Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Körlük Tarih Mi Oluyor?

0 444

Körlük Tarih Mi Oluyor?Geçtiğimiz günlerde fareler üzerinde yapılan bir deney, körlüğe karşı bir umut oluşturdu. Amerika’ da gerçekleştirilen bu deneyde kör farelerin gözlerinde ışığa duyarlılık geliştirildi. AAQ ismiyle bilinen maddenin, kör farelere enjekte edilmesiyle, fareler görmeye başladı. Bu madde kimyasal bir özellik içeriyor. Retina hücreleri bu sayede ışığa duyarlı hale geliyor. Ayrıca direk göze müdahale yok. Vücuda enjekte edilen bu madde, kök hücre nakli vb. türü ameliyatların gerekliliğine ortadan kaldırıyor.

Bu madde tavuk karası vb. türü körlüklere çare olacak gibi görünüyor. Üstelik hasta istediği dozda AAQ’ yu vücuduna alabiliyor. İstemediği zaman da bu maddenin kullanımına son verebiliyor. Körlük için geleneksel olarak kullanılan çiplerin yerleştirilmesinden pişman olanlar, geri dönüş yapamıyorlardı. Bu maddeyle bahsedilen dezavantaj da yok edilmiş oluyor. Daha geliştirilme aşamasında olan maddenin henüz insanlarda kullanılıp kullanılamayacağı test edilmedi. Ayrıca güvenirliliği için de belirli bir zaman gerekiyor. Ancak bu madde daha ileri bir düzeye varamasa bile retina çevresindeki hücreleri etkileyebildi ve bu sayede ışığa duyarlılığın yeniden kazanabileceğini ortaya koydu.

Yazar: Gürkan DEMİRCİ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku