Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kumru Kuşunun Türü ve Beslenmesi

14 20.786

Kumru Kuşunun Türü ve BeslenmesiKumru kuşunun bilimsel adı Zenaida Macroura’dır. Kumru kuşu küçük ve uzun başlı, sivri kuyruklu ince bir kuştur. Yetişkinler yaklaşık 30 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 140 gr ağırlığındadır.
Gri-kahverengimsi renktedirler. Boynunun kenarlarında mavimsi bir alan ve küçük bir siyah nokta vardır. Dış kuyruk tüyleri beyaz renklidir ve orta renkte siyah bir iz bırakırlar. Kanatlarda da siyah lekeler mevcuttur. Bacaklar kırmızımsı ve göz çevresinde mavimsi bir halka vardır.
Dişiler genel olarak daha fazla kahverengimsi renktedirler. Erkeklerde ise boyundaki morumsu bölge daha büyüktür.

Kumru Kuşunun Türü ve BeslenmesiKumrular Nasıl Beslenir?

Kumruların vücut yapıları oldukça sağlamdır. Açık havada sürekli yaşayabilirler ve soğuk havaya alışmaları halinde vücutları bağışıklık kazanarak yaşamlarını sürdürebilirler.
Mineraller, vitaminler ve kalsiyum açısından zengin yeşillikler ana yiyeceklerindendir. Darı, buğday, mısır, kenevir de ana besleyici yiyecekleridir. İstiridye kabuğu ve hatta kesme kemiği kalsiyum için eklenebilir ve yumurta katmanları için önemlidir. İstiridye kabuğu ve kesme kemikler yiyeceklerin öğütülmesi adina bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

Kumru Kuşunun Türü ve BeslenmesiÜreme

1 yaşını dolduran kumru kuşları çiftleşmeye hazırdır. Kumru kuşları kendilerini güvende hissedecekleri her yere yuva yaparlar. Tek eşli kuşlardandır. Asla eş değiştirmezler. Eşlerden birinin ölmesi durumunda başka eş tutmazlar. Başka kuşların yuvasına girmezler. Dölleme olduktan sonra 14 gün içinde 2 adet yumurta yaparlar. Yumurtaların kuluçka günü 12 gündür. 13. Günde yavrular yumurtadan çıkarlar ve 1 ay içerisinde tüylenmeye başlarlar.
Kumru kuşları, huzur ve sevgi kuşu olarak da bilinirler. Saldırgan yapıları yoktur. Evcilleştirilmeleri çok zaman alır hatta imkansıza yakındır. Yaban hayatı onların doğal yaşamıdır. Bazı hobiciler tarafından kafeslerde ve kümeslerde bakılmaktadır. Kumru kuşları yaklaşık 30 yaşına kadar yaşayabilir.

 

Yazar:Osman Uçar

14 Yorumlar
  1. Doğan diyor

    Merhabalar herekese yeni kumru baba ve anne adaylarına:) dün oglum bir kumru yumurtasi bulmuş sanırım yuvasından düşmüş yumurtası kırılmış ve içinde kımıldıyordu biraz kan tarzı bişey vardı içindeki popo tarafında minik bir kanlı kesesi var ve biz ona sıcak konforlu bir minik sepet yaptık sıcacık acaba diyorum nefessiz kalırmı nefes alıcak gibi örtsekte acaba üsürmü diyoruz iki gündür bütün aile ona bakıyoruz yaşasın diye dua ediyoruz ona iki çeşit mama yaptım biri irmik yumurta ve bisküvi ılık bir şekilde verdik ağzını açıp kapıyor yutkunuyor çok tatlı diğer mama ise ince bulgur ve yumurta sarısı ile sulu siringayla ağzına veriyorum kısacası nekadar doğru nekadar yanlış yapıyorum bilemiyorum en çokta poposundaki keseyi anlayamıyorum bana yardımcı olurmusunuz🤲 lutfen iyi akşamlar dilerim.

  2. mehmet emin cengiz diyor

    evin bahçesinde yavru bir kumruyu kedilerin elinden kurtardık ama kuyruğundaki tüylerden 1 tane kalmış. böyle uçamayacağı belli. yenileri çıkar mı ilerde ? ne önerirsiniz

  3. Ufuk diyor

    Şırınga ile beslenemeniz gerekiyor. bebek maması- bebe bisküvisi, tavuk eti püresini sulandırıp saat başı beslenmesi gerekiyor

  4. Ömer Faruk diyor

    ben biryerden dönerken bir yavru kumru gördüm uçamıyordu onu evime aldım sonra sıcak bir kutuya koydum yanına mısır parçası marul ve ekmek koydum tabiki suda vradı ama kumrunun hiç bir şey yediğini görmedim ne yapmam lazım

  5. yaren atalay diyor

    merhaba dün bahçede baktığım kedilerden biri bir kumru yakalamış alıp eve getirdim su ve buğday koydum önüne su içiyor ama buğdayları yediğini görmedim ne yapmalıyım?

  6. Zeynep diyor

    Benimde kumru çift pencereme yuva yaptı 2 yumurta bıraktı kuluçkaya yattı. Dün bir saat yoktu sonra döndü geldi. Bugün 7 saattir yok ve yumurtanın birisinin kırığa yakın çatlakmış olduğunu gördüm. Daha 10 gün oldu yumurtayı bırakalı. Demin çatıda ya eşi ya kendi öttü öttü geri uçtu gitti. Yazık yumurta kaldı öyle. Çok üzüldüm .

  7. Emre Ermin diyor

    ishal -halsiz olan kumrular hemen takviye vitamin ve antibiotik ile tedavi olmaya başlamaları gerekli. sıcak olabilecek bir yerde kutu içinde sakince dinlenmeli.. parazit olabilir bu da halsiz düşmelerine bir sebep. veterinerler, doğal yaşamı koruma dernekleri her ilde her ile yakın var…aranmalı, hiç imkan yoksa petshoplardan kuş için ilaç ve yem temin edilebilir. beslenme aralıkları çok sık olacak. ağızdan siz vereceksiniz. ölüme yatmış kuş oluyor onlar… kurtarabilmek mujizeye yakın-hasta olduğu için

  8. Tolga diyor

    Merhabalar firindan dönerken bir kumrul
    Buldum ona dogru yürümeme ragmen kaçmadi bende onu aldim eve getirdim uçamıyor genel baktığımda yaradı beresi yok ama isal gibi ve çok halsiz gibi tavsiyesi olan varmıdır ne yapabilirim bıraksaydım kedinin birine yem olurdum kıyamadım

  9. kadir diyor

    merhabalar istanbulda kar yağdı ve camın önünde yavru kumru donarak ölmek üzereydi bizde onu eve aldık şuan durumu iyi fakat önüne koyduğumuz hiçbir şeyi yemiyor dışarı tekrar salarsak donarak ölmesinden korkuyoruz ne yapabiliriz?

  10. Birol diyor

    Klimanin uzerinde bugdayla ve su ile besliyorum. Bazi kumrular digerlerinin gelmesini istemiyor. Her aksam gelis saatimi klimanin uzerinde bekliyorlar

  11. yakup bericek diyor

    slm ben yakup cam önünde kumru yuva yaptı bir yavru çikti digeri henüz çikmadı yem olarak ıslak bulgur ve kirik mısir ve bugday tabiki suda var başka ne ilave edebilirim saygilarla h kalın

    1. Kumru Babası diyor

      yuva yanına sakın yem koymayın. Çünkü koyduğunuz yeme gelen diğer kuşlar kargaların dikkatini çekecektir ve karga sizin koyduğunuz yemi yemeye geldiğinde yavru kumruları görecektir. Yavru kumruları avlamayı kargalar çok sever ve kokusundan dahi bulabilirler. Bundan dolayı Yuva yakınına sakın yem koymayın. Zaten anne ve baba kumru ihtiyaçlarını gidermek için sürekli nöbet değişimi yaparlar. Hatta önüne yem koyduğunuzda dahi büyük çoğunluğu yemez, uçar gider yemini dışarda bulduğu yerden yer.Herşey rahman ve rahim olan yüce Allah tarafından insanı şaşırtacak şekilde düşünülmüş merak etmeyin. Siz sadece yavruları uçuncaya kadar kargalardan yırtıcı kuşlardan, kediden köpekten, aşağı düşerek ölmelerinden veya kediye yem olmalarına karşı muhafaza edin, geriye kalan herşeyi onlar zaten beceriyorlar. Birde çok önemli sakın bozulduğundan şüphe duyduğunuz yemleri,bilmediğiniz yemleri kesinlikle vermeyin, zehirlenerek gözünüz önünde çırpına çırpına felç geçirerek ölürler.

  12. Cahit diyor

    Terasımızda saksıya yuva yapmışlar ve 2 yumurta var içinde. Ürkütmemek için mümkün olduğu kadar yaklaşmamaya çalışıyoruz!
    Umarım yavrular çıkar ve sağlıklı büyüdüklerini görürüz.
    Yuvanın etrafına biraz yem atsam doğru yapmış olur muyum acaba?

  13. alper diyor

    kuluçka süresini yanlış vermişsiniz. 12 günde asla çıkmaz tam olarak 17-18 günde çıkar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku