Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

KKTC’de Oturum Nasıl Alınır?

0 452

KKTC'de Oturum Nasıl Alınır?Kıbrıs ya da Türklerin de dediği gibi Kuzey Kıbrıs, hukuki statüsü Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve de diğer tüm dünya ülkeleri ki Türkiye hariç, de factodur. Yani başka bir ifade ile söz konusu adanın ikiye bölünmesi ve de Türklerin burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adında bir devlet kurması yasadışıdır. Söz konusu bu yasadışı durum, Kuzey Kıbrıs’ın sadece Türkiye tarafından tanınması sebebiyle de açıkça reddedilmiş bir haldır. Buna sebep olan en önemli husus, Türkiye dışındaki tüm ülkelerin adayı tek bir bütün olarak kabul etmesi ve de Rum tarafını muhatap almasıdır. Bu da beraberinde Kuzey Kıbrıs’ın sınırları dahilinde resmi olarak ikamet eden ve de buranın verdiği kimliğe sahip olan vatandaşların uluslararası olarak herhangi bir hakka sahip değildirler. Bunun nedeni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hiçbir devletçe tanınıyor olmamasıdır. Bu beraberinde ciddi anlamda ulaşım sorunlarını da getirir. Özellikle de uluslararası anlamda seyahat etme hakkına sahip olmayan Kuzey Kıbrıslılar çok ciddi bir sorunla karşı karşıyadırlar. Ancak bunlardan bazıları, kökenlerini ispat ettiklerinde Rum yönetimi tarafından düzenlenen Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu alabilmektedirler. Bu bir bakıma aynı zamanda Avrupa Birliği pasaportu da anlamına geldiği için son derece büyük bir avantaj sağlar.

Ancak dediğimiz gibi bu kesim çok şanslı olan kesimdir ve herkes bu imtiyazdan doğal olarak faydalanamaz. Görüldüğü üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak cidden bir sorun teşkil eder. Ancak bu sorun her ne kadar Kuzey Kıbrıslılara olumsuz olarak yansısa da, aynı durum Kuzey Kıbrıs’ta yerleşik olarak ikamet etmek isteyen Avrupa Birliği vatandaşları için de söz konusudur. Başka bir ifadeyle, hukuki olarak bir Avrupa Birliği toprağı olan bu adanın tamamı, Avrupa Birliği müktesebatının ” ‘Kuzey’ olarak ” bölünmüş tarafta uygulama alanı bulamıyor olduğundan ciddi bir soruna da sebebiyet verir.

KKTC'de Oturum Nasıl Alınır?Örneğin, Kuzey Kıbrıs’a bir şekilde geçiş yapan bir Fransız vatandaşı, söz konusu Kuzey Kıbrıs tarafından girişte hem yasadışı olarak pasaportuna giriş damgası yiyor hem de 90 gün süreli bir oturum hakkıyla yasadışı bir şekilde Avrupa Birliği üyeliğinden doğan hakları sınırlanıyor. Normal şartlarda Avrupa toprağı olması sebebiyle bir Avrupa Birliği vatandaşı Kuzey Kıbrıs’a giriş yaptığında Birlik hukuku gereği, kayıt altında alınmadan serbest dolaşım hakkına sahiptir. Kaldı ki, bu Birlik hukukunun vatandaşlara sunduğu en önemli ayrıcalıktır.

Gelelim, Kuzey Kıbrıs topraklarında yasal olarak ikamet etme prosedürüne, burada aslında hangi milletten olduğunuz pek de önemli değildir. Herkese ki bunlara Türkler de Avrupalılar da herkes dahildir, aynı hukuki kural uygulanır. Oturum almak istiyorsanız, öncelikle belirli bir yatırım yapmanız gerekir. Bu durum evlilik ya da çalışma dışında elde edebileceğiniz bir oturum türüdür.

KKTC'de Oturum Nasıl Alınır?Bunun için alacağınız evin sizin orada kalacağınız sürede oturmaya elverişli olması en önemli kriterlerin başında gelir. Bu durum bizzat yetkili memurca araştırılacak bir ayrıntıdır. Eğer bu şartı sağlarsanız, oturum almaya hak kazanırsınız. Aşağıda yer alan belgeler oturum müracaatınız esnasında yanınızda bulundurmanız gerekenlerdir.

1. Satın aldığınız gayrimenkulün tapusu

2. Adresinize ilişkin onay belgesi

3. Ekonomik durumunuzu gösterir bir belge olan banka hesap dökümü

4. Vesikalık fotoğraf (2 adet)

5. Harç/pul ücreti

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku