Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mide Kanamasında İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?

0 795

Mide Kanamasında İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?Mide, hassas bir organdır. Mide de sıklıkla rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklardan biri de mide kanamasıdır. Mide kanaması bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bu sebeplerin başında stres gelir. Stres hemen mideyi etkiler. Daha sonra alkol, midede oluşan iltihap, kan inceltici ilaçlar, mide tümörleri, damar genişlemeleri, sigara, fazla içilen ağrı kesiciler, düzensiz beslenme aynı zamanda ülserin tedavi edilmediği durumlarda mide kanaması olabilir.
Mide kanamasını en çabuk fark etmenin yolu gaitadan veya ağızdan kan gelmesidir. Bu kan kahverengi olabileceği gibi kırmızı da olabilir Ayrıca dışkıdan da kan gelebilir, siyahlaşma olabilir. Baş dönmesi, halsizlik, kusma, tansiyonun düşmesi, şiddetli karın ağrısı, mide yanması, ishal, şok, baygınlık da mide kanamasının belirtilerindendir. Mide kanaması ciddi bir problemdir.
Mide kanamasını kişi kendi anlayabileceği gibi çevresindeki insanlar da anlayabilir. Eğer midede kanama olmasından şüpheleniliyorsa ağrı kesici içilmemeli, yemek yenmemeli, süt içilmemelidir. Hasta kustuğu kanı yutmamaya çalışmamalıdır. Vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Hastane ortamında mide kanamasının kesin teşhisi için gerekli tetkikler yapılır. Endoskopi yapılır. Hastanede mide kanaması geçirdiğinden şüphe duyulan hastanın durumu kötü, tansiyonu düşük ise hastaya hemen müdahale edilir. Serum takılır aynı zamanda hasta kan kaybettiği için kan takılır. İlaçlarla ve gerekli müdahalelerle kanama durdurulur. Gerekirse cerrahi müdahale yapılır.

Mide Kanamasında İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?Mide kanaması geçiren kişi eğer mide kanamasının sebebi ortadan kaldırılmaz ise tekrar mide kanaması geçirebilir. Bu yüzden hastanın mutlaka mide kanamasının sebebi bulunmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Yine mide kanamasından sonra kişi kendine dikkat etmelidir. Öncelikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle gazlı içecekler ve kahve mide kanamasını tetikleyebilir. Doktor gerekirse mide koruyucular verebilir. Sıkıntı ve stresten uzak durulmalıdır. Alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır.
Mide kanaması basite alınmamalıdır. İç kanama grubuna girer. İç organda gerçekleşen bir kanama olduğu için gözle görülemez ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Mide kanaması başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle 55 yaşın üzerindeki hastalar da tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir. Kanamalı bir rahatsızlık olduğu için kan değerleri de mutlaka kontrol edilmelidir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku