Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Müzik Terapi Nedir?

0 436

Müzik Terapi Nedir?Müzikle insan ruhu arasında koparılamayacak bir bağ, güçlü bir iletişim söz konusudur. İnsan sadece mutlu olduğu zamanlar da değil, hüzünlü olduğunda, uzun yolculuklarda, günün birçok anında müzikle iç içe yaşar. Mutluluğumuzu, hüznümüzü, enerjimizi, zaferlerimizi güzel ezgi ve ritmlerle süsleriz. her konuda anlaşamayabiliriz. Konuştuğumuz diller farklı olabilir. Ama söz konusu müzik olduğunda, evrensel bir ortak bir dili konuşurmuş gibi ruhlarımız bir olur.

Müzikle terapi uygulamasına ilk kez 1947 yılında Michindan Devlet Hastanesi/nde başlanmıştır. Fransa’da ise 1949 yılından bu yana müzik terapi alanında çalışmalar yapılmaktadır. İlk müzik terapi enstitüsü, 2.Dünya savaşı yıllarında İsveç’te kurulmuştur. Müziğin tedavi amaçlı kullanımı,1977’de Amerika tarafından bir bilim dalı olarak kabul görmüştür. Psikiyatrik hastalıkların tedavisi için müzik terapi, 1950′ müzikle tedaviyi bir bilim dalı olarak kabul etti. Müzik terapisi psikiyatri temelli hastalıklarda 1950’lerden beri devam etmektedir. Dünya’da birçok ülkede kurulmuş olan müzik terapi kliniklerinde, hastanelerde, okullarda, sanat merkezlerinde müzik terapi uygulamaları yapılmaktadır. Müzik terapi, insanların fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla müziğin ve aktivitelerinin etkin bir şekilde kullanıldığı bilim dalıdır. Müzik terapi, insandaki iletişimi güçlendirmek, kişi ve toplumda rehabilitasyonu sağlamak amacıyla hareket,ses ve müziğin kullanmasıdır. Ritim, melodi ve harmoni gibi müzik unsurları tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Müzik Terapi Nedir?Müzik İnsan Ruhunu Nasıl Etkiliyor?

– Müzik dinlemek, insanda var olan bir çok duygunun bilinçaltından çıkmasına, güçlü duygularımızın harekete geçmesine imkan sağlar.
– Estetik ve ritm duygumuzun gelişmesini sağlar
– Yaşama sevincimizin artmasını sağlar. Bizim için önemli insanlarla ayrı bir bağ kurmamızı sağlar. Anılarımız, sevdalarımız müzikle ölümsüzleşir.
– Müziğin sakinleştirici özelliği sayesinde, günün getirdiği stresten bir an olsun kurtulur psikolojimizi değiştirebiliriz.
– Müzik insanları dinlendirir. İnsani duygularını güçlendirerek, iletişimin kuvvetli olmasını sağlar.
– Normal zamanda bir araya getiremediğiniz cümleleri, duygularınızı müzikle daha iyi ifade etmeyi başarabilirsiniz.
– Merkezi sinir sistemi ve öğrenme, konuşma, düşünme, bedensel hareketlerimizin kontrolü ile merkezleri uyarmakta çok etkili olduğu bilinen müzik, depresyonda olan kişilerde rahatlatıcı, huzur verici bir etki yaratmaktadır. Ayrıca müzik hormonlar üzerinde etkili olduğundan, ruhsal tedavi için artırılması ya da azaltılması gereken hormanlar üzerinde düzenleyici etki yapmaktadır.
– Çocukların sağlıklı ruhsal ve bilişsel gelişiminde müziğin etkisi göz ardı edilemez.

Müzik Terapi Hangi Hastalıklarda Etkilidir?

Özellikle psikolojik rahatsızlıklarda (Stres, Sinirlilik, Panik Atak, Uykusuzluk, Dikkat Dağınıklığı vb) etkisi görülen müzik terapi, kas ve eklem rahatsızlıkları, diyabet, hiperaktivite, hamilelikte doğuma hazırlık süreci, kanser, spazmlar, göz hastalıkları, halsizlik-yorgunluk gibi hastalıklarda yüzyıllar öncesinde kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca nörolojik rahatsızlıklarda, kardiyoloji alanında ek tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Madde ve alkol bağımlılığı olan bireylere yapılan müzik terapi uygulamalarının olumlu etkiler gösterdiği gözlenmiştir. Özellikle Klasik Batı Müziği ve Klasik Türk Müziği bu hastalarda diğer müzik türlerinde çok daha etkili olmuştur. Müzik terapi, otizm ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda tedavi edici özelliğe sahiptir. Ayrıca beyinde hasar gören ve harekete geçirilmesi gereken bölgelerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Müzik Terapi Nedir?Müzik Terapi Gerçekleştirilirken Hangi Yollar İzlenir?

– Nefes terapisi ile doğru nefes alma eğitimi verilir. Doğru nefes almayı bilen kişi öfke kontrolünü diğer insanlara göre daha başarılı bir şekilde sağlayabilmektedir. Hamilelik ve normal doğum sürecinin daha kolay atlatılabilmesinde de nefes kontrolü çok önemlidir.
– Dijital ve canlı enstrüman uygulamaları ile hastalar gerek enstrüman çalarak, gerek dinleyerek sosyalleşirler. Öz güvenleri ve farkındalıkları artar.
– Ses masajı ile vücudun rahatlaması, kasların doğru kullanımı sağlanır.
– Vibrasyon yani titreşim terapi ile kişinin ağrılarından kurtulması sağlanır.
– Sound terapi ile sesin ve ses tellerinin doğru ve etkin kullanımı amaçlanır.

Müzik Terapi Nedir?Her ne kadar ayrı ayrı gibi görünse de tüm bu aşamalar bir bütün olan insan vücudu ve ruhu üzerinde olumsuz etki yaratan, kişiyi hayattan koparan,insanlarla iletişimini zedeleyen, bağışıklık sistemini çökerten etkilerin hafifletilmesi ve hastalıkların insan fizyolojisi ve ruhunda yarattığı harabiyetin azaltılması için kullanılmaktadır.

Siz siz olun hayatınızdan müziği asla çıkarmayın. Çünkü müzik hayattır. Hayatın tüm zorluklarının etkisini müzikle azaltabilir. Sevinçlerinizi, hayallerinizi, umutlarınızı müzikle çoğaltabilirsiniz.

Kaynakça:
www.aktuelpsikoloji.com
http://musictherapy.tr.gg

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku