Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kediler Hakkında Bilinen Yanlışlar

0 489

Sevimli dostlarımız hakkında sizlere 8 adet doğru bilinen yanlışı izah etmek istiyoruz. Halk arasında doğru olduğu bilinse dahi aslında çok yanlış olan bu düşünceleri sizlere Maslak Caka Veteriner’den Busem hanım tek tek yanıtladı.

Kediler Hakkında Bilinen Yanlışlar1 – Kediler her zaman dört ayak üstüne düşer.
Maalesef, kediler her zaman dört ayak üstüne düşmedikleri gibi, bazen kısa mesafelerden düşseler de ciddi yaralar alabilirler. Özellikle yavru kedi besliyorsanız buna dikkat etmelisiniz. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız kedinizi acil müdehale ettirmenizi öneririz.

2 – Kedilerin bıyıkları onların denge bulmasını sağlar.
Kedinin bıyıkları onun dokunma duyusunun bir parçasıdır. Fakat dengesini bulmasını sağlayan kulak içi yapısıdır, bıyık değil.

3- Kediler süt içmelidir.
Süt kedilerimiz için doğal bir besin olarak gözükse de inek sütü kedimiz için hiç bir besin değeri içermez. Üstelik sindirim ile ilgili birçok soruna yol açabilir. Bu sebebi birçok kedinin sütten kesildikten sonra laktoza karşı dayanıklılığının düşmesi ve sütte doğal olarak bulunan şekeri sindirememeleridir. Bunun yerine sütün yerine konabilen süt tozları yada diğer seçenek olarak laktozsuz süt tercih edilebilir.

4- Kediler sürekli yıkanabilir.
Çoğu kedi yıkanmaktan hoşlanmaz. Nadir olarak van kedileri suyu seven bir kedi ırkıdır. Ancak kediler genelde ıslanmayı ve banyo yapmayı sevmezler. Kediler son derece temiz hayvanlardır, dillerini kullanarak tüylerini her zaman temizler ve canlı tutarlar, tüylerindeki antiseptik bir madde tüylerini düşünülenden çok daha fazla temiz ve canlı kılar. Ancak bazı özel durumlarda veya tedavi amacı ile gerektiğinde yıkanabilirler.

5 – Ev kedileri hastalık parazit kapmaz aşılarına gerek yoktur.
Ev kedileri, sizin dışarıdan giysi ve ayakkabılarınız yolu ile taşıdığınız parazit ve hastalıklara karşı korumasızdır. Bazen ise yiyip sindiremedikleri besinler, bağırsaklarında parazitlenmeye sebep
olabilir. Veteriner Hekimi tarafından düzenli olarak aşıları yapılmalıdır.

6 – Kedi tüyü kist yapar.
Kedi ve köpeğin tüyü iç organlarda tutunarak herhangi bir kiste neden olmamaktadır. Bu yapabilecek olan bir tür parazittir. Eğer düzenli olarak kedinize ve köpeğinize parazit aşılarını yaptırıyorsanız bu parazitin olma şansı yoktur. Kist yapan evcil hayvanınızın tüyü değil evcil hayvanınızın tüyüne bulaşan parazit yumurtalarının ağız yolu ile alınması ile gerçekleşen parazitel bir hastalığın sonucudur. Bu paraziti alma ihtimaliniz yıkanmamış çiğ sebze veya meyve yada yeterli pişirilmemiş ve
kontrol edilmemiş çiğ et ve et ürünlerini tüketerek gerçekleşebilir.

7 – Hamile olduğum için kedimi vermek istiyorum.
Toksoplazma neredeyse tüm hamile bayanların kafasına takılan ilk hastalıklardan biridir. Bazı doktorlar hamile bayanların evinde yaşayan kedilerin evden gitmesini istemeye kadar işi ileri götürürler. Unutulmalıdır
ki toksoplazma etkenine maruz kalmak sadece kedilere temas yoluyla geçmez. Hastalık direk kedi kumundan kedi dışkısı ile direkt temas, çiğ sebze veya meyve ve toprak ile temaslarda bulaşabilir. Gebelik öncesine Toksoplazma ile enfekte olan bayanlar doğmamış çocukları için herhangi bir tehdit oluşturmazlar. Sadece hamilelik sırasında toksoplazma ile enfekte olan bayanların bebekleri risk altındadır. Plasenta yoluyla anna karnında ki bebek enfekte olabilir bebek özürlü olabilir hatta bu enfeksiyon ölüme bile sebep olabilir. Bu nedenle bayanlar gebe kalmadan önce kendilerine test yaptırmalı toksoplazma pozitif ise hamilelik döneminde sıkıntı teşkil etmemektedir bu kişiler bağışıktır eğer test negatif ise evdeki evcil hayvanlarına test yaptırıp toksoplazma yönünden kontrol ettirmeli ve hekimine danışmalıdır.

8 – Kediler sadece Mart ayında kızgınlığa girer.
Belki en fazla yanlış bilinen durum kedilerin kızgınlık dönemi ile ilgili olandır. Kedilerin kızgınlık dönemi mart ayı ile sınırlı değildir. Kediler mevsimsel poliöztrik hayvanlardır ve çiftleşme dürtüleri mart, nisan, haziran ve eylül aylarında artar. Gündüz saatlerinin uzaması dişi kedinin bölgesindeki hipotalamus bölgesini uyarır cinsel istek hormonu olan FSH üretilir ve yumurtalıkta yumurta üretilmesine, öztrojen hormonunun salgılanmasını sağlar ayrıca kediler aydınlatma, ısıtma ve sese karşıda duyarlıdır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku