
Kanadalı D-Wave Systems firması Dünyanın ilk ticari Kuantum Bilgisayarı’nı duyurdu. Bu kayde deÄŸer bir baÅŸarı ürünüdür. Daha önceki çalışmalarda 16 qubit gücündeki bilgisayar bazı basit hesaplama iÅŸlemlerini yapabiliyordu. Ancak bu güç günümüzde kullandığımız bilgisayarlardan oldukça düşük. Qubits , kuantum bitleri olarak tanımlanıyor. 3 farklı düzeye sahip. Açık, kapalı ve herikisi. (BildiÄŸimiz elektronik devreler açık ve kapalı ÅŸeklinde iki seviyede çalışır ve iÅŸlem yaparlar.) Bu 3 farklı durum atomik düzeyde gerçekleÅŸiyor. Bu ÅŸekilde bilgisayar üretmek mümkün.
16bit işlem gücündeki günümüz bilgisayarları Sudoku oyununu, karmaşık moleküler yapıları çözbilmekte. Ancak binlerce qubits gücündeki kuantum bilgisayarlar çok daha karmaşık problemleri çözebilecek. (örneğin şifreleme günümüz bilgisayarların zorlandığı bir durum) .
D-Wave, 1000 qubits gücündeki bilgisayarı önümüzdeki yıl hazır hale getirmeyi planlıyor. Fakat bilim adamları bu hedefe biraz şüpheci yaklaşıyor. Adyabatik (ısı almaz) yöntemle elektrik devrelerini soÄŸutmak, manyetik alanda yavaÅŸ deÄŸiÅŸmlere yol açtığından yüksek iÅŸlem güçlerine eriÅŸmek pek mümkün görülmüyor. Bilim adamları”Muhtemelen çalışmayacak ama yöntem saçma bir fikir deÄŸil. Çok daha zor problemleri aÅŸarak bu hedefe ulaşılması mümkün.” ÅŸeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.
D-wave projesi yapılacak ön çalışmalardan sonra hesaplama işlemlerini yapan bilgisayarını internete açmayı düşünüyor. Konu ile ilgili resimler elimize ulaşınca eklenecektir.
Kaynak: www.Engadget.com
Etiketler: atom, bilgi, Bilgisayar, Bilgisayar, Bilim, Elektronik, kuantum, proje, Teknoloji3 Yorum Yazılmış
perihan fırat 27 Subat 2007 Saat 11:41merhaba tam olarak kuantum bilgisayarları nasıl çalışacak?mantık kapıları nelerdir? bugünün sorunları nelerdir?bildiğim kadarıyla dolanıklık ağı kurularak çalışacaktır,dolanıklık hakkında yeterli bilgi verirmisiniz.teşekkür ederim.
hodolomax 27 Subat 2007 Saat 21:53Kuantum bilgisayarlarla ilgili ayrıntılı yazıyı
http://www.bilgiustam.com/?p=87
bu adres bulabilirsiniz.
MaGiC YiGiT 20 Temmuz 2008 Saat 12:36bi kere kuantum bilgisayarlardan sunu anladıkki kuantum pcler son derece tercih edilebilecek potansiyelde hatta belkide vip yada devlete bağlı hackerlar tarafındanda kullanılabilecek birşey olabilir.Bide kuantum hakkında bilgi sahibi olanlar varsa buraya yazın lütfen ama şunu söyleyeyimki kuantum fiziği bi tür saçmalıktan başka bişey değildir.Tıpkı fenomen gibi


Son Yorumlar