Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kimyasal Reaksiyonlar Hakkında Çocuklara Öğretmek için 5 Uygulamalı Deneme

0 721

Kimya nedir?
Kimyasal Reaksiyonlar Hakkında Çocuklara Öğretmek için 5 Uygulamalı DenemeKimya, maddenin incelenmesi ve maddenin nasıl değiştiğini gösteren bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. Bu, kimya eğitimi ile gelen tüm eğlence ve heyecanı bırakan oldukça sıkıcı bir tanımdır. Kimya her yerdedir; Fırında pişirmeyi ve bir elma açıldığında renginin neden kahverengiye döndüğünü açıklar. Kimya, bazı sihirlerin ve renkli havai fişeklerin ardındaki sırdır. Öyleyse, öğrencilerinize veya çocuklarınıza kimya ile ilgili dersler verdiğinizde, ders kitaplarını kullanmaktan uzaklaşın, çünkü bu konu en iyi gözlem ve deneysel ellerle öğrenilir.

Kimyasal değişim nedir?
Kimyasal bir değişim, 2 maddenin yeni bir şey oluşturmak için birbirine karıştırılmasıdır. Bu fiziksel formları değiştiren ancak orijinal özelliklerini koruyan bir madde olan fiziksel bir değişiklikten farklıdır. Bazen bir karışım yapıldığı zaman, çocukların kimyasal bir değişimin olup olmadığını anlamaları zor olabilir. Şeker ve suyu karıştırırken olduğu gibi, şeker artık yok gibi görünmektedir, bu yüzden çocuklar gerçekte karışımın orijinal maddelere geri döndürülmesiyle birlikte kimyasal bir değişimin gerçekleştiğini varsaymaktadır. Kimyasal bir değişikliğin meydana geldiği 4 ana ipucu vardır.
– Bir buzlanma veya kabarcıklanma ile görülebilen bir gaz oluşumu
– Tepkime ısı, ışık ya da koku
– Bir renk değişimi
– Değişim sırasında bir katı oluşumu
Bunlar, kimyasal bir değişimin meydana gelip gelmediğini ya da sadece fiziksel bir değişiklik olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için deneyler yaparken çocukların kendilerine sordukları iyi sorulardır.

Deneyler:
Faaliyetlere geçmeden önce bir not. Soru sormak, bilimsel yöntemlerle ilerlemek ve bir hipotez oluşturup sonunda doğru olup olmadıklarını tartışmak için her türlü bilimsel aktiviteyi yaptığınızdan emin olun.
1. İlk deney, çocuklara, bir gaz oluşumunu gözlemleyerek kimyasal bir reaksiyonun meydana geldiğini nasıl anlatacaklarını gösteren çok basit bir örnektir.
İhtiyac duyulan malzemeler:
– Bir şişe
– Sirke
– Karbonat
– bir balon
– Huni
Balonun içine karbonatı döküp ayrı bir yere, içindeki karbonatın dökülmemesine dikkat ederek ayrı yere koyun. Şişe içine sirke dökün, böylece yaklaşık yarım dolu şişe olacaktır. Balonun ağzını şişenin etrafını hava almayacak şekilde geçirin ve balonun aşağı kalmasını sağlayın, böylece kabartma tozu şişenin içine düşmeyecek. Çocuklar tahminlerini oluşturduktan sonra, kabartma tozunun şişeye düşmesine izin vermek için balonları yukarı kaldırarak şişenin içine dökülmesine izin verin. Balonun üst kısmının çıkmamasına dikkat edin. Reaksiyonu gözlemledikten sonra sorular sorun. Ne tür bir reaksiyon meydana geldi? Balonun içinde ne gibi reaksiyon gerçekleşti?
Önemli Tüyo; Ev hanımları karbonat ve sirke yardımıyla, banyoda ki fayans aralarını rahatlıkla temizleyebilirler.
2. Bir kimyasal reaksiyonun ısıyı nasıl üretebileceğini gösteren bir deneyimiz var.
İhtiyac duyulan malzemeler:
– 1 çay kaşığı maya
– 1/4 fincan hidrojen peroksit
– bir karıştırma çubuğu
– termometre
– bir kase
Peroksit kaseye dökün ve termometreyi sıvıya yerleştirin. Sıcaklığın dengelenene kadar birkaç dakika bekletin. Çocukların bu başlangıç sıcaklığını kaydetmelerini isteyin. Şimdi onların ne olacağını ve kimyasal ya da fiziksel bir değişim olacağını tahmin etmelerini sağlayın. Daha sonra mayayı dökün ve karıştırın. Karışım, bir kimyasal reaksiyonun meydana geldiğine dair bir ipucu olan kabarcıklarla başlamalıdır, ancak çocukların gözlerini termometrede tutmaları gerekir. Sıcaklık değişimini fiziksel olarak hissetmek için kasenin dışına da dokunabilirler. Sıcaklığı sonuna kadar kaydetmelerini sağlayın. Haklılar mı? Ne tür bir değişim meydana geldi? Sıcaklık ne kadar yükseldi?
3. Sonraki deney, katı oluşumu. Bunun için bir örnek olarak un kullanabilirsiniz – ekmek oluşur ve un ve suya geri alınamaz, ama bu daha eğlenceli.
İhtiyac duyulan malzemeler:
– 3/4 fincan ılık su
– 1 bardak tutkal
– Büyük bir kase
– Bir kupa
– bir 1/2 bardak ılık su
– 2 çay kaşığı boraks
– Bir kaşık

Yetişkinler: 1/2 fincan ılık su bir bardağa koyun ve 2 çay kaşığı boraksı karıştırın. Herhangi bir gözlem için sorun. Ardından boraks solüsyonuna yavaşça akarken karıştırın (bu iyi 2 kişilik bir iştir). Katı formlar tamamen karışana kadar karıştırmaya devam etmelerini sağlayın. Gözlemlerini isteyin. Kimyasal bir değişiklik meydana geldi mi? Bu eğlenceli bir sonuçla eğlenceli bir deneydir, bu yüzden bir süre için yeni madde ile oynamalarına izin vermeyi unutmayın!
4. Kimyasal ve fiziksel reaksiyon arasındaki farkı anlamaya çalışırken dikkat etmeniz gereken son şey, renk değişiminin ortaya çıkmasıdır.

Gerekli Materyal:
Kimyasal Reaksiyonlar Hakkında Çocuklara Öğretmek için 5 Uygulamalı Deneme– Suyla dolu dolu kapaklı (veya herhangi bir kap) 3 test tüpü
– Gıda boyası
– 3 kap: 1 ağartıcı, 1 sirke, 1 hidrojen peroksit için.
– 3 damlalık
Su içeren tüplerin her birine birkaç damla gıda boyası damlatın. Onlara, 3 renkli tüplerin her birine farklı bir sıvı ekleyeceğinizi ve kimyasal bir değişikliğin olup olmadığına karar vermeleri gerektiğini söyleyin. Sirkeyle dolu bir damlalık alsın ve renkli tüplerden birine ekleyin. Tüpü kapatın ve karıştırın. Geri kalan 2 sıvı ve tüp ile bu işlemi tekrar etmeden önce herhangi bir gözlem yapmasına izin verin. Ağartıcı, bir kimyasal değişikliğin meydana geldiğini gösteren bir renk değişikliği üretecektir.

5. Ve son olarak, burada ya bir gösteri olarak ya da çocuklar tarafından daha küçük ölçekte yapılabilecek bir etkinlik var. Fil diş macunu ve patlayan kabartma tozu ve sirkeden bile daha iyidir. Aynı zamanda hem ekzotermik olan (ısı verir) bir reaksiyon örneği gösterir ve bir gaz üretir.
İhtiyac duyulan malzemeler:
– boş bir plastik soda şişesi
– 1/2 bardak hidrojen peroksit (mağazada alabileceğiniz% 3 versiyon)
– 1 paket maya
– 1/4 fincan ılık su
– bulaşık deterjanı
– bir kupa
– İsteğe bağlı: Gıda boyası

Yetişkinler: Peroksit şişelere dökün. Çocuklar peroksitli şişelere birkaç damla gıda boyası koyarlar. Bardakta, su ve mayayı karıştırın ve birleştirmek için birkaç saniye karıştırın. Daha sonra mayayı peroksit ile şişenin içine dökün ve ne olduğunu izleyin! Reaksiyon tamamlandığında, köpüğü hissedebilir ve açığa çıkan ısıyı gözlemleyebilirler. Ne gözlemlediler? Kimyasal bir değişikliğin meydana geldiği ipuçları nelerdir?

Kimyasal Reaksiyonlar Hakkında Çocuklara Öğretmek için 5 Uygulamalı Deneme* Not: Bunu bir gösteri yapmak istiyorsanız, daha yüksek bir yüzdede hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Güzellik malzemeleri mağazalarında% 6 bulabilirsiniz. Ortaya çıkan reaksiyon çok daha büyük ve daha etkileyici olacak, ancak tamamen bir yetişkin tarafından yapılmalıdır.
https://owlcation.com/stem/hands-on-experiments-to-learn-about-chemistry

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/hands-on-experiments-to-learn-about-chemistry

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku