Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kına Nedir? Faydaları Nelerdir?

0 2.130

kina2Kına özellikle Arabistan’da yetişen kına ağıcının yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile elde edilen bir toz. Bu ağaç büyüklük itibariyle Arabistan kirazı (sedir ağacı)na, yaprakları da zeytin yaprağına benzer. Kına (hına) ile erkekler saç ve sakallarını, kadınlar ise saçlarını ve ellerini soyarlar. Sade olarak kullanıldığı gibi, çivitle karıştırılarak ta kullanılır. Turuncuya çalan kırmızımsı hoş bir rengi vardır. İnsanların tedavi maksadı ile kullandıkları görülmüştür.

Kına soğutucu ve vücudu rahatsız etmeden kurutucu özelliklere sahiptir. Kına, vücuda sürülür; sertlikleri yumuşatır. Su ile kaynatılarak ateş yanığı üzerine sürülürse gayet faydalıdır. Soğutucu, hafif rutubet verici ve yumuşatıcı özelliğe sahiptir.

Merhem halinde ağrıyan yerlere sürüldüğü zaman, sinirleri yumuşatır ve ağrıya teskin eder. Toplama özelliği de olduğundan organları kuvvetlendirir. Tereyağı ile macun yapılır ve müzmin uyuz yaraları üzerine sürülürse iyileştirir. Macun olarak ateşli yaralar üzerine sürülmesi de faydalıdır. Ağız yaraları ve bilhassa çocukların ağzında ve dilinde meydana gelen sivilceler (pamukçuk) için gayet faydalıdır.

Balmumu ve gülyağı ile karıştırılarak macun yapılıp sürülürse; yanlarda meydana gelen ağrılara ve Dermansızlığa karşı faydalıdır. Kına, taze yaralar için gayet faydalıdır. Bazı bileşiklerin içine katılarak merhem gibi kırık çıkıklar üzerine sürülürse iyileştirir. Sinir ağrılarına karşı da faydalıdır. Kına, saç bitirir, saçı kuvvetlendirip güzelleştirir.

kina4Kınanın rengi güzel, hoş bir kırmızıdır. Bu renk sevgi ve muhabbet duygularını tahrik eder. Kendisine has ıtri güzel bir kokusu da vardır.
Çocuk, çiçek çıkartmaya başladığı zaman, ayakları altına yakılacak olursa, gözlerinde çiçek çıkmaz. Kına macun haline getirildikten sonra tırnaklara yakılırsa, tırnakları güzelleştirir ve faydalı olur. Kına tereyağı ile karıştırılıp macun yapılır ve iltihaplı şişlikler üzerine sürülürse gayet faydalıdır. Kına; ayaklarda, bacaklarda ve bütün vücutta meydana gelen sivilce ve kabarcıklara karşı gayet faydalıdır.

Saça kına yakıldığı zaman kırmızılaştırır ve güzelleştirir, tırnakların kırılmasını da önler. Kına, ateş renginde olup sevimli bir renktir. Sevgiyi tahrik eder ve kokusu hoştur. Nitekim peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde “saç ve sakalın beyazlığını gidermek için kullandığınız şeylerin en güzeli kına ve çivittir.” “kına ile boyanınız! Zira kına gençliğinizi, güzelliğinizi, istek ve arzularınızı artırır” buyurmuşlardır.

Kına tedavi amaçla da kullanılmıştır. Kına yara üzerine veya diken batan yere kına sürülürse yara üzerindeki rutubeti kurutur, bu rutubet gidince yerine et biter, işte kına bu görevi yapmaktadır.

Kına ağacının güzel kokulu beyaz renginde çiçekleri vardır, kına çiçeği yaş iken veya kurutulduktan sonra tıpta kullanıldığı gibi güzel ve mis kokusundan dolayı esans yapımında da kullanılmıştır. Kınaçiçeği normal hararet verici, yumuşatıcı olgunlaştırıp çözümleyici ve tıkalı gözenekleri açıcı özelliklere sahiptir. Kına çiçeği felç hastalıklarına, sinir ağrılarına karşı, toz haline getirildikten sonra ağza serpilirse ağızdaki sivilcelere ve yaralara gayet iyi gelir. Eğer sirke ile macun yapılarak alına sürülürse, baş ağrısını teskin eder.

kinaKınaçiçeği bal ile macun yapılarak kullanılırsa, nezleyi ve baş ağrısını keser, rutubetleri de kurutur. Kınaçiçeği katkısıyla yapılan ilaç ve macunlar vücudu ısıtıcı ve asabi organları yumuşatıcıdır. Kına çiçeği müzmin şişliklere karşı gayet iyi gelir. Yün ve yün kumaşın içine konursa, güvelenmesini önler.
Kınaçiçeğinin yağı da tıpkı gülyağı; menekşe yağı ve susam yağlarının çıkarıldığı gibi yapılır. Kınaçiçeği yağı sara hastalığına ve baş dönmesine karşı faydalı olup sinirleri de kuvvetlendirir. Dıştan merhem gibi sürüldüğü zaman hasta organdaki rutubeti giderir ve taze et bitirir. Kınaçiçeği yağı kabızlık yapıcı, yara ve çıbanları olgunlaştırıp çözümleyici ve yorgunluğa karşı ayaklara ve bacaklara sürülmesi gayet iyi gelir. Saçlara sürüldüğünde siyahlaştırır ve kuvvetlendirir, sıklaştırıp saçları terbiye eder, saça kırmızılık ve güzellik kazandırır. Kınaçiçeği yağı dıştan merhem gibi sürülüp ovuşturulduğu zaman siyatik hastalığına ve diğer asabi ağrılara, kadınlarda rahim ağrılarına, kırık ve çıkıklara karşı faydalıdır. Kınaçiçeği bazen da ısıtıcı merhemlerin ve çözücü macunların içine katılarak kullanılmıştır.

Başka bir konuda görüşmek üzere herkese selamlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku