Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kasımpatı (Krizantem) Dikimi ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0 2.197

Kasımpatı (Krizantem) Dikimi ve Bakımı Hakkında Bilinmesi GerekenlerKasımpatı çiçeği geç bahar veya erken sonbaharda parlak, şişkinlikler görülen, küçük, yalın çalılardır.
Kasımpatları inanılmaz derecede kolay büyüyen ve çok bakım gerektirmeyen çok yıllık bitkilerden biridir.Düzgün bir şekilde ekilir ve birazda ilgilenilirse yıllarca çiçek açabilirler.
Biçim ve büyüklük bakımından çok farklı oldukları için, 13 ayrı (fakat zaman zaman çakışan) sınıflandırmalar halinde kategorize edilmişlerdir.
Kasımpatı Türleri
Düzensiz Kasımpatları
En çok altı ile sekiz inçlik çiçekleri ile tanınırlar.Çiçekleri, çiçeklerin merkezini tamamen kaplayacak şekilde içe doğru eğridir.Çiçeklerin merkezede doğru ne kadar sık veya seyrek olduğu çeşitlilik gösterebilir.
Refleks Kasımpatları
Refleks kasımpatıları genellikle küresel şekillidir.Çiçekleri aşağı doğru eğrilir, çiçekler çiçek merkezini tamamen kaplar.Çiçeklerin çapı dört ile altı inç arasındadır.
Düzenli Kasımpatları
Düzensiz olan türüne oldukça benzer ancak çiçeklerin içe doğru eğilme şekilleri çok daha sıkıdır.Dört ile altı inç arasında ve küresel şekildedirler.
Dekoratif Kasımpatları
Üst yapraklar merkezin etrafında yukarı ve içeri doğru eğilme eğilimi gösterirken alt yapraklar aşağıya doğru refleksiyon eğilim gösterir.Şişkinlikleri en az beş inçtir.
Kavisli Kasımpatıları
Bu türdeki kasımpatlarının uzun çiçekleri yoktur.Kısa, kuplajlı, boru şeklindeki taç yaprakları yukarı veya aşağı doğru reflektöre çarpıp, çiçek merkezini tamamen gizler.Şişkinlikleri sadece bir ile dört arasındadır.

Kasımpatı (Krizantem) Dikimi ve Bakımı Hakkında Bilinmesi GerekenlerTek ve Yarı Çift Kasımpatları
Bir veya iki sıra çiçek ile çevrili merkezlere sahip oldukları için tek veya yarı çift kasımpatları papatyaya benzerler.En az dört inçtirler.
Anemon Tipi Kasımpatları
Genellikle en az dört inç olurlar.Tek ve yarı çift olan türe benzerler ancak merkezleri daha büyük ve daha belirgindir.
Kaşık Tipi Kasımpatları
Kaşık tipi kasımpatları, yarı çift türüyle hemen hemen ayıdır ancak çiçeklerinin ucu küçük bir kaşık gibi görünür.En az dört inçtirler.
Tüy Tipi Kasımpatları
Boruya benzeyen çiçekleri bulunur.Altı ile sekiz inçlik çiçek açarlar.Çiçeklerin merkezini hafifçe kaplarlar.
Örümcek Tipi Kasımpatları
Örümcek tipi kasımpatlarının çiçekleri uzun ve boru şeklindedir.Çiçekler aynı zamanda incelme eğilimi gösterirler ve bu da kaba görünmesine neden olur.En az altı inçtirler.
Fırça Tipi Kasımpatları
Uzun boru biçimli çiçekleri merkezlerine dik olarak büyür.Bu tip kasımpatlarının çiçekleri oldukça küçüktür.Genellikle iki santimden daha büyük olmazlar.
Egzotik Kasımpatları
Egzotik kasımpatları ( sınıflandırılmamış kasımpatları olarak da bilinirler.), basitçe yukarıdaki kategorilerin hiçbirine uymayan türlerdir.Aynı anda birkaç tipin birden örneğini gösterirler.

Kasımpatı (Krizantem) Dikimi ve Bakımı Hakkında Bilinmesi GerekenlerKasımpatı Ne Zaman Dikilmelidir?

Kasımpatlarının aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz kalmadan önce yetişmesi için en az altı haftaya ihtiyacı vardır.Bu nedenle çoğu bahçıvan kasımpatlarını bahar aylarında diker.Düzgün bir şekilde kök salmak için yeterli zaman tanınırsa, yaz sonu ya da erken sonbahara kadar çiçek açmaktadırlar.
Kasımpatları çok erken veya çok geç bir mevsimde (yaz sıcağında veya kış soğuğunda) dikildiğinde, sadece bir kez çiçek açabilirler.Ancak ilkbaharda dikilirse her yıl gelişir.
Kasımpatı Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kasımpatları her gün en az beş ile altı saat güneş ışığı ister.Küflenmeye yatkın oldukları için toprağın iyi drene edildiğinden ve nemli olmadığından emin olunması gerekir.
Kasımpatları büyüdükçe ve çiçek açmaya başlarken daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.Tamamen çiçek açtıklarında ise haftada ortalama üç kez sulamak yeterlidir.

Kasımpatı (Krizantem) Dikimi ve Bakımı Hakkında Bilinmesi GerekenlerYaz başında ve sonbaharda yoğun çiçeklenmeyi teşvik etmek için genç bitkilerin sıklaştırılması gerekir.Bu sadece yeni oluşurken yararlı olur olgun kasımpatlarının sıklaştırılmaya ihtiyaçları yoktur ( aslında bu onlara zarar verebilir).
Çoğu kasımpatları kışın hayatta kalabilirler ancak kışın tamamını atlatamazlar.Bu nedenle bazı bahçıvanlar sonbahar çiçeği bittikten sonra kasımpatlarını derinden budamaktadırlar.

Kaynakça:
https://housemethod.com/garden/what-to-know-about-planting-and-caring-for-chrysanthemums/

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku