Avrupa Ekonomik Alanı dahilinden zaten tam olarak bir serbest dolaşım hakkına sahiptirler. Ancak bunun haricinde bazı 3. ülkeler Avrupa Birliği vatandaşlarına vize uygulamayı akılcı bulmayarak vizeden muaf seyahatin önünü açmak istemektedirler. Ancak bu ülke açısında ciddi bir ekonomik kayıp anlamına da geleceğinden buna bir formül arayışına girmiş ve kapıda vize uygulamasını getirmişlerdir. Eğer herhangi bir ülke sizin sahip olduğunuz pasaporta kapıda vize uygulaması getirmiş ise bu durumda sizden harç ücreti alma amacı dışında herhangi bir denetim öngörmemektedir.

BKapıda Vize Nedir?aşka bir ifadeyle sizin o ülkeye girişiniz o ülke açısından herhangi bir potansiyel tehlike barındırmamakta ancak ülke yine de sizi vizeye tabi tutarak vize harcı elde etmek istemektedir. Son yıllarda kapıda vize uygulaması epeyce yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu anlamda kapıda vizeye tabi tutulan herhangi biri, eğer o ülkenin yasalarını ihlal edecek bir eylem içinde bulunmamış ise yüzde 99 oranında ülkeye girişine kapıda vize alarak izin verilir. Burada ülkeler kapıda vize uygulaması adı altında ziyaretçilerden harç ücreti talep ederler. Bu ücretler aşağı yukarı dünyanın hemen hemen her noktasında 10 ila 300 Amerikan Doları arasında değişiklik göstermektedir. Türkiye’de bazı ülkelere kapıda vize kolaylığı sunmaktadır. Bu şekilde giriş yapmasına izin verilen kişilerden belirli oranlarda harç alınmaktadır. Bu harçlar ülkelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin Türkiye Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkelerin pasaportlarını taşıyan kişilerden kapıda vize uygulaması altında harç ücreti almakta ve her ücret ülkeye göre farklılık göstermektedir. Oysa Birleşik Krallık ve Almanya’nın her ikisinin de Avrupa Birliği vatandaşı olduğu burada nazara alınmamakta ve Avrupa vatandaşlığı yerine ulusal vatandaşlık nazara alınarak Almanya’ya vizesiz seyahat, Birleşik Krallık’a ise kapıda vize prosedürü uygulanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da bazı ülkelerce kapıda vize uygulamasına tabidir. Bu anlamda Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, kendisinden kapıda vize isteyen ülkeye herhangi bir konsolosluk aracılığı ile başvuru yapmadan ve vize almadan seyahat edebilir. Ancak kapıda vize uygulaması altında ilgili ülkeye girişte belirli bir ücret karşılığında harç ödeyerek girişine onay verilir. Bu anlamda Türkiye’ye kapıda vize uygulaması yapan bazı ülkeler aşağıdadır:

1. Azerbaycan

2. Birleşik Arap Emirlikleri

3. Bahreyn

4. Bangladeş

5. Ermenistan

6. Endonezya

7. Güney Afrika

8. Irak

9. Iran

10. Katar

11. Kenya

12. Sri Lanka

13. Tanzanya

14. Umman

15. Zambiya

16. Nepal

17. Mozambik

18. Uganda

19. Dominik Cumhuriyeti

20. Gana

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku