Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Menopoz İçin Besinler ve Bitkisel İçerikli Takviyeler

0 468

Menopoz İçin Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerSıcak bastığında üzerindeki kıyafetlerin çıkarılmasına izin verecek, nefes alan, doğal ve ince şile bezi gibi kumaştan yapılan 2-3 kıyafet giyilmesi yararlıdır. Vajinal kuruluk için östrojen içermeyen vajinal kayganlaştırıcı kremler tercih edilebilir.
Egzersiz, menopoz sonrası daha da yüksek önem kazanmaktadır. Menopoz ile birlikte gerek kilo almanın hızlanması gerekse kemik erimesinin, kalp hastalığı riskinin artması fiziksel aktiviteyi menopoz öncesi dönemden itibaren artırmayı gerekli kılar. Egzersiz ve beslenmeye dikkat edilmesi ile kilo verilmesi sayesinde sıcak basmalarının şiddeti azaltılabilir. Kadınların yaş ve sağlık koşullarına uygun dengeli bir şekilde aerobik ve direnç egzersizleri programını içeren bir yaşam tarzını benimsemeleri gerekir. Tempolu yürüyüş, merdiven çıkma, tırmanma, dans ve tai chi faydalıdır. Yoga gibi gevşeme tekniklerini eğersiz ile birleştiren yaklaşımlar sıcak basması yakınmasını ılımlı derecede azaltır. Ağırlık taşımayı içeren egzersizler kemik kaybına karşı özellikle faydalıdır. Kadınlar egzersize günde en az 30 dakika ayırmalı, zayıflamak için ideal olarak 60 dakika egzersiz yapılmalıdır.

ÖNERİLEN BESİN TAKVİYELERİ
• Kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg): 50 yaş üstü kadıların günde 1.200 mg Ca ve 320 mg Mg takviyesine ihtiyaçları vardır. Besinlerle gerekli düzeyde alınamıyorsa desteklenmelidir. Eğer kemik erimesi geliştiyse daha yüksek dozlara da çıkılabilir. Ca ve Mg yanında, D vitamini ve çinko da içeren takviyeler tercih edilmelidir.
• Balık yağı: Kan basıncını düşürerek damar sertleşmesi riskine karşı koruyucu amaçla günde 1.000-3.000 mg alınması önerilir.
• Melatonin: Uyku bozukluklarında, yatmadan 1 saat önce günde 3-6 mg alınması önerilir.
• E ve C vitamini: Menopoz döneminde gelişen semptomları hafifletmek amacıyla en az 3 ay süreyle günde 800 IU E vitamini alınması önerilir. 1.200 mg C vitamini ve flavonoit yapısında bir bileşik olan hesperidin kombinasyonunun sıcak basmasına karşı etkili olduğu bildirilmiştir.
ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER
• Menopoz yakınmalarının giderilmesi için kullanılan bitkisel ürünler meme kanseri gibi östrojen ile ilişkili kanserlerde riskli olabilir. Onkoloji doktorunun önerisi olmadan kullanılmamalıdır.
• Hayıt: 0,5-1 gram kurutulmuş hayıt meyvesi havanda ezilir ve 1 bardak kaynamış su içinde 10 dakika ağzı kapalı olarak demlenip süzülür. Günde 3 kez bir çay fincanı içilmesi önerilir. Menopoz döneminde günde 160-240 mg dozda meyvelerinden hazırlanan ekstreyi içeren kapsül veya tablet formundaki preparatlar hormonal dengeyi sağlamaya destek olur.
• Ginkgo biloba ekstresi: Antioksidan etkili, hafıza ve bilinci destekleyen bu ekstreden günde 3 kez 40 mg önerilir.
• Kara kohoş (Cimicifuga racemosa, Black cohosh): Sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, sinirlilik ve gerginlikte etkili olan bu bitki ekstresinden günde 2 kez 240 mg alınması önerilir. Eğer menopoz evresinde gelişen depresyon ve anksiyete bozukluğu var ise sarı kantaron ile birlikte alınması önerilmektedir. Uyarı: Karaciğer rahatsızlığı olanlar için kara kohoş önerilmez. 6 aydan daha uzun süre kullanılmamalıdır. Bulantı, kusma ve gastrointestinal bozukluklar görülebilir. Yüksek dozlarında hipotansiyon gelişebilir. Demir preparatları ile etkileşime girer.
• Soya: Menopoz öncesi dönemde menstüel siklüsü etkiler. Yüksek oranda soya tüketen topluluklarda menopoz döneminde sıcak basmalarının az oranda olduğu saptanmıştır. 60 gram soya proteinin 4 haftalık kullanımı sonucunda sıcak basmalarında %33 azalma, 12 haftalık bir kullanım sonucunda ise %45’lik bir azalma görülmüştür. Bir başka Minik araştırmada, soya ve keten tohumu fitoöstrojen takviyesinin sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz yakınmalarını hafiflettiği bildirilmiştir. Ancak soya ve soya ürünlerini alırken/tüketirken GDO’suz olmasına, yani genetiği değiştirilmiş organizma içermemesine, yerel tohumlardan organik olarak üretilmiş olmasına dikkat ediniz.
• Ada çayı: Sıcak basmalarına bağlı gelişen aşırı terlemeyi durdurmak için önerilir. 1 tatlı kaşığı (2-3 gram) kurutulmuş ada çayı yaprağı 1 bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 çay fincanı içilir.
• Civanperçemi: Vücutta oluşan ödemin boşaltılmasına yardımcı olmak amacıyla civanperçemi çayı önerilir. 1.5-2 gram civanperçeminin çiçekli toprak üstü kısımları 1 bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak demlenip süzülür. Günde 2-3 çay fincanı içilir.
• Kakule: Doğal bir idrar söktürücüdür. Özellikle adet ve menopoz döneminde hazırlanacak olan kakule meyve çayının, istendiğinde nane ve bal ile tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmesi önerilir. Kakule uçucu yağından hazırlanacak olan masaj yağından da yararlanılır.

Menopoz İçin Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerMasaj yağı:
• 2 damla buğday rüşeymi yağı
• 2 damla sedir uçucu yağı
• 8 damla kakule uçucu yağı
• 20 ml organik soya yağı veya susam yağı
Yağ karışımı hazırlanır, sabahları mide üzerine, karın ve kalça bölge-sine saat yönünde oyularak sürülür.

Kaynakça:
http://www.evdekieczane.net/menopoz-sikintilarina-iyi-gelen-bitkiler.htm

Yazar: Fatih Bolelli

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku