Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Leptin ve Ghrelin Hormonunun Vücuttaki Görevleri Nelerdir ?

0 377

Leptin ve  Ghrelin Hormonunun Vücuttaki Görevleri Nelerdir ?Vücudumuzda tokluk hissini  bize salgılayan bazı hormonlar vardır. Leptin hormonu bu işlevselliği ele alan hormon sistemidir. Vücut için son derece yararlı ve sağlıklı bir hormondur. Ghrelin ise açlık hissini bize uyandıran farklı bir bir hormondur.Leptin sağ omuz kısmında yer alır. Ghrelin sol omuzda yerini tamamlar. İki farklı bölgede değişik çalışma sağlayan bu hormonlar,vücudun genel olarak çalışma sistemini dengeler. Yediğimizde doyma hissini,yemek yemediğimizde acıkma hissini sağlayarak bizi doğru bir şekilde beslenme konusunda yönlendirir. Bu hormonların düzensiz çalışması istenmeyen rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Tokluk hissinin algı sistemi yetersiz kaldığında doğal olarak doyduğumuzu anlamayız. Bu da sürekli yemek yeme alışkanlığımızı artıracak ve istenmeyen obezitelere yol açacaktır. Obezite son 60 yılın en çok ortaya çıkan sağlık problemleri arasında yer alır. Teknolojinin ve ilaçlamanın geliştiği bu ülkelerde sağlıksız hormonlu besinler tüketiliyor. Organik olmayan sebze ve meyveler tüketiliyor. İlaçlanan bitkiler ve aşılama yöntemleri besin değerlerini öldürüyor. Bu nedenle sağlıksız bir yaşam,teknolojinin hızla gelişmesi,tarımdan yeterli bir şekilde elde edilemeyen organik besinler neredeyse yok gibi. Buda obezite ve hastalıkların habercisi olarak ciddi riskler içeriyor.

Hormonlar çeşitli nedenlere bağlı vücudun işlevselliğini ele alarak,görevini doğru bir şekilde salgılamak için vardır. Bu nedenle yaşana düzensizlikler ve hormonlarda bozukluklar sağlığın bozulmasına neden olur. Her hormon farklı bir işlevselliğin izinden giderken bazı hormonların hiç olmadık zamanlarda fonksiyonel özelliği kaybetmesi riski büyütmektedir. Bu nedenle sağlık kontrollerin önceden yapılması ve hormon testlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını öğrenmeniz oldukça önemlidir. Leptin hormonu yükseldiğinde,vücudun denge sistemi bozulur. Yağ birikiminde artışlar sağlanır.

Kilo alımı hızlıca artar. Dengesiz ve kontrolsüz bir şekilde besinler sürekli tüketilir. Doymama duyusu artar. Kalp sağlığı ve damar hastalıkları artar. Beyne yeterli oksijen gitmez. Birçok risk içeren hastalıklar meydana gelir. Leptin hormonu düzgün çalıştığında ise durum tam tersi olur. Kilo kontrolünü en iyi şekilde ele alır. Yağ dengesi eşitlenir. Tokluk hissi midenin kapasitesine göre belirlenir ve buna cevap verir. Doyma yetisi zamanında gerçekleşir.

Kalp,beyin ve diğer önemli organlar düzenli çalışır. Bu yüzden yükselmesi risk içerir. Leptin hormonunu dengeleyecek besinler alınması ,sağlık için son derece önem taşımaktadır. Kan seviyesindeki leptin miktarının artması kalorisi yüksek besinlerden kaynaklanır. Leptin direncini normale döndürmek ve fazla salgılanmasına engel olmak için sağlıklı ,lif içeren posalı besinler tercih edilmelidir. Leptinin fazla düşmesi ise ani kilo kayıplarına yol açar. Her şeyin en doğalı,hormonların doğru ve normal bir şekilde çalışması ile başlar. Sağlıklı günler dileği ile.

Kaynakça:
uzmanasor.com

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku