Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kişisel Sınırlar Ve Koruma Yöntemleri

0 1.046

Kişisel Sınırlar Ve Koruma YöntemleriOlumlu bir benlik kavramını veya kendi imajını korumak için sağlıklı kişisel sınırları belirlemek ve öğrenmek gereklidir.
Başkalarına ve kendi kendimize saygımız, öz değerimiz olduğunu ve başkalarına bizi tanımlamasına izin vermemenin yollarını aramamızın yoludur.Kişisel sınırlar, başkaları tarafından manipüle edilmek, kullanılmak veya ihlal edilmekten kendimizi korumak için oluşturduğumuz fiziksel, duygusal ve zihinsel sınırlardır. Kim olduğumuzu ve ne düşündüğümüzü ve hissettiğimizi başkalarının düşüncelerinden ve hislerinden ayırmamıza izin veriyorlar. Onların varlığı, bizleri kendine özgü bireyler olarak ifade etmemize yardımcı olurken diğerlerinde de aynı şeyi kabul ederiz.

Kişisel sınırların olmadığı ya da başkalarıyla doğrudan ve dürüstçe iletişim kurmak istemediğimiz sağlıksız ilişkilerin tadını çıkarmak mümkün olmayacaktır. Her birimizin farklı duygular, ihtiyaçlar ve tercihlere sahip eşsiz bireyler olduğunu kabul etmeliyiz. Bu eşlerimiz, çocuklarımız ve arkadaşlarımız için eşit derecede geçerlidir.Kişisel sınırları belirlemek, dürüstlüğünüzü korumak, kim olduğunuzun sorumluluğunu almak ve hayatınızı kontrol altına almak demektir.

Kişisel Sınırlar Ve Koruma YöntemleriSağlıklı kişisel sınırları nasıl oluştururuz?

Kişisel sınırlarınıza hakkınız olduğunu bilin. Sadece hakkın yanında, başkalarının size nasıl davrandığından da sorumlusunuzdur. Sınırlarınız, hayatta neyin kabul edilebilir olduğuna neyin olmadığına izin veren filtreler gibi davranır. Güçlü bir kimlik anlayışı içinde olduğu gibi, sizi koruyan ve tanımlayan sınırlarınız yoksa, başkalarından değer hissi türetme eğilimindesinizdir. Bu durumdan kaçınmak için açık ve belirleyici sınırlar koyun böylece başkalarının sınırlarına saygı duyun, sonra bunları uygulamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olun. İlginçtir ki, zayıf sınırları olanların başkalarının sınırlarını ihlal etme eğiliminde oldukları gösterilmiştir.

Diğer insanların ihtiyaç ve duygularının kendi olduğunuzdan daha önemli olmadığını kabul edin. Birçok kadın geleneksel olarak kocalarının ve çocuklarının ihtiyaçlarının kendilerinden daha önemli olduğunu düşünüyor. Bu sadece yanlış değildir, aynı zamanda ailenin dinamiklerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını zayıflatabilir. Bir kadın ilk önce herkesi zihinsel ve fiziksel olarak taşıyorsa, kendi sağlığını yok etmekle kalmaz aynı zamanda ailesini de hayatlarından tamamen mahrum bırakır. Bunun yerine, her ailenin üyesini kendine ya da kendine iyi bakmaya ek olarak bütüne katkıda bulunmaya teşvik etmelidir. Kendilerini en son yerine getirmek, sadece kadınların yaptıkları bir şey değil, birçok erkeğin de yaptığı bir şeydir.

Kişisel Sınırlar Ve Koruma YöntemleriHayır demeyi öğrenin. Çoğumuz insanlara eğlendirmeye ve herkesi barındırmaya çalışarak kendimizi sıklıkla dezavantajlı konuma düşürüyoruz. Bencil olmak istemiyoruz, bu yüzden kişisel ihtiyaçlarımızı arka plan üzerine koyduk ve refahımıza yararlı olmayabilecek şeyleri yapmayı kabul ediyoruz. Aslında, sağlıklı kişisel sınırlara sahip olmak için belirli bir miktar “bencillik” gereklidir. Kendi pahasına başkalarını memnun etmeye çalışarak, hiç kimseye bir iyilik yapmazsınız.

Kabul edilemez bulduğunuz eylemleri ve davranışları belirleyin. Başkalarına ne zaman hattı terk ettiğini, uygunsuz davranmalarını ya da sizi herhangi bir şekilde saygısızca davradıklarını görmelerini sağlayın. Duygusal ve fiziksel alana ihtiyaç duyduğunuzda başkalarına söylemekten korkmayın. Başkalarından herhangi bir baskı olmaksızın gerçekte kim olduğunuza kendiniz izin verin. İstekleriniz doğrultusunda yapılmaması gereken işlemleri öğrenin.
Güven ve kendine inan. Sen üstündeki en yetkili makamsın. Kendini en iyi sen biliyorsun. Neye ihtiyacınız olduğunu, neyi istediğinizi ve değerli olduğunuzu bilirsiniz. Sizin için başka kimsenin karar vermesine izin vermeyin. Sağlıklı sınırlar, başkalarının yeteneklerine ve bireyselliğine saygı duymanızı mümkün kılmaktadır. İhtiyacınızı teşvik ettiğinizde veya muhtaç olduğunuzda, sağlıksız bir dengesizlik oluşur; kurtulmak istersiniz, bu durumda kurtarıcıyı mı, yoksa mağduru mu oynamay tercih edersiniz?

Kişisel Sınırlar Ve Koruma YöntemleriSağlıksız Sınırların Bulguları

*Başkalarını memnun etmek için kişisel değerlere veya haklara karşı çıkmak
*Verme uğruna elinizden geldiğince vemek
*Almak uğruna elinden gelen kadarını almak
*Başkalarının sizi tanımlamasına izin vermek
*Başkalarının sizin ihtiyaçlarınızı otomatik olarak nodoldurmasını beklemek
*Hayır demediğinde kötü veya suçlu hissetmek.
*Kötü muamele gördüğünde konuşmamak.
*Birinin sana bakıyor olabileceği şeklinde düşümek.
*Bilmediğiniz veya size ulaşan birne aşık olduğunu düşünmek.
*Bir kişiye sormadan dokunmak
*İzniniz olmadan dokunulmayı kabul etmek.

Sağlıklı kişisel sınırlara sahip olduğumuz zaman
*Kendimize olan güvenimizi ve sağlıklı bir benlik konsepti geliştiririz.
*Gerçeklikle daha fazla temas halinde oluruz.
*Diğerleriyle daha iyi iletişim kurabiliriz.
*Daha tatmin edici ilişkiler geliştiririz.
*Hayatlarımız üzerinde daha kararlı ve kontrol sahibi oluruz.

sağlıklı kişisel sınırların oluşturulması için asla geç değildir

Kaynakça:
https://www.essentiallifeskills.net/personalboundaries.html

Yazar:Hilal Kirdük

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku