Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

0 456

Köpek gençlik hastalığı, tıp dilinde “Canine Distemper Virüs” adıyla bilinen bulaşıcı ve öldürücü bir virüstür. Bu virüsü alan köpeğin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişmektedir. Yeni doğan yavru köpeklerin anneden ilk emzirme sırasında aldıkları süt, kolostrum denilen, yüksek miktarda antikor içerdiğinden, bu antikor yavruyu ortalama 12 hafta boyunca korur. Vaktinden önce sütten kesilen, yeterli miktarda kolostrum almamış yavrularda bu süre en çok 4 haftadır. Bu nedenle özellikle 3 ile 12 aylık yavru köpekler arasında yaygın olan bu hastalık, nadiren erişkin köpeklerde de görülür. Dışkı ve solunum yoluyla bulaşan hastalık köpekte 40-42 dereceye varan yüksek ateş, iştahsızlık, kusma ve ishalle kendini gösterir.

8851_1Hastalığın bu kadar ölümcül olmasının nedeni yavru köpeğin bağışıklık sisteminin gelişmemiş olmasındandır. Gençlik hastalığının belirtileri genellikle enfeksiyon oluşumundan bir hafta sonra kendini gösterir. Kuru öksürükle başlayan hastalık sırasında burun kuruluğu oluşur ve burundan sarı yeşil karışımı bir sıvı akmaya başlar. Aynı renk akıntılar gözlerde de oluşur. Kilo kaybı, ishal ve kusma da hastalığın en önemli belirtilerindendir. Pek çok köpek hastalığıyla aynı semptomları gösteren gençlik hastalığı geç fark edildiğinde tedavisi yapılsa da ileri zamanlarda yürüme ve hareket bozukluklarına hatta kısmi veya genel felce yol açar. Gözde ve vücutta seğirmeler, ayak tabanlarında deride kalınlaşmalar gözlenebilir.

En iyi teşhis yöntemi kan tahlilidir. Teşhis konulduktan sonra hemen başlanan tedavi uzman bir veteriner tarafından klinik veya hastane ortamında yapılmalıdır. Tedavi süresi 10-15 gün olabileceği gibi haftalarca da sürebilir. Öksürük ve iltihaplanma için antibiyotik tedavisi başlanan köpeğe, ishalden dolayı kaybettiği suyu yerine koyabilmek için de serum takviyesi yapılır. Uygun gıdalar yanında bağışıklık sistemini güçlendirmek için de çeşitli ilaçlar ve vitaminlerle tedavi desteklenir.

Aşılarının zamanında ve tam yapılmaması köpeğin bu virüsü kapmasında en önemli etkendir. Özellikle dişi köpeklerin çiftleştirilmeden önce aşılanması vücutlarındaki antikor seviyesini yükseltir. Böylelikle doğacak yavruların korunması daha kolay olur. Yavru köpek 8 haftalık olduktan sonra 3 hafta arayla 3 kez aşılanmalıdır. Erişkin köpeklerde ise yılda bir kez uygulanacak aşı ile bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.
Kaynakça:
tavsiyeediyorum.com/makale_4497.htm
imranyuce.tripod.com/distemper.htm

Yazar:Ayfer Yeşilova

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku