Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Keratosis Pilaris Tavuk Cildi Nedir? Başlıca Belirtileri Nelerdir?

0 825

Keratosis Pilaris Tavuk Cildi Nedir? Başlıca Belirtileri Nelerdir?Kollarınızda ya da bacaklarınızda tavuk derisine benzer bir görüntü gördüyseniz yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Buna tıp dilinde Keratosis Pilaris ya da Tavuk Cildi deniliyor ve aslında sık görülen bir cilt durumudur. Ergenlerin %50-%80’inde görülebilen bu deri sorunu yetişkinlerin yaklaşık %40’ını etkiliyor. Ciltteki küçük sivilcelerle karıştırılabilecek küçük, sert kabarık darbelere benziyor. Ancak, tamamen farklı bir cilt meselesidir.

Keratosis pilaris zararsız olmasına rağmen, utanç verici ve hatta sosyal olarak zarar verici olabilir. Çoğu ilaç ve reçetesiz tedaviler sonuç vermez, ancak bu görüntüyü en aza indirgemenize ve cildinizin daha net görünmesine yardımcı olacak doğal cilt bakım ilaçları bulunmaktadır.

Keratosis Pilaris (Tavuk Cildi) Nedir?

Keratosis Pilaris, kıl köklerinin takılı olması nedeniyle cilt yüzeyinde sert noktaların oluşumudur. Bir çok kişi tavuk derisine benzetir ve bu yüzden kliniklerde veya hastanelerde hastalara söylenilen ve daha anlaşılır olmasını sağlayan “Tavuk Cildi” ismi de kullanılabilir. Ciltteki bu kabarcıklara teknik olarak “foliküler keratotik papüller” denilmektedir. Vücudumuzda kıl olabilecek her yerde ortaya çıkması muhtemeldir.

Keratosis Pilaris aslında sağlığımızı doğrudan etkileyen zararlı bir şey hastalık değildir. Ancak çirkin bir görüntü oluştururlar. Özellikle ergenler arasında en sık görülen psikolojik hasar verebilir. Bu durumun tedavisi yoktur. Ancak, eğer Keratosis Pilarisden nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, bunu doğal keratoz pilaris tedavileri ile idare edebilirsiniz. Bu tedaviler günlük nemlendirici, nazik eksfoliyasyon ve hafif, rahatsız edici olmayan vücut sabunları içerir.

Keratosis Pilaris Tavuk Cildi Nedir? Başlıca Belirtileri Nelerdir?Keratosis Pilaris Belirtileri ve Semptomları

Kabarıklıklar genellikle beyazdır. Ancak bazen kırmızı renkte görünürler veya kabarıklıkların çevresinde kırmızımsı-pembe bir renk gelişebilirler. Bir bölgedeki kabarcık sayısı değişkendir, çünkü bir kişi bir alanda 10, 50 hatta 100 küçük kabarcık geliştirebilir.

International Journal of Trichology isimli bir tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Keratosis Pilaris en çok kolların üst kısımarındaki yüzeylerde göründüğünü belirtmiştir ve bu oran yaklaşık %92’dir. Diğer en yaygın alanlar ise kalçalar ve uyluk bölgesidir. Bu tip görülmeyen yerlerde aslında çok fazla sorun edilmez ancak bazı insanların yüzlerinde Tavuk Cildi görünümü oluşabilir ve genellikle sivilcelerle karıştırılabilir.

Keratosis Pilaris genellikle zararsız olmasına rağmen, cildiniz kaşıntılı, kaba ve kuru hissedilebilir. Soğuk havalarda genellikle kötüleşir. Kuru cilt aslında kabarcıkları öne çıkarabilir ve daha belirgin görünebilir.

Araştırmalar gösteriyor ki, keratosis pilaris semptomları ergenlik çağında yaygın olarak ortaya çıkıyor; cilt koşulu psikososyal bir etkiye sahip olabilir. Aslında, beden imajının, cinselliğin ve sosyalleşmenin gelişimsel sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Tayland’daki araştırmacılar tarafından toplanan veriler, keratosis pilaris’lilerin % 40’ında kendini imajı üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu ve yaşam kalitelerini etkilediğini göstermektedir.

Keratosis Pilaris Nedenleri ve Risk Faktörleri

Keratosis Pilars’in tam nedeni hala belirlenmiş değildir. Araştırmacılar farklı bulgulara ve bunlarla ilgili fikir geliştirmeye çalışıyorlar. Bu fikirlerden birisi de derimizdeki keratin oluşumunun kıl açıklıklarını tıkamasıyla oluştuğuna inanıyorlar. Keratin, cildinizin en dış tabakasını oluşturan saç ve epitel hücrelerinde bulunan lifli bir yapısal proteindir. Cildinizin yeniden oluşmasını sağlamak için gerekli olan cildinizin temel bir yapı taşıdır.
Genellikle keratin içeren ölü cilt hücreleri deriden pul pul dökülür. Ancak bazı insanlar için, keratin kıl foliküllerinde birikir ve tıkanmış gözeneklere neden olur. Bu, keratosis pilaris ile ilişkili küçük, kaba kabarcıklara neden olur. Takılan kıl foliküllerinin içinde ayrıca bir veya daha fazla kıvrılmış kıl olabilir.

Aslında bazı bilim insanları, keratosis pilaris’in aslında yüzeysel epidermisin altında büyük bobinler oluşturan kalın tüylerden veya cildin dış tabakalarından kaynaklandığına inanıyorlar. Bu teoriyi analiz eden çalışmalar, dairesel kıl şaftının folikül hücrelerini parçaladığını ve bunun da iltihaplanma ve anormal keratin salınımına yol açtığını düşündürmektedir.

Keratosis Pilaris Tavuk Cildi Nedir? Başlıca Belirtileri Nelerdir?Ölü ve kuru cilt keratosis pilaris’e neden olduğu için, kış aylarında veya nemin düşük olduğu havalarda cildin kurumasıyla etkilerin daha belirgin olup kötüleşebilir. İngiltere’de bulunan Amersham General Hospital adlı hastanede yapılan bir ankette Keratosis Pilaris hastalarının %80’i bu etkilerin mevsimsel olarak değiştiğini bildirmektedir. Hastaların yaklaşık yarısı yaz aylarında semptomların en aza indiği yine hastaların %47’si de kışın semptomların kötüleştiğini bildirdi.

Araştırmalar, keratosis pilarisin genetik olduğunu ve bir tür egzama olan atopik dermatit gibi genetik cilt koşullarıyla ilişkili olabileceğini ileri sürdü. 50 hastayı kapsayan 2015 yılında yapılan bir çalışmada, bunların % 67’sinde ailede keratosis pilaris öyküsü mevcuttu.

Yaş, bu cilt durumu için bir başka önemli risk faktörüdür. Çocukluk çağında sıklıkla görülür ve ergenlik döneminde pik prevalansına erişir ve yetişkinlikte kaybolur. İngiliz Dermatoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmada katılımcıların yüzde 35’inde keratosis pilaris semptomlarının yaşla birlikte düzeldiği görüldü. Ortalama iyileşme yaşı 16’dır.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681106/
https://www.aad.org/public/diseases/bumps-and-growths/keratosis-pilaris

Yazar:Yunus Yeşilmen

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku