Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

1 1.195

Epilepsi Nedir?

7685_kopeklerde_epilepsi_nedir_nasil_tedavi_edilirEpilepsi beyinde, sinir hücrelerinin kontrol dışı aktif hale gelerek kimyasal bir boşalma göstermesi durumudur. Epilepsi rahatsızlığı nöbet geçirmeye neden olmaktadır. Epilepsi hastalığı halk arasında Sara olarakta bilinmektedir. Epilepsinin birçok nedeni vardır. Epilepsi hastasının beyin odaklı rahatsızlıkları olabileceği gibi farklı hastalıklarında epilepsiye neden olduğu bilinmektedir. Epilepsi hastalığı en çok insanlarla görülmekle birlikte bir başka canlı olan köpeklerde de sık görülmektedir. Köpeklerde epilepsi hastalığı her yaşta oluşabilmektedir. Köpeklerde en erken 6 aylık tespit edilebilmektedir. Genellikle melez köpek türlerinde daha sık rastlanan bir durumdur.

Bazı köpek türlerinde epilepsi olasılığı daha fazladır. Genetik durumlardan kaynaklı olarak epilepsi hastalığı görülür. Bunlar Belgian Tervuren, Beagle, Cocker Spaniel Collie, Daachshund, German Shepherd, Golden Retriever, Saint Bernard, Siberian Husky, Terrier, Poder ve Schnauzer gibi köpek cinsleridir. Bu köpeklerin yaşam sürelerinde epilepsi olma riski fazladır.

Epilepsi görülen köpeklerde kafa sallama, yalanma ve seğirmeler göze çarpar. Ancak bu belirtiler epilepsi krizi gelmeden önceki ilk belirtilerdir. Köpekler genellikle epilepsi nöbetlerine oturarak ya da yatarak yakalanırlar. Krizlerde kasılma, anlamsız boş bakışlar ve bilinç kaybına görülmektedir.

Köpeklerde epilepsiler aşama aşama yavaş yavaş ortaya çıkar. Büyük krizler üç aşamalı olarak kendini göstermektedir. İlk aşamasında hayvanda duygusal tepkiler ortaya çıkar. Bu belirtiler inleme, titreme gibi insanların dikkatini çekecek şekilde kendini gösterir. Ayrıca hayvanda panik, korku gibi durum gözlenebilir. Krizin yaşanmasına saatler öncesinde meraklı hal, kaçıp saklanma arzusu olur. Epilepsinin ikinci aşamasında ise hayvan kasılır. Bu kasılma esnasında titremede görülür. 1 ile 3 dakika arasında süren bu kasılma hayvanı oldukça şoka sokar. Bazı nöbetler daha kısa sürebilmektedir. Bununla birlikte kriz anında hayvanda salya akışı, dışkılama, idrar kaçırma gibi durumlar söz konusu olabilir. Son aşama ise krizin sona erdikten sonra yaşanır. Hayvanın yorgun düşer ve yatma ihtiyacı hisseder.

7685_kopeklerde_epilepsi__nedir_nasil_tedaviBazı epilepsi nöbetlerinde ise, hayvan kısmen etkilenir. Bu nöbetlerde epilepsi bir noktaya vurur. Fokal nöbetler adı verilen bu epilepsi çeşidi yüz seğirmesi, kas kasılması gibi, bacaklarda hareket görülmektedir. Farklı olarak hayvanda koşturma, sinek yakalama, saklanma gibi ruhsal bozuklukların yanı sıra körlük meydana getirir.

Epilepsi Rahatsızlığı Olan Köpek Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi rahatsızlığı olan hayvanlarda katkı maddesi içeren mamalar vermek çok doğru değildir. Bunun yerine evde pişirilen yiyeceklerden vermek çok yerinde olacaktır. Yüksek yağ oranı olan diyet takviyelerini köpeğinize uygulamak gerekir. Özellikle yiyeceklerde omega3 ve omega6 içerikli yağ asitleri içermesi önemlidir. Vitamin ve mineraller büyük önem taşımaktadır. Özellikle C ve E vitaminleri köpeğinizde oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan olacaktır. Bazı epilepsi köpeklerde Akupunktur yöntemi oldukça işe yaramaktadır. Bunun yanı sıra tıbbi olarak antikonvülsanlar kullanılabilir. Bu antikonvülsanlar uzun süreli kullanımlarda karaciğere hasar verse de tıbben kullanılması gereklidir.

Epilepsi rahatsızlığı olan hayvana üzüntü ve sıkıntı verici şeylerden uzak tutmak yerinde bir davranış olacaktır. Özellikle köpeğin çevresel faktörlerden etkilenmeyeceği bir ortam yaratmak çok doğrudur. Hasta köpeğin yanında sigara içilmemelidir. . Hayvanı rahatsız edici oda spreyleri, koku, duman gibi dış etkenlerden uzaklaştırmak gerekir. Bunun yanı sıra köpeğinizi belirli bir diyet uygulamalı, spor aktivesi yaptırmalısınız. Özellikle spor aktivitesi uygulaması epilepsi nöbetlerini en aza indirgemek için güzel bir fırsat olacaktır. Hasta köpeğinizle ilgilenmeli ona sevgiyle yaklaşmalısınız. Bu şekilde hem olabilecek nöbetleri önler hem de hayvanın depresyona girmesini engellemiş olursunuz.

Yazar:Ensar Türkoğlu

1 yorum
  1. Müslim sahin diyor

    Merhabalar sokak hayvanlarına bakıyorum yaklaşık bir yaşında olacak bi can dostumuz var gecen gün fark ettim ayakta zor duruyordu ve kasilmalar var arka ayakla rındaki gecti ama on ellerinde devam ediyor vitamin takviyesi yapıyorum düzelme olmadı yerinden kalkamıyorum ne yapmam lazim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku