Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Malign Melanom Nedir?

0 1.196

4045_5

Malign Melanom; kötü bir kanser türüdür. Genellikle deride kendini göstermeye başlayan hastalık, bağırsak ve göz çevresinde de görülebilmektedir. Tırnak altında, saç derisinde, çok az ihtimalde olsa görülebilmektedir. Dünya çapında 160.000den fazla vaka bulunmaktadır. Günümüzde, eskiye oranla daha çok görülmektedir. Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir. Açık tenli ve beyaz tenli kişileri daha çok etkisi altına alan bu kanser türü, erkeklere oranla kadınları daha çok görülebilmektedir. Deri kanserinin en tehlikeli türü olan Malign Melanom, güneşe hassas olan ve çilleri bulunan kişileri, daha çok etkilemektedir. Erkeklerde genellikle sırt bölgelerinde, kadınlarda ise bacaklarda görülmektedir.

4045_resim-11Malign Melanom kanseri, genellikle sıcak iklimlerde yaşayan kişileri etkisi altına almaktadır. Ultraviyole ışınlarının etkisi ile harekete geçen hastalık, deri kanserini de zemin oluşturabilmektedir. Ve deri kanserinin ölümle sonuçlanmasının nedeni bu kötü huylu kanser türünün var olmasındandır. Ailesinde bu hastalığı bulunan kişilerin bu vakayı yaşama olasılığı, diğer kişilere göre fazladır. Lentigo malign melanom, Yüzeysel yayılan melanom, Akral malign melanom ve Nodüler melanom olarak türlere ayrılan vaka, vücudun çeşitli bölgelerinde görülmektedir. Bu çeşitli bölgelerde görülen benler, hastalığın hangi türe sahip olduğunu belirler.

Solaryum, bilinçsiz kozmetik kullanımı, güneş banyosu gibi faktörler, Malign Melanom kanserini tetiklemektedir. Herkesin vücudunda mutlaka farklı boyutlarda benler bulunmaktadır. Bu benleri kontrol etmek bu hastalığın erken teşhisi için önem teşkil etmektedir. Eğer vücudunuzda benler, farklı renklerden oluşuyor ise, kanamaya ve iltihap akıntısına yol açıyor ise, gözle görülür bir büyüme fark ediyor iseniz bu riskli kanser türünü taşıyor olabilirsiniz. Keskin sınırları olmayan ve özellikle açık, kapalı renkler ile gölgelendirilmiş benlerinize dikkat etmenizde fayda vardır. Genişleyen ve kabarık bir şekle sahip olan benler, kanserin işaretçisidir. Benlerin kaşınması ve kaşınma esnasında sulanması da bir işarettir. Benlerin genetik olma özelliği de vardır. Genellikle ben türleri, 10 yaşından sonra kendini göstermektedir. Bu yaştan itibaren benlerinizde bir farklılık görüyor iseniz; mutlaka bir hekime başvurarak, bu hastalığın önlenmesini ya da erken tedavisini gerçekleştirebilirsiniz. Sonradan çıkan açık ton benlere de dikkat etmek bu hastalığın teşhisi için faydalıdır.

4045_rtemagicc_8d63c3a9d9

Malign Melanom tedavisi, belirli aşamalardan geçmektedir. Hastalığın derecesi, tedavi yöntemlerini belirleme de en önemli faktördür. Erken teşhis edilen vaka, daha olumlu sonuçlar elde etmek adına faydalıdır. Uzmanlar kişinin bu kötü huylu kanser türünün etkilerini vücutta var olup olmadığının tespitini, beni cerrahi müdahale ile alarak başlar. Alınan parça incelenmeye gönderilir. Gelen rapor bu vakanın etkilerini taşıyor ise, hasta tekrar ameliyata alınır. Ve benin etrafında bulunan kötü huylu kanserleri temizlenir. Eğer hastalık daha başlangıç noktasında ise ilaç, aşı ya da şua tedavisi de uygulanabilmektedir. İpilimumab, Vemurafenib, İnterlökin, Temozolamid ve Dacarbazin gibi yöntemler, son zamanlarda en sık kullanılan tedavi biçimlerindendir.

4045_melanoma

Çoğu kişi benlerinin alınmasından korkar. Alındığı zaman kanser olma riskinin artacağını ve yayılacağına inanır. Fakat bu yanlış bir teoridir. Benleri aldırmak da, kanser riskinin önüne geçmez. Sadece Malign Melanom kanser türünün erken teşhisinde önem teşkil eder. Eğer siz de bu ölümcül sonuç taşıyan kanser türünün önüne geçmek istiyorsanız, her ay vücudunuzda var olan benlerin takibini yapınız. Eğer gözle görülür renk değişmeleri ve büyümeler ile karşılaşıyor iseniz hemen bir hekime başvurunuz. Unutmayanız ki erken teşhis hayat kurtarır.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku