Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Majör Depresif Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

0 901

Depresyon sözü günlük hayatımızda çok fazla duyduğumuz ve kullandığımız bir ifade olmasına rağmen depresyonun farklı çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz? İşte majör depresif bozukluk veya diğer adıyla majör depresyon da bunlardan bir tanesidir. Bu yazımızda majör depresif bozukluk nedir, nasıl oluşur ve tedavi yöntemlerine değineceğiz.

8854_depresyonÖncelikle majör depresif bozukluğun sözlük anlamına bir bakalım. Majör depresif bozukluk; Majör depresyon, veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur. Sözlük tanımı her ne kadar depresyona çok benzese de aralarında bir çizgi vardır. Tabi majör depresif bozukluğun bir depresyon çeşidi olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Peki tam olarak nedir bu majör depresif bozukluk? Konuyu açacak olursak normalde depresyona giren birinin günlük hayatta yorgun,üzgün, isteksiz, iştahsız, sinirli gibi durumlarda olması gerekir. Peki ya bütün bu belirtiler çok fazla yoğun, sürekli ve kişinin bütün hayatını etkileyecek bir durumdaysa ? İşte o zaman majör depresif bozuklukla karşı karşıya kalmışız demektir. Kişi artık hiçbir şeyden tat alamaz , hatta hastalık ilerledikçe iş yapamaz hale gelir. Hasta kişinin kendi haline bırakılması durumunda çevresinden ve arkadaşlarından tamamı ile uzaklaşacak, içine kapanacak, kimseyle iletişim kurmayacak, ve çoğunlukla intiharı düşünmeye başlayacaktır. Bu belirtileri bir başlık altında toplamak gerekirse;

Belirtileri

-Sürekli olarak yorgun hissetme ve enerji kaybı,
-Kendini değersiz ve suçlu olarak görme,
-Konsantrasyon bozukluğu ve odaklanma sorunu,
-İnsomniya (uyuyamama) ya da hipersomniya (aşırı uyuma) problemi,
-Gündelik hayatında eskiden zevk aldığı kişi veya aktivitelerden tat almaması ve kendini soyutlaması,
-Sürekli olarak ölümü ya da intiharı düşünme,
-Ciddi bir şekilde kilo kaybetme ya da kilo almak.

Bu belirtiler birdenbire ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da oluşabilir. Kendinizde ya da çevrenizde bu belirtiler var ise çok fazla vakit kaybetmeden profesyonel yardım alınması gerekiyor.

Kadınlarda bu hastalığa yakalanma oranı erkeklerin ortalama iki katıdır. Ergenlik çağında iken, regl döneminde, hamilelik sırasında, düşük yapmada veya menopozdaki hormonal değişiklikler bu riski artırabilir.Hastalığın teşhis ve tedavisine geçmeden önce bu hastalığı tetikleyen sebepler üzerinde durmak istiyorum. Bu sebepleri sıralayacak olursak ;

Hastalığı Tetikleyen Sebepler

-Sevilen birinin ölümü üzerine duyulan yas ya da kendini artık yalnız kalacağına inandırmak
-Sevilen birinden ayrılmaktan dolayı duyulan üzüntü
-Büyük yaşamsal değişiklikler (Şehir değiştirme, iş değiştirme, vb.)
-Karşı cins ya da hemcinsleri ile ilişkilerinde yaşanan anlaşmazlık
-Fiziksel, cinsel ya da duygusal tacize uğramak

Majör Depresif Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir?

8854_iÖncelikle doktor tarafından tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Doktor, hasta ve ailesiyle ilgili çeşitli sorular sorarak psikiyatrik geçmişini öğrenmek isteyecektir. Bununla birlikte hastadan depresyon tarama testi de yapmasını isteyebilir. Eğer bahsettiğimiz belirtilerden şüpheleniyorsa hastayı bir psikiyatrist yönlendirecektir.

Depresyon semptomlarıyla aynı semptomlara sahip bazı hastalıkların var olup olmadığını öğrenmek için birtakım kan testleri yapılabilir.

Majör Depresif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

8854_800px-vincent_willem_van_gogh_002Öncelikle şunu belirtmeliyim ki majör depresif bozukluk ciddi bir hastalık olmasına karşılık tedavisi mümkündür. Uzman doktor semptomları kontrol altına almak için antidepresan ilaçlar önerebilir ya da duygusal durumunuzu ifade edebilmeniz ve psikolojik destek almanız için psikoterapiyi veya konuşma terapisini de tavsiye edebilir.

Uzman doktor, hastaya antidepresan ilaçlarla birlikte ek olarak kullanabileceği başka ilaçlar da verebilir. Bazı ek ilaçların hastalığın tedavisini hızlandırdığı görülmüştür.

Majör depresif bozukluk için başka tedavi seçenekleri de mümkündür. Elektrokonvülsif terapi (ECT, şok terapisi) denilen yöntemi ilaçların yetersiz kaldığı ya da belirtilerin ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda kullanılabilir.

Majör Depresif Bozukluk Önlenebilir Mi?

Daha önce majör depresif bozukluk dönemi geçirdiyseniz, hastalığın kendini tekrar etme riski vardır. Majör depresif bozukluğu önlemenin en iyi yolu hastalığın sebepleri ve hastalığı tetikleyen nedenlerin farkında olup bunlardan uzak durmak ve doktorun verdiği ilaçları kullanmaya devam etmektir. Eğer hasta, kendinde semptomların tekrar oluştuğunu hissediyorsa vakit kaybetmeden uzman yardımı almalıdır.
Kaynakça:
tr.wikipedia.org

Yazar:Birkan Güngördü

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku