Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Katarakt Nasıl Oluşur ?

0 366

Katarakt Nasıl Oluşur ?Yaşla birlikte, lens içindeki proteinler bir araya toplanarak objektifi berraktan bulutlu hale getirir. 40 yaşın üzerindeki, dünyanın yarısından fazlası bir veya iki gözle katarakta yakalanmış ve sadece Amerika’da 6 milyondan fazla ameliyat geçirmiştir. Katarakt ilerledikçe, sarı veya kahverengi bir renkle koyulaşmaya başlarlar. Bu, gece görüşünü etkiler ve sürüş gibi belirli gece etkinliklerini daha zor hale getirir. Aslında Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, katarakt tedavisinin araba kazaları riskini % 13 oranında azalttığını tespit etmiştir. Kataraktınız olduğundan kuşkulanıyorsanız, geceleri çok dikkatli olun ve görüşünüz tehlikeye düştüğünde araba kullanmayın.

Katarakt Nasıl Oluşur ?Katarakt Belirtileri

– Bulanık veya karanlık görüntü
– Gece görme zorluğu
– Işığa duyarlılık ve parlama
– Okuma ve diğer etkinlikler için daha parlak ışık ihtiyacı
– Işıklar etrafında delikler görme
– Gözlük veya kontak lens reçetesindeki sık görülen değişiklikler
– Renklerin solması veya sararması
– Tek gözde çift görme
İlk başta, kataraktın neden olduğu görme bulanıklığı gözün lensinin yalnızca küçük bir bölümünü etkileyebilir ve herhangi bir görme kaybından habersiz olabilirsiniz. Katarakt büyüdükçe objektifiniz daha fazla bulanıklaşır ve objektiften geçen ışığı bozar. Bu zamanla daha belirgin semptomlara neden olabilir.
Doktora Görünme Zamanı
Görüşünüzde bir değişiklik fark ederseniz göz muayenesi için randevu alın. Görüş alanınızda ki değişiklikler, örneğin çift görme veya şimşek çakması, şiddetli göz ağrısı veya geçmeyen baş ağrısı gelişirse hemen doktorunuza danışın.
Nedenleri
Çoğu katarakt, yaşlanmaya veya yaralanmanın gözünüzün objektifini oluşturan dokuyu değiştirdiğinde kataraktı tetikler. Diğer sağlık sorunlarına neden olan bazı kalıtsal genetik bozukluklar, katarakt riskinizi artırabilir. Kataraktlara diğer göz rahatsızlıkları, geçmişteki göz ameliyatı veya diyabet gibi tıbbi durumlar da neden olabilir. Ayrıca uzun süreli steroid ilaçlar da katarakt oluşmasına neden olabilir.

Katarakt Nasıl Oluşur ?Katarakt Nasıl Oluşur

Katarakt, gözünüzün renkli bölümü olan iris arkasına yerleşir. Objektif, bir kameradaki film gibi işlev gören, ışığa duyarlı zırhlı retina üzerine net, keskin görüntüler üreten, gözünüze geçen ışığı odaklar.Yaş ilerledikçe gözümüzde ki lensler esnekliğini zamanla kaybeder ve daha kalın hal alır. Yaşın vermiş olduğu bazı deformasyonlar veya geçirilen bazı hastalıklarda gözün merceğinin opaklanmasına yol açılabilir. Katarakt ilerledikçe, bulanık görme yoğun bir hal alır ve merceğin büyük bir bölümünü kaplar. Bir katarakt, ışığı objektiften geçirirken saçarak ışığı zamanla bloke eder, bu da görüntünün retinanıza ulaşmasını engeller. Sonuç olarak, vizyonunuz bulanıklaşır ve alışılmış standarttınız düşer. Katarakt genellikle her iki gözde de gelişir, ancak eşit şekilde gerçeklemeyebilir. Bir gözdeki katarakt diğerlerinden daha ileri olabilir, bu da gözler arasında görme farkı yaratır.

Katarakt Türleri

Katmanın merkezi etkileyen kataraktlar nükleer katarakt olarak adlandırılır ve yakın görüş mesafesinde geçici bir düzelme olur ve sonraları hafif bulanıklaşma nükseder. Ancak zamanla mercek yavaş yavaş daha yoğun sarıya dönüşür ve görüşünüzü daha fazla bulanıklaşır. Katarakt yavaş yavaş ilerledikçe, lens bile kahverengiye dönüşebilir. Merceğin sararması veya esmerleşmesi renk tonları arasında ayırt edilmesinde zorluk yaratabilir.
Lateral kenarlarını etkileyen katarakt kortikal katarakt olarak adlandırılır ve mercek korteksinin dış kenarında beyazımsı, kama şeklindeki opaklık veya küçük çizgiler oluşmasına neden olur. İlerledikçe, çizgiler merkeze uzanır ve mercek merkezinden geçen ışığa müdahale ederek görmeyi bulanıklaştırıp ışığı dağıtır.
Objektifin arka kısmını etkileyen kataraktlar arka subkapsüler katarakt olarak adlandırılır. Arka subkapsüler katarakt, ışık yolunda objektifin arka tarafında genellikle oluşan küçük, opak bir alan olarak başlar. Arka subkapsüler katarakt, okuma görüşünüzü genellikle etkiler, parlak ışık altında görüşünüzü azaltır ve geceleri ışıkların parlamasına veya deliklerin oluşmasına neden olur. Bu tür katarakt diğer türlerden daha hızlı ilerleme eğilimindedir.
Bazı insanlar kataraktla doğarlar veya çocukluk döneminde onları geliştirirler.

Katarakt Riski Oluşturan Durumlar

– Yaşın artması
– Diyabet
– Aşırı güneş ışığına maruz kalma
– Sigara içmek
– Şişmanlık
– Yüksek tansiyon
– Önceki göz yaralanması veya iltihabı
– Önceki göz ameliyatı
– Kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı
– Aşırı alkol tüketimi

 

Kaynakça :

https://www.healthline.com/health/cataract-symptoms#night-vision

 

             Yazar : Meltem Yıldırım

 

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku