Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kaykay Sporunun Alt Dalları Nelerdir?

0 526

Kaykay aktiviteleri, temel olarak 4 alt dala ayrılmaktadır.

Streetstyle (Sokak Stili)

Sokak stili kaykay tarzında, sokaklardaki akla gelen tüm materyaller, kaykaycılar tarafından kullanılabilmektedir. Örneğin kaldırımlar, düz alanlar, basamaklar, engeller, merdiven kenarlarında yer alan tutacaklar, ya da tüm bunlara benzer sokak unsurları, kaykaycılar tarafından hareketler sırasında yararlanılan gereçleri oluşturmaktadır.

6092_240px-skateboarder

Sokak stili kaykay tarzına, Amerika Birleşik Devleti vatandaşı olan kaykaycı Rodney Mullen’ın çok büyük katkılar yaptığı bilinmektedir. Bu tarz içinde yer alan ve “ollie” ismi ile bilinen zıplama hareketi, ve diğer benzer hareketler, bu kişi tarafından keşfedilmiştir. Sokak stili kaykay tarzı, özel alanlara ve spesifik gereçlere ihtiyaç duyulmadığı için, dünya üzerine en çok tercih edilen kaykay tarzı olmaktadır.

Sokak stili kaykay tarzının başlangıç tarihi, kaykayın ortaya çıkış tarihi ile aynı kabul edilmektedir. Çünkü, kaykayın ilk ortaya çıkışından itibaren, bu alete gönül verenler, sokaklarda ulaşımlarını kaykay ile sağlamaktaydılar. İlerleyen dönemde keşfedilen yeni ve ilginç hareketler ile daha fazla kaldırıma ve merdiven basamağına ihtiyaç duyan kaykaycılar, gösterişli hareketlerini yapabilecekleri ortamları da yavaş yavaş bulmuş oldular. En nihayetinde ise, bizzat sokak stili kaykaycılarının tasarladığı özel alanlar ve parklar oluşturuldu. Söz konusu kaykay parklarında, sokak malzemelerine benzer nitelikte eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyalar, ahşap, metal ve taş materyaller kullanılarak yapılmıştır. 1980’li yıllara kadar popüleritesini koruyan bu tarz, her ne kadar bu tarihten 10 yıl sonraya kadar pek fazla öne çıkamasa da, 1990’lı yıllardan itibaren yeniden kaykaycıların gözdesi olmuştur.

Sokak tarzı kaykayın en büyük handikabı ise, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, sokakta güvensiz şekilde bu aktivitelerini yapanların polis tarafından alıkonabildiği yasaların olmasıdır. Halk sağlığı ve güvenliği nedeni ile çıkartılan benzer yasalar, dünyanın çoğu ülkesinde geçerlidir.

Vertstyle (Eğim Stili)

Rampaların önem kazandığı bu stil, 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Sokak stili kaykaycıların, heyecan arayarak çanak şeklindeki havuzlarda kaymaya başlaması, bu kaykaycıları zamanla çeşitli rampaları kullanmaya da itti. Eğim tarzı, bu sayede oluştu ve bilinir hale geldi.

6092_tony-hawk-8

Çok çeşitli olarak kaykay dünyasına hizmet veren rampalar içinde, yarım – tam boru şekline çok yakın olan halfpipe rampaları oldukça popülerdir. Söz konusu rampaların büyük bir çoğunluğu, ahşap materyalden yapılmakta olup, bu tip rampalarda 90 derece açı ile kaykaycının kendisini rampaya bıraktığı görülmektedir. Bir başlangıç kısmına, bir de diğer tarafa olacak şekilde, sürekli olarak rampa üzerinde hareket eden kaykaycılar, yalnızca yarım halfpipe değil, çeyrek boru şeklindeki halfpipe rampalardan (quarterpipe) da yararlanırlar. Bu rampalar, biraz daha az eğilimlidir.

Rampalarda yapılan kaykay hareketleri, büyük oranda çeşitli riskleri oluşturmaktadır. Özellikle 360 derece kendi ekseni etrafında dönülebilen kaykay hareketleri, sert ve ters hareketleri konu edindiği için, kaykaycılar açısından tehlike oluşturmaktadır. Eğim stili kaykay tarzında, güvenlik önlemlerinin alınması oldukça sık karşılaşılan bir durumu temsil etmektedir. Bu önlemler ise, genel olarak kask, bileklik, dizlik ve dirsekliklerin takılması ile sağlanmaktadır.

Eğim stili hareketleri, sokak stili hareketlerine göre daha farklı ve aksiyon doludur. Bu stildeki hareketler, rampadan sıçranmasının hemen ardından ve havada yapıldığı için, hareketin önüne “aerial” ifadesi getirilmektedir. Ek olarak ise, bu stilin hareketleri içinde, oldukça fazla sayıda tahtadan tutma (grab) aksiyonları mevcuttur.

Freestyle (Serbest Stil)

6092_kaykay-938x535

En eski kaykay alt dallarından biri olarak bilinen bu kaykay tarzı, 1960’lı yıllardan, 1990’lı yılların başına kadar olan zaman diliminde, oldukça popüler olmuştur. 1980’li yıllarda ise, yukarıda bahsedilen “ollie” ve ollie temel alınarak oluşturulan diğer hareketlerin kaykaycılar tarafından sıklıkla yapılmasıyla, serbest stilin etkisi zaman içinde azalmıştır. Her ne kadar sokak stili ile serbest stil benzerlik gösterse de, bu stilde kaykaycılar özgün olmak zorundadırlar. Kaykaycının başarısını, zor, yaratıcı ve ilginç hareketlerin uygulanması belirlemektedir.

Normal kuralların dışında yapılması gerekmesi, yaratıcılık ve zorluğu temel alması gibi unsurlar, serbest stil kaykaycılığı eğim stili ve sokak stilinin arkasına atmaktadır. Kaykaycılar, biraz da sosyal ve manevi açıdan farkındalık yaratmak isterken zorlanmaları sebebi ile, daha kuralları bilinen ve sıradan tarzları denemektedirler.

Downhill (Yokuş Aşağı)

Yokuş aşağı olarak bilinen bu tarz, sokak tarzına en yakın olan kaykay stilidir. Herhangi bir hareket kaygısı gütmeden, yine özel bir platforma ihtiyaç duyulmadan kayılan bu stilde, daha büyük tekerler kullanılır ve genellike yokuş aşağı bir zeminde kayılmak sureti ile yalnızca kaykay yapma odaklı olarak stil geliştirilir. Bir kaykay ile ulaşılabilecek en yüksek hızlara, bu stil içinde ulaşılmaktadır. Her ne kadar günümüzde teknik olarak yapılan ve hıza pek önem verilmeyen kaykay stillerinin popüler olduğu görülse de, farklı dingil ve tahta özellikleri olan kaykayları ile bu tarzdan keyif alan oldukça fazla sayıda kaykaycı da bulunmaktadır.

Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaykay

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku