Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kimlik Boyuntunda Yeni Türk Pasaportu Projesi

0 379

Kimlik Boyuntunda Yeni Türk Pasaportu ProjesiTürkiye Cumhuriyeti, 1950’lerin sonlarından beri, Avrupa Birliği’ne tam üye olmak için adeta kapıda beklemektedir. Her ne kadar günümüzde Avrupa Birliği üyeliği yılan hikayesine dönse de, kısa ve orta vadede Avrupa Birliği üyeliği ufukta görülmemektedir. Bu konuda Türkiye, aslında birkaç kez ayağına kadar gelen fırsatı tepmiştir. Özellikle de Erbakan döneminde 1981 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan Yunanistan’la beraber Türkiye’yi de Avrupa’ya üye olarak entegre etmeye neredeyse yanaşan Avrupa, bizzat Türkler tarafından refüze edilmiştir. Sonra da yaşanan 12 Eylül 1980 darbesi belki de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasına engel olan en büyük hadise olmuştur. Bu süreçte bir türlü toparlanamayan Türkiye, 1995 yılına dek, ciddi bir ilerleme kaydedememiştir. Bu tarihle beraber Avrupa’nın malların serbest dolaşımı programı olan gümrük birliğine şartlı üye yapılan Türkiye, kısa süre sonra da Avrupa Birliği üyesi olacağını hayal etse de aradan geçen 20 yılı aşkın sürede ciddi bir yol kat edilememiştir. Ancak 2005 yılıyla beraber Türkiye, Avrupa Birliği sürecini daha da hızlandırmış ve de kesin bir dille ”gereği neyse yapmaya hazırız” cevabı vermiştir. Bu dönemde çok sayıda mevzuatta güncelleme yapan Türkiye, yasalarını Avrupa Birliği’nin reformları nedeniyle değiştirmiştir.

Birçok alanda çalışma yürüten Türkiye, vatandaşlarına dağıttığı ulusal ve uluslararası kimlik statüsünde olan belgelerini de güncellemiştir. Her ne kadar tam üyelik müzakereleri yapılsa da Türkiye’ye seyahat serbestisi tanınmamıştır. Olası göç dalgasından korkan Avrupa Birliği, bu konuda ipleri daima sıkı tutmuştur. Yine de pasaportlarını güncelleyen Türkiye, biyometrik özelliği bulunan yeni pasaportların dağıtımına 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu süreçte, günümüze dek bütün eski lacivert pasaportlar, kırmızı biyometrik pasaportlarla değiştirilmiştir. Son olarak kimliklerde de değişikliğe giden Türkiye, bu sayede kimlik ibrazı ile seyahat edilmesinin önünü açmıştır. Ancak yine de boş durmayan ülkemiz, bir de başta Amerika Birleşik Devletleri’nde var olan kimlik boyutundaki pasaport kartların üretimi için çok ciddi bir çalışma yürütmüştür. Her ne kadar bunun Avrupa Birliği’nde de olduğu söylense de bu yanlış bir bilgidir. Avrupa Birliği’nde ulusal kartlar ulusal kart ya da kimlik kartı adıyla dağıtılır ve de bunlar pasaport özelliği taşımazlar. Ancak ikili anlaşmalarla dileyen ülkeler bu kartlarla seyahat eden Avrupa Birliği vatandaşlarını ülkelerine kabul ederler. Amerika’da var olan uygulamada ise, bu kartlar üstünde pasaport yazar ve de şimdilik sadece Meksika ve Kanada’da kullanımı söz konusudur.

Kimlik Boyuntunda Yeni Türk Pasaportu ProjesiTürkiye de yeni pasaport kartlarıyla vatandaşlarına imtiyaz sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bunların Avrupa ülkelerine girişte kullanılması için Avrupa Birliği’nin vizeleri kaldırmasının yanı sıra, ayrıca da Türkiye ile bunlar kullanılması anlamında anlaşma akdetmesi gerekir. Oysa Avrupa Birliği henüz üçüncü ülkelerin hiçbiriyle Birlik mevzuatı gereğiyle böyle bir anlaşma imzalayamamaktadır. Çünkü aksi bir tutum Avrupa Birliği yasalarının ihlali sonucunu doğurur. 2018 yılıyla beraber pasaport kimlik kartı basımına başlanılması planlanmaktadır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku