Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Karakter Eğitiminin Önemi

0 984

Karakter Eğitiminin ÖnemiKarakter, kişinin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel özellikler ve bireyin nasıl davranacağını belirleyen ana özelliktir.İnsan hayatı bazı gerçeklerle doludur. Bu gerçeklerden biri de insanların davranışlarına sınır koyması gerektiğidir. Davranışlarına sınır koyan insan ayrıca başkalarına saygı göstermelidir.İnsanlara bu sınırlar kanunlarla açıkça belirtilmiş olabilir.Ancak bu sınırlamalar sadece yasalardan ibaret değildir.İnsanı toplumsal yaşam içinde sınırlandıran bir çok uyarıcılar vardır.İnsan; bu yazılı olan veya yazılı olmayan bu kural ve sınırlandırmalara uyduğu zaman ahlaklı ve karakterli olmaktadır.Kişi, sosyal hayatın bir gerekliliği olan bu kurallara uymadığı zaman giderek toplumdan kopmaktadır. Toplumdan kopan kişi, kısa veya uzun vadede yok olma sürecine girmektedir.Çünkü bir insana verilen değer onun ahlak ve karakteriyle bağlantılıdır.

İnsanların karakter eğitimi için bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.Hiçbir sorumluluk almadan ve çevresindekilere yönelik eleştiri ve suçlamaları kişinin karakterini zayıflatır.Sürekli başkasını suçlamak, kendi kusurlarını görmezden gelmek karakter eğitiminin önündeki en büyük engellerdendir.İnsan en başta kendi vicdanına karşı dürüst olmadır.Bu yüzden kendi vicdanına karşı dürüst olamayan kişi yaptığı her davranışa uygun bir bahane uydurabilir.

Bazen insanlar bazı hedefleri doğrultusunda kuralları ve ahlaki değerleri ihlal etmektedir. Başarılı olmak, çok para kazanmak , toplum içinde ön planda olmak , güzel bir makama sahip olmak, meşhur olmak gibi. İşte bu gibi durumlarda küçüklükten itibaren yüksek düzeyde ahlak ve karakter eğitimi almadıysak ciddi sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz çok yüksektir.Fakat karakter eğitimini iyi bir şekilde alan kişiler bu gibi durumlarda kendini frenler ve toplumun üstün ilkelerine uyum sağlamaya devam eder.

Karakter Eğitiminin Önemi

Karakter eğitimi, çok eski dönemlerde bile üzerinde durulan bir konudur.Antik Yunanlılar , Babiller ve Sümerlere uzanan bu yolculukta karakter eğitimini anlatan 2 temel söz üzerinde durulmuştur. Bunlar ;

* Kendini bil
* Hiçbir şeyde aşırıya kaçma

Bu sözler genel olarak insanların aşırıya kaçmayıp orta yolu seçmesi ve dengede kalmasının öneminden bahsetmiştir.İnsanların kendi iç dünyasını ve özünü anlayabilmek için kusur işlediğinde bunu görmeli ve kendi üzerinde düşünmelidir.

Karakter Eğitimi Bazı Uyulması Gereken Kurallar

* Kaba ve küfürlü konuşmayın
* Topluma katkı sağlayacak işler yapın
* Ahlak ve karakter gelişimi hakkında rehber eğitimi alın, kitaplar okuyun
* Örnek aldığınız bir şahsiyet olsun ve onun gibi olmaya çalışın
* Ülke çapında güzel ahlakı destekleyen programlar düzenleyin veya katılın
* Nezaketsizliğe hiçbir zaman izin vermeyin
* Çocukların güzel davranışlarını taktir edin

Karakter Eğitiminin Önemi

Karakter Eğitiminin Hedefleri

* Kişilerin bireysel,duygusal ve ahlaki gelişimini sağlamak
* Kişilere topluma yararlı hale getirecek temel değerleri kazandırmak
* Kişiye toplumun bir parçası olduğunu hissettirmek
* Yaşadığı toplumdaki adalet, saygı ve eşitlik gibi ilkeleri benimsetmek

Karakterli ve ahlaklı insan olmak yukarıda anlatıldığı gibi sadece kendini sınırlandırmayı içermez.Ayrıca sağlam bir kişiliğin oluşması için doğru ve iyi olanın peşinden koşulmalıdır.Yani sadece kötü olan şeylere hayır demek yeterli değildir.Örnek verecek olursak;

Karakter Eğitiminin ÖnemiÇok güzel bir bahçe meydana getirmek isteyen kişi, sadece zararlı otları buradan temizleyerek bu amacına ulaşamaz.Ayrıca orada verimli bir şekilde yetişecek çiçekler ekmelidir.Bu çiçeklere gerektiği zaman sulamasını yapmalıdır.Burada asıl olan çiçek yetiştirmektir.Bu çiçeğin yetiştirilmesi için zararlı otların oradan temizlenmesi ise yardımcı işlemdir.İnsanlarda bu örnekte olduğu gibi davranmalıdır.Önce güzel huy ve alışkanlıkları kazanmalı ve onların peşinden koşmalı sonrasında ise zararlı olandan uzak durmalıdır.

Görüldüğü gibi karakter eğitimi çok önemlidir. Karakter eğitimin en yoğun bir şekilde yapıldığı kişiler çocuklardır. Çocuklar küçük yaşta özellikle anne ve babasından aldığı bu eğitimi hayatı boyunca uygulamaya çalışır.Sosyolojik bir değerlendirme yapacak olursak; toplumlar bireylerden meydana gelmektedir.Bu toplumu oluşturan bireyler ne kadar kaliteli ve ahlaklı bir şekilde yetişirse o toplumun genel çerçevesi o kadar iyi olur.

Yazar: Akif TÜRK

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku