Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Karadeniz Bölgesi’nin İnci Gerdanlığı: Ordu

0 389

Yeşil ve mavinin kucaklaştığı, tüm doğal güzellikleri sinesinde barındıran, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli illerinden biri olan Ordu, batısında Samsun, doğusunda Giresun, güneyinde Tokat ve Sivas illeri ile çevrilmiştir. Kuzey’de ise Karadeniz bulunmaktadır. 19 ilçeden oluşan Ordu İlimiz Büyükşehir statüsündedir.

Karadeniz Bölgesi’nin İnci Gerdanlığı: OrduTarihi kaynaklara göre Ordu’nun ilk olarak kurulduğu yer, şehir merkezinin 5 km kuzeybatısındaki “Kut Yöresi” anlamına gelen antik Kotyora (Cotyora) şehridir. Daha sonraları şehir merkezi 13-14. yüzyıllarda sahilden 4 km içerde Eskipazar’a (Bayramlı), 17. yüzyıldan sonra Bucak Köyü’ne taşınmış, zamanla bugünkü gelişmeyi kaydetmiştir.

Ordu ilinin ekonomisi daha çok tarımsal kaynaklara dayanmaktadır. Tarımsal ekonominin temelini fındık üretimi oluşturmaktadır. Nüfüsun % 70’i gelirini fındıktan sağlamaktadır. İl topraklarının %32 si fındık bahçesidir. Tarıma açık alanların % 20’sinde ise patates ve mısır yetiştirilmektedir. Ayrıca uygun yerlerde çilek, kivi ve soya gibi tarım ürünleri yetiştiriciliğinin yanı sıra seracılık faaliyetleri de gelişme kaydetmektedir.

Hayvancılık da il ekonomisine katkı sağlayan bir sektördür. Daha çok iç kesimlerde yaygın olan hayvancılık sığır, koyun ve kümes hayvanları yönünde yoğunlaşmıştır.

Deniz ürünleri sahil kesiminin önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır. 100 km uzunluğundaki geçim kaynağı durumundadır.

Arıcılık ise gittikçe gelişen ve yaygınlaşan diğer bir sektördür. Ordu ili, bal üretimi bakımından ülke sıralamasında en önde gelen illerimizden biridir.

Ordu ili sanayi yapısı itibariyle genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Büyük sanayi olarak adlandırılan birkaç tesisi olmasına rağmen sanayi bakımından çok fazla gelişememiştir.

Karadeniz Bölgesi’nin İnci Gerdanlığı: OrduOrdu’nun ticari yoğunluğu Merkez İlçe, Fatsa ve Ünye İlçelerinde toplanmıştır. İlden diğer illere yapılan satışların başında fındık gelmektedir. Ayrıca orta yoğunlukta lif levha, su ürünleri, kereste, bal, halı ve bazı toprak ürünleri de ticari dolaşıma sokulmaktadır.

Karadeniz’in incisi olarak adlandırılan Ordu ili, turizm alanında kendine özgü bir yer ve değer taşır. Ordu bu değerlerini hiç kuşkusuz yazın oldukça sakin ama kış aylarında bol köpüklü dalgalarıyla hırçınlaşan Karadeniz’e, birbirinden güzel kıyı, koy, yayla ve ormanlarına borçludur.

Ordu doğal güzellikler cennetidir. Şehrin yamaçlarında kurulu Boztepe’den şehrin bütün güzellikleri kuş bakışı görülür. Her yıl binlerce turisti ağırlayan ve ziyaretçileri büyüleyen bir yerdir. Ordu ve Boztepe arasına yapılmış teleferik sayesinde ulaşım daha da kolay sağlanabilmektedir.

Ordu ili sahili doğuda Piraziz’den, batıda Akçay’a kadar 107 km’dir. Bu alan doğal kumsal ve birbirinden güzel kıyılarla doludur.

Özellikle Çambaşı Yaylası, Perşembe yaylası, Keyfalan yaylası ve Argın Yaylası turizm açısından çok önemli olabilecek yayları içindedir.

Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan ve çeşitli medeniyetlere ait kültür varlıklarının izlerini taşıyan Ordu ili, yüksek bir kültür yapısına sahiptir. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi illeri arasında ayrı ve önemli bir yer tutmaktadır. İlde Türkmen/Çepni kültürü hakimdir. Kültür ve sanat olaylarının yurdumuz genelinde ilk başlatıldığı, sanat topluluklarının ilk organize edildiği illerden bir de Ordu ilidir.

İlde üretilen el sanatları eserlerinden bilhassa klarnet, baston ve diğer nefesli sazlar ile örme dokumalar büyük beğeni kazanmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nin İnci Gerdanlığı: OrduMahalli ve geleneksel bayramlarında olan Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı ile Mayıs Yedisi yüzyıllardan bu yana kutlanmaktadır. Hıdırellez kış mevsiminin geride kalışı, tabiatın canlanışı, bir geçiş döneminin bir dizi adetlerle kutlandığı gündür. Mayıs Yedisi ise her yıl Mayıs ayının 20’sinde kutlanan Hızır ile İlyas’ın birbirleriyle dalgaların kırıldıktan sonra deniz sularının karada temas ettiği noktada buluştuğu gün olarak bilinmektedir. Mayıs Yedisi de aynı Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı’nda olduğu gibi aynı inanç ve adet etrafında toplanmaktadır. Hızır Aleyhisselam karayı, İlyas Aleyhisselam da denizi temsil eder. Hayatın can bulması ve devamı için toprak ve güneşe ihtiyaç vardır. Bu unsurların bugünden itibaren bütünleştiğine, sıkıntıların geride kaldığına, güzel günlerin başladığına inanılır. 7 dalgadan geçmenin yararlı olduğuna böylece o yılki hastalık ve zorluklardan kurtulacağı inancı hakimdir. Bu nedenle halk özellikle deniz olmak üzere ırmak ve göl kenarlarına akın eder. Ayaklar mutlaka deniz suyuna sokulup kıyı ve denizde yürünür. Artık deniz mevsimi de başlamıştır.

Ordu ilinin 19 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar, Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye’dir.
Kaynakça:
tr.wikipedia.org/wiki/Ordu_(il)

Yazar:Ayfer Yeşilova

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku