Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Koroner Arter Hastalığı Nedir? Koroner Arter Baypas Ameliyatı Neden Yapılır?

0 411

3222_koroner.jpg2

Kalp kasınıza kan taşıyan büyük damarlar koroner arterlerdir. Oksijenlenmiş temiz kan taşıdıkları için atardamarlar (arter) sınıfına girerler. Toplardamar ise kirli kan taşıyan grubuna girer.

Koroner hastalığı, atardamarların yağ birikimlerinin sebep olduğu aynı zamanda plak adı verilen çıkıntılar nedeniyle daralmasına denir. Bu birikintiler, damarın iç duvarında oluşarak damar boşluğuna doğru büyüyerek kan akımını kısıtlayabilir. Damarın içindeki bu plağın yırtılması durumunda, plağın tepesindeki yırtıktan, patlayan bir yanardağdan püsküren lavlar gibi çıkan kan pıhtılaşarak, koroner arterin tam olarak tıkanmasına ve buna bağlı olarak kalp krizine neden olabilir.

Niçin Bana Koroner Arter Baypas Ameliyatı Yapılacak?
Kalp kasınızı kanla besleyen ( yani besleyici maddelerin ve oksijenin kalp kasınıza taşınmasını sağlar) atardamarlara koroner arter adı verilir. Kalp kasınıza kan taşıyan bir ya da daha fazla atar damarınızın tamamının ya da bir kısmının tıkanması koroner arter hastalığınızın olduğunu gösterir. Koroner arter baypas ameliyatı doktorunuz tarafından size önerildiğinde bilin ki kalp kasınıza yönelik kan akışı bozulmuş demektir.

Böyle bir ameliyatla, tıkanan damarın, tıkalı bölgesinin altındaki bir bölümüne daha bol miktarda kan akımının sağlanmasıyla, koroner arter hastalığınıza bağlı göğüs ağrısı şikayetiniz geçtiği gibi, halsizliğiniz ve ilaç gereksinmeniz azalabilir. Fiziksel aktivite yeteneğiniz artabilir ve kendinizi sağlıklı zamanınızdaki gibi iyi hissetmeye başlarsınız. Bu ameliyat yaşam beklentinizi de yıllarca uzatabilir.

3222_koroner

Koroner Arter Hastalığının Etkileri Nelerdir?
Plak nedeniyle daralan koroner arterler nedeniyle kalp kasına ulaşan kan miktarı azalır. Stres ve egzersiz sırasında kalbin kan gereksinimi artar. Kalp ihtiyacı olan kanı sağlayamadığı zaman, halsizlik, göğüste ağrı ve gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazen dinlenmekle de geçebilir. Ancak burada tanımlanan göğüs ağrısı ciddi bir sağlık sorunudur ve bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Koroner hastalığı ameliyat veya diğer yöntemlerle çözüme ulaşmadığı, tedavi edilmediği sürece ölümle sonuçlanabilir.

Koroner arterden geçen kan akımı birdenbire durursa (yani bunun nedeni genellikle yırtılan bir plağın üzerinde oluşan kan pıhtısıdır), kalp kasının bir bölümü geçici hasara uğrayabilir. Bu bir kalp krizidir. Şiddetli ve kısa zamanda geçmeyen bir göğüs ağrısı bu kalp krizine eşlik eder. Bazı hastalarda ise bu ağrı kimi zaman yatışıp, kimi zaman tekrar görülür.

3222_koroner.jpg3Koroner Arter Baypas Ameliyatı Nedir?
Bedeninizin başka yerlerinden alınan atardamar ve toplardamarlar kalbinizden aldığı temiz kanı tüm bedeninize taşıyan aort damarınız ile, kalbinizin dış yüzünde bulunan, hastalanmış koroner arterinizin arasına yerleştirilir. Damar grefti veya greft; bedeninizin başka yerinden alınıp kalbinize takılan damar parçasının adıdır. Bu yöntem sayesinde koroner arterinizin daralmış ve tıkanmış olan bölgesinden aşağıya yeterince akamayan kan, artık, bu greftin içinden akıp, sağlam olan koroner arterinizin alt bölümüne ulaşmak ve o damarınızın kanlandırması gereken kalp kasınızı beslemek şansını bulur.

Bazen kollar veya bacaklar arkasından alınan venler, bazen de karın boşluğundan alınan bazı arterler kullanılabilir. Nadiren başka bir kişi (verici)’den alınan bir ven’e veya yapay bir kan damarına ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi durumlarda, yalnızca, hastanın kendi atar veya toplardamarı kullanılamadığında başvurulur.

Yazar: Duygu Zafar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku