Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kondrosarkom Nedir?

0 1.344

Kondrosarkom nadir bir tür kemik kanseridir. Kıkırdak hücrelerinden gelişir ve sarkomlar olarak adlandırılan kanserlerin bir kategorisidir. En sık görülen ikinci kemik kanseri türüdür, en sık görülen ise osteosarkomdur ve primer kemik kanserlerinin % 26′ sını oluşturmaktadır. Bu hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin.

8399_sarkomKondrosarkom kıkırdak hücrelerinden gelişen bir kemik tümörüdür ve bacaklar, kürek kemikleri, kolların üstleri, göğüs kafesi veya pelvis kemiklerini etkiler. Kıkırdak dokusu büyüme sürecinde çok önemli bir rol oynayan özel bir dokudur ve çoğu kemik kıkırdak dokusundan gelişmektedir. Bu tümör genellikle yavaş büyümektedir ve kemik içinde ya da yüzeyi üzerinde büyümektedir.

Kondrosarkom birincil ve ikincil tümörler olarak kategorize edilebilir. Birincil kondrosarkom kıkırdak hücrelerinden gelişir, ikincil tip ise önceden varolan iyi huylu kıkırdak tümörlerinden gelişir. Bu hastalık genellikle 50-70 arası orta yaşlı ve yaşlı kişilerde ortaya çıkar ve erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Tümör incelendiğinde grimsi-beyaz renkte, yuvarlak bir kitle gibi görünüyor. Kondrosarkom hem insanlarda hem de hayvanlarda yaygındır.

Kondrosarkomun Nedenleri ve Risk Faktörleri:

8399_chondrosarcoma-pictures-2Bu kemik kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik ya da kromozomal faktörlere bağlı olabilir. Kondrosarkom bulaşıcı değildir.

Bu hastalığın risk faktörlerini bilmek, tümörü izlemenize ve uygun tedaviyi almanıza yardımcı olabilir. Kondrosarkom çoğunlukla normal sağlıklı kıkırdak hücrelerinden gelişir ama aynı zamanda önceden var olan bir kıkırdak tümöründen de ortaya çıkabilir. İşte kondrosarkomun gelişebileceği bazı iyi huylu tümörlerin bir listesi!

-Enkondrom:

Genellikle ellerde görülen kıkırdak hücrelerinden gelişen iyi huylu bir kemik tümörüdür.

-Osteokondrom:

Kıkırdak ve kemik doku birlikte fazla gelişmektedir ve genellikle uzun bir kemiğin sonundan gelişmektedir.

-Ollier Hastalığı:

Elleri etkileyen bir grup enkondromdur.

-Maffucci Sendromu:

Maffucci sendromu, yüksek kanserleşme oranı ile ilişkili bir genetik bozukluktur. Erkek ve kadınların her ikisini de etkiler ve kemik deformiteleri, kıkırdak büyütmeler ile karakterizedir.

Kondrosarkomun Belirtileri:

8399_chondrosarcoma_(1)Kondrosarkomun belirtileri tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak, kişiden kişiye değişebilir. En sık görülen semptomları şunlardır:

-Kemik üzerinde şişlik, eklemlerde şişlik ve etkilenen bölgelerde hassasiyet ve normal hareketlerde ağrı

-Etkilenen bölgede kemiklerin zayıflaması ya da kırılması

-Geceleri kötüleşen ve anti-enflamatuar ilaçlar ile rahatlayan ağrı

-Ağrı dinlenmekle rahatlamaz.

-Tümör ciğerlere yayılırsa nefes kesilmesi yada kanlı öksürüğe neden olabilir.

-Ağrı yavaş yavaş kötüleşir ve yıllarca sürebilir.

Kondrosarkom Teşhisi:

Kondrosarkom gerekli testler ve röntgenler yardımı ile tanı alabilir. Ayrıca şişlik ya da hassasiyet varlığını kontrol etmek için kemiklerin fizik muayenesini içerir. Bu testlerin haricinde doktor tarafından genetik geçmişinin incelemesi yapılmalıdır. Bu tümörün teşhisi için yapılabilecek testler aşağıda verilmiştir.

-Biyopsi:

Kişinin etkilenen kemiğinden alınan tümör örneğinin incelendiği bir tanısal testtir. Bu örnek, tümör ya da mevcut olabilecek herhangi anormal hücrelerin türünü belirlemek için mikroskop altında incelenir.

-Röntgen:

Elektromanyetik radyasyon kullanan iç dokuları, kemikleri ve kıkırdakları görüntülemek için kullanılan bir tanısal testtir.

-Bilgisayarlı Tomografi:

Röntgenden daha açık şekilde iç organları,kemikleri ve kıkırdak dokuları gösteren bir yöntemdir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR):

-Organlar, kemikler ve yapıların iç görüntülerini üretmek için manyetik dalgaları kullanan bir testtir.

Kondrosarkom Tedavisi:

8399_chondrosarcomaUygulanacak tedavinin çeşidi tümörün saldırganlığına, kanserin yerine, boyutuna ve derecesine göre değişmektedir. Esas tedavi tümörün çıkartılmasıdır. Ayrıca doktor tarafından hastanın yaşı, önceki hastalık geçmişi ve tıbbi öyküsüne göre de karar verilecektir. Aşağıda uygulanabilecek bazı tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

-Cerrahi:

Bu kanser türü genellikle radyasyon ve kemoterapiye tepki vermediği için cerrahi bu kanser türünün tedavisinin ana şeklidir.

-Fizik Tedavi:

Fizik tedavi etkilenen alanın iyileşmesine ve ameliyat sonrası gücünü geri kazanmasına yardımcı olmaktadır.

-Radyasyon Tedavisi:

Bu tedavide, yüksek güçlü X-ışınları kanser hücrelerini işaretlemek ve yok etmek için kullanılır. Kanserin diğer organlara yayılma riskini azaltır. Genellikle ameliyat sonrası gerçekleştirilir.

-Kemoterapi:

Kemoterapide vücuttaki kanser hücrelerini yok etmek için anti-kanser ilaçları kullanır. Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmış olması durumunda bu tedavi gerekli olabilir.

Tümörler yineleyebilir bu nedenle hastanın düzenli olarak doktor kontrollerine gelmesi çok önemlidir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir ve bu süreçte aile ve arkadaşlardan gelen duygusal destek oldukça gereklidir. Ayrıca tedavinin istenmeyen etkilerinden korunmak için kişinin beslenmesine dikkat etmesi de oldukça önemlidir.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/chondrosarcoma.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku