Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Küçük Dünyanın Büyük Marifetleri

0 475

Küçük Dünyanın Büyük MarifetleriNano ölçekte, maddelerin özelliklerini ve davranışlarını keşfetmeye yarayan bilim dalına nanobilim denir. Nanoteknoloji de nanobilim sonucu ortaya çıkan özelliklerin teknoloji de kullanılmasıyla oluşmuştur.

Nano ölçeğin özellikleri nelerdir?
Maddeler nano ölçekte çok farklı özelliklere sahip olabilmektedirler. Örneğin bazı maddeler nano ölçekte daha iyi eletrik üretirken, bazı maddeler daha iyi ısı üretebilir. Bazı maddeler daha sert olurken, bazı maddeler daha sağlam olabilir. Bazı maddeler ışığı daha iyi yansıtırken, bazı maddeler enerjiyi daha iyi depolayabilir. İşte maddelerin bu birbirinden farklı özelliklerini ortaya çıkarabilmek için nano ölçeklere inilir.Küçük Dünyanın Büyük MarifetleriAracın yakıtından yağına kadar maliyeti rekor düzeyde düşüren nano borlar, bir nanoteknoloji ürünüdür.

Nano ölçek ne kadar küçüktür?
Nanometre, metrenin milyarda biri, milimetrenin milyonda biridir. Nano ölçeğin küçüklüğünü bu şekilde anlamanız zor olabilir. Daha somut örnekler verecek olursak: Bir defter yaprağını tam 100.000 nanometre kalınlığındadır. Eğer saçınızın rengi sarıysa saç telinizin kalınlığı 15.000 nanometre ile 50.000 nanometre arasında değişmektedir. Saç renginiz siyahsa bu durum 50.000 ile 150.000 arasında olmaktadır.

Birkaç nanoteknoloji örneğini inceleyelim;

Küçük Dünyanın Büyük MarifetleriNano Ölçekteki Transistörler
Bilgisayar işlemcileri, elektrik sinyalinin kontrolünü yapan transistörlerden oluşur. Bilgisayarın ne kadar hızlı olduğunu işlemcisinde ne kadar çok transistör olduğuyla anlarız. İşte bu transistörler nanoteknoloji sayesinde her geçen gün daha da küçülmektedirler. Transistörlerin küçülmesiyle işlemci üzerine daha fazla transistör sığacak ve bilgisayar daha hızlı çalışacaktır.

Nanofilmler
İnce film teknolojilerinde nanofilmler sayesinde ıslanmayan, kendini temizleyebilen, çizilmeyen, ışığı daha iyi yansıtan maddeler yapılabilir.

Nanotüpler
Mekanik olarak çok dayanıklı ve hafif olan karbon nanotüpler, düz ekranlı televizyonlarda, bataryalarda ve bunun gibi elektronik aletlerde kullanılabilir. Örneğin karbon nanotüplerden yapılmış bir batarya normal araba aküsünden 900 kat daha fazla enerji depolayabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku