Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Migrene İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli Takviyeler

1 472

• Migrene İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerMigrenin, mitokondride enerji rezervinde bozukluklara veya homosistein düzeyinde artışa bağlı geliştiği ileri sürülmektedir. Riboflavin, mitokondrideki enerji üretimi bozulduğunu gidermede yararlıdır. Homosisteinin yıkılması için de B6, B12 ve folik asit vitaminleri gereklidir. Adet esnasında görülen migren, rahimde oluşan prostoglandinlerle ilişkili olup, E vitamininin yararlı olabileceği düşünülmektedir. C vitamini de migrende sinir iltihabının giderilmesinde yardımcıdır. Migrenden korunmada vitamin desteklerinin yararlı olabileceğini düşündüren bulgular ve çalışmalar vardır.

• Magnezyum: Migren şikayeti olan kişilerde çoğunlukla magnezyum düzeyleri düşüktür. Düşük magnezyum seviyesi, serebral arterlerde spazm ve ağrıya neden olan mmadelerin salıverilmesine neden olur. Günde 3 kez 100-200 mg Mg takviyesi, migren ataklarını azaltıp özellikle menstrüel kaynaklı migren krizlerini önlemeye destek olur. Uyarı: Nadiren ishal ve midede irritasyona neden olabilir.
• Balık yağı: İltihabi ve damarların büzülmesini azaltır. Beyin fonksiyonlarını destekler. Günde 1-3 gram balık yağı önerilir.
• 5-Hidroksitriptofan (5-HTP): Endorfinler vücudun kendi ürettiği ağrıyı hafifletici ve genel modu düzeltebilen moral yükseltici maddelerdir. Genellikle migren hastalarında endorfin düzeyleri düşüktür. 5-HTP, endorfin düzeylerini yükseltmeye destek olur. 5-HTP, serotonin düzeylerini artırarak migren ataklarını azaltır. Günde 2 kez 200-300 mg önerilir.
• B2 vitamini (Riboflavin): Bir hipoteze göre, migren tipi baş ağrılarında beyin kan damarlarının içinde enerji üretiminin azaldığına inanılmaktadır. B2 vitamini (günde 400 mg), migren kaynaklı baş ağrısı ataklarının şiddetini azaltmaya destek olabilir.
• B12 vitamini (Siyanokobalamin): 3 ay boyunca günde 1 mg B12 vitamini desteği alan hastalarda migren ataklarında azalma gözlenmiştir.

• Melatonin: Yatmadan önce alınan 5 mg melatonin, migren semptomlarını azaltmaya destek olabilir. Bir ay içindeki migren atağı sıklığında hafif de olsa bir azalma sağlamaktadır.
• Koenzim Q10 (CoQ10): Günde üçe bölünmüş 300 mg dozda CoQ10 desteği migrenin koruyucu tedavisinde yararlıdır. Çocuk ve gençlerde CoQ10 desteği kısa süreli koruyuculuk sağlarken, uzun dönemde faydası azalır. Bu nedenle, uzun süreli kullanımdan ziyade aralıklı kullanım daha yararlı olabilir.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER
• Gümüş düğme (Feverfew, Tanacetum parthenium): Migren krizi sıklığını azaltmaya destek olur. İçerdiği partenolitler, serotonin salımını düzenleyerek ve enflamasyona neden olan ajanların beyinde gelişimini azaltarak etki eder. Gümüş düğme ekstresinden günde 2 kez 0.25-0.5 mg dozda alınması önerilir. En az 4-6 hafta süreyle kullanılmalıdır.
• Veba otu, kel otu (Butterbur, Petasites hybridus): Amerikan Baş Ağrısı Cemiyeti ve Amerika Nöroloji Akademisi, butterbur migren atağından korunmada (proflakside) etkili olduğunu kabul etmektedir. Beyin damarlarında iltihap ve spazmları azaltmaya destek olur. Migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Standart ekstresinin en az %15 petasinleri içermesi gerekmektedir. Standart ekstresinden günde 75-100 mg yemeklerle birlikte alınması önerilir. Karaciğer toksisitesi riski olması nedeni ile düzenli aralıklarla karaciğer testlerinin takip edilmesi gereklidir.

• Migrene İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerMabet ağacı (Ginkgo biloba) yaprağı: Platelet aktive edici faktör, migren krizini tetikleyebilir. Bulantı ile birlikte gelişen migren krizlerinde platelet aktive edici faktör inhibitörü olan ginkgolidler migren krizinde yararlı olabilir. Mabet ağacı yaprağı standart ekstresinden günde 2-3 kez 60 mg kapsül veya tablet formunda tüketilmesi önerilir.
• Zencefil: Zencefil kökü iltihaplanmaya ve platelet oluşumuna karşı etkilidir. 10 gram taze zencefil veya günde 4 defa 500 mg %20 gingerol ve shogaol içeren kuru zencefil kökü tüketilmesi önerilmektedir. Migren ataklarını önlemek amacıyla günde 3 defa 100- 200 mg, akut migren tedavisinde günde 6 defa veya 2 saatte bir 200 mg zencefil tüketilmesi önerilmektedir.
• Guarana (Paullinia cupana) tohumu: Gerilim tipi baş ağrısı ve migrende, guarana tohumundan hazırlanmış olan damlanın kullanılması önerilmektedir. Akut ataklar için her 30 dakikada bir 5-10 damla, kronik migren ağrıları için ise günde 3 kez 5- 10 damla alınması tavsiye edilir. Tek kullanımlık dozunda en fazla 20 damlaya çıkarılabilir.
• Palamut: Migrenin önlenmesi ve tedavisinde ilaçlar kadar faydalı bir bitkidir. Önerilen maksimum günlük dozu 500 mg’dır. Çalışmalarda, 12-16 haftalık kullanımın emniyetli olduğu gösterilmekle birlikte daha uzun kullanılması ilgili bilgi bulunmamaktadır. Hamile, emziren ve küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.İçinde pirolizidin alkoloidi bulunur ve bu madde 6 haftadan uzun süreli kullanımlarda karaciğerde hasara neden olabilir. Bu nedenle uzun süreli kullanım için pirolizidin içermeyen ürünler kullanılmalıdır. Pirolizidin içermeyen standardize ürünlerde 50 mg tabletlerin her birinin içinde 7.5 mg petasin ve isopetasin bulunmaktadır. Günde 2-3 tablet 4 ay kullanılabilmektedir.
AROMATERAPİ UYGULAMALARI
• Nane, biberiye, papatya, lavanta, fesleğen uçucu yağlarından masaj, aromatik banyo ve inhalasyon şeklinde yararlanılması tavsiye edilir.
• Nane uçucu yağı: Kas ve damarlarda gevşetici özelliktedir. Birkaç damla nane uçucu yağı damlatılmış ıslak bir havlu ile alın bölgesine kompres yapılır. Ayrıca 5-10 damla nane uçucu yağı 25 mi badem yağı içinde seyreltilir. Masaj yağı olarak uygulanır.
• Fesleğen yağı: Birkaç damla fesleğen uçucu yağı, ıslak bir bez üzerine damlatılır. Radyatör üzerine bırakılan bez, hem havayı temizlemeye hem de baş ağrılarının giderilmesine destek olabilir.
Koku lambası:
• 3 damla fesleğen uçucu yağı
• 4 damla lavanta uçucu yağı
• 3 damla nane uçucu yağı
Yağ karışımı, koku lambasının içine konur. Gözler kapalı olarak, koku lambası bulunan karanlık bir odada istirahat önerilir.

Kaynakça:
https://sagligabiradim.com/migren-icin-dogal-tedavi-yontemleri/

Yazar: Fatih Bolelli

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Selami diyor

    Merhaba. Migren ağrıları için bildiginiz bitkisel takviye edici gida ürünu tablet ve kapsül veya şurup şeklinde. ? Teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku