Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kar Körlüğü Nedir?

0 726

3389_kar_2

Karlı ortamlarda güneşten gelen ultraviyole ışınların, yansıyarak gözün kornea tabakasında oluşturduğu tahribat neticesinde gözde oluşan rahatsızlığına kar körlüğü denmektedir.

Kar körlüğü, beyaz körlüğü gibi isimlerle bilinen ve halk arasında beyaz rengin fazlalığı sebebiyle göz algısının bozulması ve gözün sancıması olarak basitçe tanımlanan, rahatsızlık dikkat edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

İnsan yaşamında doğal olarak radyoaktif ışınlara maruz kalır. Bunlardan biri olan güneş ışığını, insan gözünün kornea tabakasındaki hücreler tarafından süzülür. Böylelikle güneş ışınlarından gelen radyasyon yüklü ultraviyole ışınların, gözün daha iç kısımlarındaki hücrelere zarar vermesi engellenir.

Fakat kar yağışıyla çevremizde kaplanan beyaz örtü, güneşten gelen bu ultraviyole ışınları yansıtarak gözün ultraviyole ışınlara daha fazla maruz kalmasına neden olur. Normalden daha fazla ışığa maruz kalan gözün kornea tabakasındaki hücreler zarar görerek görevlerini yapamaz ve ultraviyole ışınlar gözün iç kısımlarına tesir eder. Buda göz batması, ağrı, görme kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkarır.

3389_kar_1

Belirtileri:
Aşırı güneş ışığına maruz kalan gözler 12 saat içinde kuruluk, göz batması, görme bulanıklığı gibi belirtiler gösterirler. İlerleyen aşamada gözleri kırpmak ve hareket ettirmek çok büyük acı vermeye başlar, gözler kızarır ve göz kapakları şişer.

Tedavi:
Kar körlüğü belirtileri gösteren bir hastanın gözleri mümkünse tuzlu suyla yıkanmalı, gözyaşı tedavisi uygulanarak göze soğuk kompres ve bandaj uygulanmalıdır. Asla göz kapakları ovuşturulmamalıdır. Hafif rahatsızlıklar da göze uygulanan soğuk kompres ve göz bandajı ile rahatsızlık en fazla bir iki gün içinde geçerken ileri derecede meydana gelen rahatsızlıklar da doktor kontrolünde tedavi uygulanması şarttır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılacak ilaçlar daha ciddi hasarlara yol açabilir.

Önleme Yolları
İlk öncelikle karlı havalarda güneş gözlüğü kullanılması, eğer imkan yoksa karlı ortamda mümkün olduğunca koyu renkli yerlere bakılması önerilir. Göz kuruluğu rahatsızlığı olanların ise karlı ortamlarda gözyaşı tedavilerini aksatmadan uygulamaları gerekmektedir.

Yazar:Gökhan Demirsan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku