Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Köpek Eğitimi Nedir?

2 644

Evcil hayvan sahiplenmek isteyen birçok hayvanseverin öncelikli tercihi genellikle köpeklerdir; ancak bu durum köpek sahiplerine birçok sorumluluğu da beraberinde getirecektir. Öncelikle, tüm ihtiyaçlarının aksatılmadan yerine getirileceğinden emin olunduktan sonra bir hayvan sahiplenmek doğru bir davranış olacaktır. Barınma ihtiyaçlarının karşılanması, temizlikleri, beslenmeleri, sağlık kontrolleri, ilgi ve sevgi gösterilmesi gibi birçok gerekliliğin yanı sıra, eğitilmelerini de sağlamak, köpek sahipleri için bir sorumluluk olmakla birlikte, köpek ve sahibi arasındaki iletişim için de oldukça önemlidir. İki farklı dili konuşan insanlar ve hayvanlar arasında ortak bir iletişim yolunun kurulabilmesi de ancak köpeklerin eğitilmesi ve sahiplerinin ise bilgilendirilmesiyle mümkündür. Bu iletişimin kurulabilmesi de birlikte kaliteli vakit geçirebilmek adına gereklidir.

Köpekler Neden Eğitilmelidir?

Bir Köpek Eğitimi Nedir?köpek sahiplendikten sonra; beslenme, barınma, temizlik gibi ihtiyaçlarının yerine getirilmesi, ona karşı tüm sorumlulukların yerine getirildiği anlamına gelmiyor. Her canlı gibi köpeklerin de ilgiye, sevgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Bu nedenle zaten duygusal hayvanlar olan köpeklere karşı gereken ilgi ve sevginin de gösterilmesi gerekiyor. Köpeğe karşı üstlenilmesi gereken sorumluluklardan biri de köpek eğitimleridir. Köpek sahiplerinin, köpekleriyle aynı yaşam alanını paylaşıyor olmaları ve ortak bir yaşam alanında temel kuralların köpeklere öğretilmesi, ortamı köpek sahipleri için daha yaşanılabilir bir alan haline getirecektir. Bunun için verilebilecek en yerinde örnek, köpeklerin tuvalet eğitimi olacaktır. Tuvalet eğitimi almış bir köpek, nereye, ne zaman tuvaletini yapması gerektiğini bilecek ve tuvaletini tutmayı öğrenecektir. Bu da köpek sahipleri için ekstra yükümlülükler getirmeyecek, ayrıca ev içinde hijyen de sağlanmış olacaktır. Bunun dışında, köpeklerin verilen komutları anlaması ve yerine getirebilmeleri için de eğim almış olmaları gerekiyor. Böylece sahibinin istediği davranışları yapmayı ve istemediği davranışları da yapmamayı öğrenecektir. Kısaca köpeğe verilecek tüm eğitimler, onu aynı zamanda iyi bir arkadaş haline de getirecektir.

Köpek sahipleri ile köpekler arasında en doğru iletişimin gerçekleşmesi için köpeklerin birtakım eğitimlerden geçmesi şart. Aynı zamanda köpek sahiplerinin köpekler ve eğitimleri konusunda bilinçlenmesi de bu iletişimi daha kolay hale getirecektir. Böylece birbirinden tamamen farklı iki canlı türünün ortak bir dilde anlaşabilmeleri mümkün hale gelerek, ortak bir yaşamı oldukça kolaylaştırıcı rol üstlenecektir. Köpek eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken nokta, profesyonel eğitmenlerden destek alınması gerektiğidir. Uzmanlar, köpeklerin kazandıkları davranış alışkanlıklarını ilerleyen yaşlarda değiştirmenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca bilinçsizce yapılacak yanlış davranışların, travmatik olabileceğinin de akıldan çıkarılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu nedenle en doğru yöntem uzman köpek eğitmenleri aracılığıyla köpeklerin eğitilmesi olacaktır.

İtaat Eğitimleri

İtaat eğitimleri köpeklerin verilen komutları anlayıp, yerine getirebilmelerine olanak sağlıyor. İtaat eğitimleri genel olarak temel itaat ve ileri itaat eğitimleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Temel itaat eğitimlerinde; otur, yat, kalk, bekle, git, gel gibi temel komutlarla sahibinin sözünü dinlemesi öğretiliyor ve bu eğitimler köpek tasmalıyken veriliyor. İleri itaat eğitimlerinde ise temel itaat eğitimlerinden farklı olarak daha fazla komut öğretilir ve eğitimler köpek tasmasızken verilir. Ek olarak köpeğin yabancı birinden yemek yememesi, yabancıya gitmemesi gibi koruyucu birtakım eğitimler de verilir.

Sosyalleşme Eğitimi

İtaat eğitimleri ve tuvalet eğitimi dışında köpeklere verilen eğitimlerden biri de sosyalleşme eğitimleridir. Sosyalleşme eğitimlerinin amacı ise; köpek dışarı çıkarıldığında sokaklarda, parklarda ya da yollarda insanlara, çocuklara ya da diğer hayvanlara karşı aşırı ve rahatsız edici tepkiler vermesinin önüne geçerek, saldırgan davranışlar sergilememesi sağlanıyor ve köpeklerin duygusal sağlıklarının korunması hedefleniyor. Böylece insan doğasından tamamıyla farklı olan köpekler, insan yaşamına adapte ediliyor.

Köpek eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin de erken yaşlarda eğitime başlanmasıdır. Köpeklere verilecek ilk eğitimin tuvalet eğitimi olduğu belirtiliyor ve itaat eğitimleri, sosyalleşme eğitimleri ya da köpeğin kullanım alanlarına göre verilecek bodyguard ve koruma köpeği eğitimlerinin en erken yaşlarda, uzman köpek eğitmenleri ile verilmesi gerektiği belirtiliyor. Köpeklerin ırklarına ve cinslerine göre verilecek eğitimlerin farklı olduğu için, köpekleri eğitmeye başlamadan önce sağlam olmayan kaynaklardan edinilen yanlış bilgiler doğrultusunda eğitime başlanmaması gerektiği de ifade ediliyor.

İstanbul’da profesyonel köpek eğitimi için Petokulu.com ‘dan destek alabilirsiniz.

Yazar:Mehtap Özdemir

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. hasan diyor

    verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

  2. köpek eğitmeni diyor

    verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku