Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

0 545

3711_krup

Krup hastalığı; genellikle bebekler ve çok küçük yaşlarda olan çocuklarda görülmektedir. Grip belirtilerini veren rahatsızlık, kış aylarında daha çok görülmektedir. Bu hastalığın oluşma nedeni virüslerin üst solunum yollarına yerleşmesi ve burada enfeksiyona yol açmasıdır.

Ateşlenme ve burun akıntısı ile kendine gösteren hastalık, nefes alıp vermede sorun yaşatır. Bu şikayetler genelde geceleri ortaya çıkar ve bebeği huzursuz eder. Bu hastalık, zamanla gırtlak ve bronş bölgelerine yayılır; öksürük, ses kısıklığı gibi reaksiyonlara neden olur. Çocuklar yattığı anda hastalığın belirtileri kendini daha fazla gösterir ve çocuk nefes almakla zorlanıp tıkanabilir. Hafif bir grip hastalığı olarak görülse de belirtiler ağırlaştıkça tehlike arz edebilir. Bebek nefes alamaz, dudakları ve tırnakları morarır, öksürük daha çok artmaya başlar. Böyle bir durumda hemen hekime danışmakta fayda vardır.

3711_images

Krup rahatsızlığı, bulaşıcıdır ve hapşırmadan, öksürük ile diğer bebek ve çocuklara geçebilir. Parainfluanza virüsün neden olduğu bu rahatsızlık, temas yolu ile yani öpme yakınlaşma gibi durumlarda da bulaşabilmektedir. Krup, bebekte hırlamaya ve art arda oluşan ince bir öksürüğe neden olur. Bu hastalığa kapılma riski çoktur ve sıklıkla yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Çocukların alerji sorunu varsa, bu hastalık kış boyu devam edebilir.

Yetişkinlerde nadir de olsa görülen bu hastalık, yalancı kuşpalazı olarak da adlandırılmaktadır. Yutkunma sorunu, havlar gibi öksürmek, halsizlik, baş ağrısı, ateşlenme, hızlı nefes alıp verme ve solunum yetmezliği gibi belirtiler, bu hastalığın en belirgin reaksiyonları arasında yer alıyor. Kişi yutkunma problemi yaşadığı için tükürüğünü bile yutamaz hale gelir ve ağzında salyalar akar, öksürürken canı acıdığı için nefes bile almak istemez. İştahsızlık sorununu da ortaya çıkartan bu hastalık, bebeğin zayıflamasına ve güçsüz düşmesine sebep olur.

3711_krup-hastaligi-nedir-50d623b7a2f83

Hastalığın tedavisi evde yapılabilir. Fakat ilerleyen vakalarda mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Bebeğe ateş düşürücü, öksürük şurubu gibi tıbbi ilaçlar, yaşına uygun ölçülerde ve türde verilebilir. Nefes almada sorun yaşadığı için bebeğinizi sakin tutunuz ve ağlatmamaya çalışınız. Sıvı tüketmesini sağlayınız ve fazla kalın giydirmeyiniz. Nefes almada zorlandığı zaman hemen açık havaya çıkartarak, temiz hava almasını sağlayınız ve nefesini açmak için buhar tedavisi uygulayınız. İlerleyen durumlarda hemen bir hekime başvurulmalıdır.Solunum yetmezliği çeken hastalara, oksijen takviyesi yapılmaktadır.

Bu tür hastalıkta en önemli etmen bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalı ve kesinlikle sigara içilmemelidir. Bebeğinizin boğazları hassaslaştığı için ve tahriş olduğu için bu tür emenlerden daha çok etkilenmektedirler.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku