Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mitral Kapak Sarkması (Prolapsusu) Nedir?

0 655

Mitral Kapak Sarkması (Prolapsusu) Nedir?Mitral kapak sarkması en sık rastlanan kalp hastalığı olup genel popülasyonun ortalama %2 ila 4’ünde görülür. Kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla saptanır. Buna karşılık, ciddi mitral yetersizliğe yol açan şekli 50 yaşın üzerindeki erkeklerde – genç kadınlara göre- daha sık görülür.

Mitral kapak sarkmasında, mitral kapağı oluşturan yaprakçıklardan biri veya her ikisinin çok büyük veya kendilerini tutan iplerin çok uzun olması söz konusudur. Sonuçta, kalp pompaladığında ( yani sol karıncık kasıldığında) mitral kapağı oluşturan yaprakçıklar düzgün biçimde kapanamaz ve biri veya her ikisi birlikte, normale göre daha fazla biçimde sol kulakçığa doğru sarkar ve kapak tam olarak kapanamaz. Bu durum bazen az miktarda kanın mitral kapaktan geriye kaçmasına neden olur.

Mitral Kapak Sarkması (Prolapsusu) Nedir?Eğer Mitral kapağınızda sarkma ( prolapsus ) varsa, bunun yalnızca sizin başınıza gelen bir olay olduğunu sanmayın. Araştırmalar, toplumun en az %1-2’nde mitral kapak sarkmasının bulunduğunu ortaya koymuştur.

Mitral kapak sarkmasının kesin nedeni genellikle bilinmez. Az sayıdaki olgularda kapak sarkmasına eşlik eden bazı durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar arsında, kulakçıklar arasındaki bölmenin doğuştan delik olması, kalp damarlarının daralıp tıkanmasıyla oluşan hastalıklar, kalbin yangısal hastalıkları sayılabilir. Tabi sayılan bu hastalıkların görülmesi için mitral kapak sarkmasının varlığı şart olmayıp, mitral kapak sarkması olmayan kişilerde de bu hastalıklar görülebilir.

Bazı olgularda ise mitral kapak sarkması kalıtsal ( anne – babadan çocuğa geçen ) nitelikte olabilir. Mitral kapak sarkması olan hastalarda bazı ruhsal bozuklukların ( örneğin panik atak gibi) daha sık görüldüğü de bildirilmektedir.

Mitral Kapak Sarkması Nasıl Tanınır?
Eğer mitral kapağınızda sarkma varsa, doktorunuz dinleme aleti ile kalbinizi dinlerken olasılıkla bunun kanıtına rastlayacak ve ilaç alıp almamanıza veya özel testlerin yapılmasına gerek olup olmadığına karar verecektir. Bu amaçla bir ekokardiyogramınız çekilebilir. Bu tanı yöntemi ile, kalbinizin görüntülerinin elde edilmesi söz konusudur.

Bu hastalığın tedavi yöntemlerinde ise, göğüs ağrısı veya kalbinde ritim bozukluğu olan ve aynı zamanda mitral kapak sarkması şikayet’i olan hastaların bir bölümünün doktor kontrolünde ilaç almaları gerekebilir. Mitral kapak sarkması olan hastalar arasında yalnızca nadir olgularda durum ciddidir. Mitral kapağında ciddi kaçağın söz konusu olduğu durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Buna karşılık, mitral kapakta sarkması olan hastaların çoğu herhangi bir kısıtlama olmaksızın aktif yaşam sürdürürler. Doktorunuz herhangi bir ilerleme olup olmadığını belirlemek için mitral kapak sarkmanızı yaşamınız boyunca izleyecektir.

Kaynakça:
Ege Tıp sağlık serisi Ege Üniv.Tıp.Prof Dr.İnan Soydan
Prof Dr.Tahir Yağdı

Yazar:Duygu Zafar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku