Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kırmızı Şarap Beyne Yararlı Mıdır?

0 879

4787_kirmiziBugüne dek beynin çalışma sistemi ve bu gizemli organa yararlı gelen yiyecek içeceklerin listesinin bulunduğu birçok bilgiyi, gerek internetten gerekse kitaplardan okumuşuzdur. Bu makale vesilesi ile aktarmaya çalışacağım konu; acaba kırmızı şarap beyine yararlı mı yoksa kendisi bir alkol olduğu için, beyin hücrelerini öldürmek sureti ile zarar mı veriyor.

1.) Kırmızı şarap, oksit giderici etkiye sahiptir. İçerisinde bol miktarda bir oksit giderici olan polifenoller, özellikle anthokyaninler vardır;beyaz şarap ve siyah birada da oksit giderici vardır;votka,cin,İskoç viskisi,viski gibi içeceklerde ya çok az oksit giderici vardır yada hiç yoktur.Oksit gidericiler,beyin hücrelerini serbest hücrelerinden,genetik tahribattan,ölümden korurlar ve işlevlerini yitirmelerini engellerler.

2.) Kan damarlarını korur. Alkol iyi tip bir kolesterol olan HDL kolesterolünü, az bir miktar azaltır. Kırmızı şarapta bulunan bir oksit giderici olan polifenol pıhtılaşmayı önleyici,oluşan pıhtıyı çözücü ve arterleri genişletici bir rol oynar.Dolayısı ile günde bir kez,özellikle yemek ile alınan bir bardak şarap karotis arterlerinin içinde oluşan plakaları azaltır ve beyin damarlarındaki kanın pıhtılaşmasından kaynaklanan felci önler.

4787_sembol

3.) İltihaplanmaya karşı mücadele eder. Alkolün iltihabı önleyici bir etkisi vardır. Bu önemli bir özellik;çünkü beyindeki iltihaplanma kan damarlarının ve beyin hücrelerinin tahrip olmasına ve büyük olasılıkla Alzheimer hastalığına neden olur.

4.) Östrojen desteği sağlar. Şarap aynı zamanda bir oksit giderici olan ve Alzheimer hastalığına ve zihinsel bozulmaya karşı koruma sağlayan östrojen seviyesini yükseltir. Oklahoma Tıp Araştırmaları Vakfından Judith S.Gavaler,alkollü içeceklerdeki plant hormonlarının östrojenin harekete geçmesini sağladığını buldu.En güçlü olanı ise kırmızı şaraptır. Judith Gavaler,menopoz sonrası kadınlarda,bütün alkoü çıkardıktan sonra bir bardak kırmızı şarabın,östrojenik tepkimeyi %92 arttırdığını;bu rakamın 28.3 gram burbon için %83,bir kutu bira yada bir bardak beyaz şarap için ise % 77 olduğunu göstermiş.Günde bir bardaktan fazla alınan alkolün östrojeni arttırıcı hiçbir etkisi yoktur,bu da bir günde alınması gereken alkol miktarını gösteriyor,diyor Dr. Gavaler.

4787_arap

5.) AGE oluşumunu engeller. yeni bulunan kanıtlar, alkolün,hücrelerdeki tahrip edici,hücrelerin yaşlanmasını hızlandıran,hafızanın kötüleşmesine neden olan ve hatta beyin hastalıklarına ve bunamaya yol açan protein-şeker tepkimesini yavaşlattığını gösteriyor.

Bu bilgiler bize gösteriyor ki; beyne zarar verdiği düşünülen maddelerden olan alkol, aslında kararında alındığı zaman özellikle de kırmızı şarap için konuşmak gerekirse, sanılanın aksine olumlu özellikleri bünyesinde barındırıyor. Beyin sağlımız gerçekten çok önemli.Tüm organlar üzerinde önemli etkisinin de olduğu bilinen bu organımızı sağlıklı tutabilmenin farklı yollarından birini, bu makalede anlatmaya çalıştım.Eğer gereken ilgiyi gösterdiğimiz sürece organlarımız bizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Kaynakça:
http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_4195.htm

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/8495528/Red-wine-and-chocolate-can-boost-your-brain-power.html

Mucize beyniniz Jean Carper

Yazar:Kağan Aydın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku