Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nasıl Kardiyolog Olunur?

0 1.254

Meslek seçimi kişilerin yaşamındaki önemli kararlardandır. Gelecekte ne olacağına karar vermek kimileri için zor, kimileri için de nispeten daha kolay olmaktadır. Seçeceğiniz mesleğinizle uzun yıllarınız geçecek. Mutlu olacağınız bir işiniz olmalı. Bunun için de doğru karar vermiş olmalısınız. Karar vermeden önce de seçmeyi düşündüğünüz meslek hakkında okumalı, araştırmalı hatta söz konusu meslek sahipleriyle görüşmelisiniz. Aile bu seçimler sırasında fazlaca müdahil, yönlendirici olsa da sizin seçiminizde çeşitli etkenler rol oynayacaktır. Mesela çok sevdiğiniz, yaşamını, kişiliğini örnek aldığınız bir aile büyüğünüz ya da çocukluğunuzda kalan bir anın, bir kişinin etkisi…

Doktorluk her zaman gözde bir meslek olmayı sürdürmüştür. Eğer siz de bir seçim arifesinde iseniz ve bir hekim olmak gibi bir hayaliniz varsa belki de bu bilgiler işinize yarayacaktır.

Nasıl Kardiyolog Olunur?Bir lisede veya dengi okulda eğitim görmektesiniz ve diyelim ki doktor olmaya karar verdiniz. Yapmanız gereken ilk iş tabii ki YGS ve LYS sınavlarına girip, Tıp Lisans Programı için yeterli MF3 puanı almanız, eğitim görmeyi arzu ettiğiniz bir Tıp fakültesi tercihi yapıp yerleştirilmeniz olacaktır. Sonrasında 6 yıl, bazı fakültelerde ise hazırlıkla birlikte 7 yıllık zorlu bir eğitim sizi bekliyor olacaktır.

Tıp fakültesini bitirdiyseniz, artık bir pratisyen hekimsiniz. Pratisyen hekimlerin devlette hizmet yükümlülüğü bulunmaktadır. Atandığınız yere göre 300- 600 gün arası çalıştıktan sonra diplomanızı alırsınız. Pratisyen hekimlik bana yetmez diyorsanız, kariyer yolunda yürüyüşünüze devam etmeniz gerekecektir. Aklınızda bir uzmanlık alanı var ve kardiyolog olmaya karar verdiniz. Şimdi ne yapacaksınız?

Bu alana karar vermeden önce muhtemelen, Nasıl kardiyolog olunur sorusuna cevap aramaya başlamış, sizden önceki mezunların nerede, hangi alanlarda çalıştığını, hangi aşamalardan geçtiklerini duymuş, araştırmışsınızdır. Hedefiniz belirlendiyse yılda iki kez, Eylül ve Nisan aylarında yapılmakta olan ve oldukça zorlu olduğu düşünülen Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmeli seçeceğiniz alan için yeterli puanı alarak uzmanlık eğitimine başlamalısınız. Dört yıllık (bazı uzmanlık alanları için altı yıl) uzmanlık eğitiminin ardından artık siz bir Kardiyologsunuz.]

Kardiyoloji daha önceleri olduğu gibi İç Hastalıkları (Dâhiliye)’nin bir alt dalı değildir. Ayrı bir anabilim dalı haline gelmiştir. Günümüzde kalp ve damar hastalıklarının giderek arttığı gözlenmektedir. Buna bağlı olarak da kardiyolog ihtiyacında artma olması kaçınılmazdır. Günümüzde pek çok hastanede kardiyolog olmadığından hastalar başka hastanelere sevk edilmekte, bazıları da bu sevk işlemi sırasında ne yazık ki yaşamını kaybetmektedir.

Meslek seçiminde siz kalbinizin sözünü dinlediniz, bundan sonra sıra hastalarınızın kalbini dinlemeye geldi. Umutla size uzanan ellere ve yorgun kalplere şifa verebilmenin gururun, doyumunu yaşayacağınız günler sizi bekliyor olacaktır artık.

Yazar:Müşerref Özdaş

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku