Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kayıp Şehirlerin Gizemi

0 568

Kayıp Şehirlerin GizemiSavaş,göç ya da geçim sıkıntıları gibi birçok sebepten dolayı terk edilen ve sahipsiz kalan birçok gizemli şehir mevcut. Arkeologların keşifleri ve araştırmaları sonucu bu şehirlerin birçoğu hali hazırda incelenmekte. Ardında birçok sırrı ve tarihi geride bırakan kayıp şehirlerin birkaçından bahsetmek istiyorum sizlere.

1) Patagonya Kayıp Şehri:
The City Of The Caesars diğer bir ismi Patagonya.Amerika’nın güneyinde kurulduğuna ve yerleşimin bu alan etrafında gerçekleştiği ve soyluların,zengin ailelerin yaşadığı belirtiliyor. Birçok kayıp şehirde olduğu gibi Patagonya’da efsanelere ve hikayelere sahiplik yapıyor. Kimilerine göre devler ve hayaletler bu şehre hakimdi ve inanılmaz bir altın rezervine sahipti. Şehrin bir İspanyol gemi batığından sağ kurtulanlar tarafından kurulduğu da söylemler arasında.

Kayıp Şehirlerin Gizemi2) Truva Kayıp Şehri:
Homer’in büyük kahramanlık destanı ile gün yüzüne çıkan efsanevi bir şehir Truva. Zamanının en güçlü bölgelerinden bir tanesi ve büyük Truva savaşının ev sahipliğini yapan ve ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bir bölge. Tarım’ın fazlasıyla geliştiği söylenmekte ve en güçlü yanları denize kıyısı olmasından dolayı coğrafi konumu ve donanmaları olarak biliniyor. 1870’lerde Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiştir ve birçok araştırma incelemeye ev sahipliği yapmıştır ancak zamanla yıpranmış ve tarihi dokusunu kaybetmiştir. Kesin bilinen Truva şehrinin çok büyük bir alana yayıldığıdır.

Kayıp Şehirlerin Gizemi3) Atlantis:
M.ö 360 yılında ilk kez adından bahsedilmiş ve çok güçlü ve geniş bir şehir olarak betimlenmiştir. Yazılanlara göre şehir lanetlenerek sular altında kalmış ve bu şekilde yok olmuştur. Naziler Tibet’e giderken bu şehri bulma amaçlı çalışmalar düzenlemiştir ancak bu şehir hakkında henüz bir belirti yok bu yüzden Atlantis şehri efsaneleriyle ve yazılanlarla Kayıp şehirler listesinde yerini almaktadır.

Kayıp Şehirlerin Gizemi4) Machu Picchu:
Keşfedilmiş olan ve üzerinde çalışmalar yapılmış en gizemli kayıp şehirler arasında yer almaktadır. Şehir 1400’lerde İnkalılar tarafından inşa edilmiş ancak dışarıdan gelen çiçek hastalığı yüzünden terk edilmeye mahkum olmuştur.Şehrin inşasında kimilerine göre burası bir tapınak kimilerine göre ise bir hapishane.Şehrin gizemi hala korunuyor ancak keşfi sonrası geniş bir çalışma ve araştırma yapılmıştır.

5) Angkor:
MS 800 yılından 1400’lere kadar Khmer İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan gizemli bir şehir. Tayland ordusunun saldırılarından sonra şehir tamamen terk edilmiştir. Tapınaklara ve dini alanlara sahip büyük bir şehir.araştırmalar sonucunda hiçbir tarihi dokuya zarar verilmediği ve incelemelerin titizlikle yapıldığı belirtilmiş.Sanayi öncesi dönemin en büyük şehri olarak bilinmektedir.

Kayıp Şehirlerin Gizemi6) El Dorado:
Efsane şehirlerin en ünlü ve en gizemli isimlerinden bir tanesi El Dorado. Güney amerika’nın uçsuz bucaksız ormanlarında kurulduğu belirtiliyor. İnanılmaz bir hazinenin bulunduğu efsaneler arasında.Gonzalo Pizarro tarafından yönetilen 300 asker ve ardında bulunan birçok Hintli ile sefer düzenlenmiş ancak şehrin izine rastlanmamıştır.İlginç olan nokta bu grup hastalık ve yerlilerin saldırısı sonucu dağılmıştır.

7) Petra:
Ürdün’de ölü deniz yakınlarında olduğu bilinmektedir.Şehir fazlasıyla gelişmiş ve ticaret merkezi yapısına bürünmüştür.Mimarisi ile dikkat çeken bu şehir barajları ve tarım alanlarıyla da dikkat çekmektedir.Romalıların saldırıları sonucu fazlasıyla yıpranmış olan şehir daha sonra deprem ve doğal afetler nedeniyle tamamen terk edilmiş ve yok olmuştur.

8 ) Pompei:
efsanevi şehirlerden bir tanesi daha ancak sitemizde bulunan güzel bir yazıya ekleme yapmak istemiyorum okumanızı tavsiye ettiğim gayet hoş bir yazı Pompeii adına harika bir efsane: https://www.bilgiustam.com/tas-kesilen-sehir-pompei/

Kayıp şehir kavramı farklı tanımlanmakta ve kimilerine göre bu şehirlerin sayısı daha fazla ancak bahsedilen 8 kayıp şehir en çok adı geçen ve ilgi odağı olan şehirlerdir.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku