Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kendi Kendine Konuşma Nedir? Türleri Nelerdir?

0 1.294

Günlük yaşantımızda çoğu zaman kendi kendimize konuştuğumuz durumlar olabilmektedir. Uzmanlar bu durumun oldukça normal olduğunu ve özellikle de stres faktörünün yok edilmesinde oldukça faydalı olduğunu belirtmektedirler. Ancak kendi kendine konuşma durumunun günlük yaşantımızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilecek düzeylerde gerçekleşmesinin oldukça rahatsızlık verici olabildiğini belirten uzmanlar bu durumunda yapılması gereken ilk şeyin psikiyatri doktoruna başvurmaktır. Peki kendi kendine konuşma nedir türleri nelerdir tedavisi nasıldır dilerseniz bu konumuz hakkında uzmanlardan derlediğimiz bilgiler kapsamında sizlere bilgiler aktaralım. İlk olarak kendi kendine konuşma durumunun genel tanımlaması hakkında bilgiler sunalım.

Kendi Kendine Konuşma Nedir?

8915_konusmaaBirçok insan gündelik hayatlarında özellikle de yalnız kaldıkları zamanlarda kendi kendine konuşabilmektedirler. Uzmanlar bu durumun her zaman bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Zira kendi kendine konuşulması veya yalnız kalındığında şarkı veya melodiler söylenmesi hastalık seviyelerinde bulunmadığı müddetçe herhangi bir zararının bulunmadığu psikiyatri uzmanları tarafından belirtilmektedir.

Uzmanlar bireyin kendi kendine konuşmasında ayrıca gündelik yaşantısında yaşamış olduğu olumlu veya olumsuz durumların da ciddi anlamda rol alabildiğini belirtmektedirler. Buna bir örnek verecek olursak bireyin gündelik iş aktivitelerinde yaşadığı olumsuzluklar beraberinde bireyin genel psikolojisini olumsuz yönde etkileyerek bireyin bir müddetliğine strese ve gergin olmasına yol açabilmektedir. İşte bu anlardan itibaren birey teselli olarak kendi kendine konuşabilmekte ve bu sayede içerisinde bulunduğu stres ve gerginlikten kurtulmayı amaçlamaktadır.

Türleri Nelerdir?

Psikiyatri alanında kendi kendine konuşma durumu 2 türe ayrılmaktadır. Bu türleri ise şunlardır;

Hastalık olarak görülen durum: Bu durumdaki birey kendini dış dünyadan tamamen soyutlayarak kendi ruh dünyasında kendine özgü bir hayal dünyası kurmaktadır. Psikiyatrideki ismiyle psikoz olan bu durumdaki bireyin mutlak olarak psikiyatrik tedavi görmesi gerekmektedir. Akıl hastalıkları grubunde yer alan psikoz rahatsızlığı günümüzde tedavisinin bulunabildiği psikiyatri hastalıklarındandır.

Hastalık olarak kabul edilmeyen durum: Genelde günlük yaşantıda bir müddetliğine özellikle de stresin yok edilmesi amacıyla gerçekleştirilen kendi kendine konuşma türüdür. Uzmanlara göre bu durum herhangi bir tehlike arz etmemekte ve günümüzde birçok bireylerde bulunmaktadır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Kendi kendine konuşma eyleminde uzmanlar şu gibi durumların görülmesi durumunda psikiyatri doktoruna başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler.

  • Gündelik yaşantıda artık rahatsızlık verecek derecede kendi kendine konuşulması durumunda
  • İçine kapanık ve duygu durum değişikliğiyle birlikte oluştuğunda
  • Olumsuz davranışlar sergilendiğinde
  • Kendi kendine konuşma durumunun sıkça meydana geldiğinde ve bireyin bu durumu istem dışı olarak gerçekleştirdiğinde ve bireyin kendi kendine konuştuğunun farkına varamadığında hemen psikiyatri uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kendi kendine konuşma rahatsızlığının tedavisinde psikodrama tekniğine başvurulmaktadır. Bir tür psikolojik tiyatro uygulaması olan bu yöntemde hasta ilk olarak bir sandalyeye oturtulmakta ve karşısına ise boş bir sandalye konulmaktadır. Boş sandalyede annesinin oturduğu varsayılarak ilgili psikiyatri uzmanı tarafından hastanın karşısındaki annesi ie karşılıklı konuşması talep edilmektedir. Hasta konuştuktan hemen sonrasında annesinin yerine geçerek onun gibi cevap vermeye başlamaktadır. Bu uygulama sayesinde birey günlük yaşantısında sosyal ihtiyaçlarını kolayca karşılamaktadırlar.

Kendi kendine konuşma rahatsızlığının hastalık seviyesine gelindiği takdirde uygulanacak tedavi yöntemi hakkında da bilgiler sunduktan sonra bu konu hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Makalemizde kendi kendine konuşma nedir türleri nelerdir hakkında bilgiler sunduk. Bu rahatsızlığın görülmesi durumunda genel psikolojinin zarar görmemesi açısından psikiyatri doktoruna başvurulması gerektiğini tekrar hatırlatarak yazımızı tamamlamaktayız.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Kendi kendine konuşma sorunu hakkında psikiyatri hekimine başvurunuz.
Kaynakça:
psikolojik.gen.tr

mutluyasampsikoloji.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku