Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nevrasteni Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

0 1.573

Nevrasteni Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?Beynin ve vücudun aşırı çalıştırılmasından kaynaklanan sinir zayıflığına nevrastani denir. Aşırı zihinsel faaliyetlerde bulunan kişilerde ve özellikle erkeklerde daha sık görülür. Modern hayatın getirdiği aşırı çalışma ve rekabetin santral sinir sisteminin çalışmasına yaptığı olumsuz baskı nedeni ile geliştiği ileri sürülmektedir. Üst sosyal tabakada daha sıktır.

Sürekli çalışan, dinlenmeye zaman ayırmayan, stresli, endişeli, dengesiz beslenen kişilerin hastalığıdır. Bazen iltihabi hastalıklarda nevrasteni gelişimi için zemin hazırlar.

Bulgular ve Belirtiler

Çabuk sinirlenme, sürekli yorgunluk, geçmeyen halsizlik, çarpıntı, nedeni olmayan terleme, gerginlik, huzursuzluk, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, unutkanlık şikayetleri olur. Hastada bir hastalık olmadığı halde hastalık yakınmaları vardır. Bu yakınmalar için doktor doktor dolaşırlar. Sağlıkları üzerine çok düşünürler. Sağlıklı olmak için çeşitli tetkikler yaptırmak isterler ve ilaçlar kullanırlar. Yorgunluk hiç bitmez. Kabızlık, gaz, mide yanması, ellerde titreme, ağrılar, cinsel isteksizlik ve baş dönmesinden sıkça şikayet ederler. Zaman zaman etrafa çarpmadan düşecek şekilde bayılma tarif ederler. Kendi yakınmalarını abartılı anlatırlar.

Şizofreni ve depresyonla karışabilir. Şizofrenide gerçekle bağlantı kopar, halüsinasyonlar görülebilir. Nevrastenide halüsinasyon yoktur. Depresyonda sıkıntı sabah erken saatlerde olabilirken, nevrastenide akşam saatlerinde artış gösterir. Bazı tıp kaynaklarında kronik yorgunluk sendromu ile aynı olarak kabul edilmektedir.

Tıbbi Tedavisi Nasıldır ?
Hasta ağır işte çalışıyorsa işi hafifletilmelidir. Stresten uzak durulmalıdır. Dengeli beslenme ve hafif sporlar önerilir. Uyku düzeni sağlanmalıdır. Açık hava ve bahçe işleri nevrastenili hastalara iyi gelir.

Psikoterapi seansları yapılır. Gerekirse sakinleştirici ilaçlara başlanır.

DİYET DEĞİŞİKLİKLERİ
Dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalıdır.

Alkol, geçici olarak rahatlama sağlayabilir fakat düzenli yoğun tüketim ile bağımlılık gelişebilir. Nevrasteninin ve diğer sağlık sorunlarının daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

Nevrasteni Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ
Aşırı çalışmaya bağlı stres bulguları hissedilir hissedilmez çalışma temposu düşürülmelidir. Mesai saatleri kısaltılmalı, akşam mesai sonrasında çalışılmamalıdır. Yıllık izin olarak planlanan, temelinde iş motivasyonunun kaybolmamasının sağlanması ile iş stresinin azaltılmasını hedefleyen tatiller mutlaka yapılmalıdır.

Yeterli ve kaliteli uykuya mutlaka zaman ayrılmalıdır.

Dostlarla geçirilecek neşeli akşam yemekleri ve sosyal aktiviteler nevrasteni riskini azaltır. Kişiler stres ile mücadele etmek için nefes egzersizleri veya meditasyon tekniklerinden yararlanmalıdır.

Psikoterapi, nevrasteni ile mücadelede yararlıdır ve ileride stres ile nasıl başa çıkılacağı da öğrenilebilir.

Düzenli egzersiz yapılması zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında çok faydalıdır. Açık havada yapılacak egzersizler daha faydalıdır.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER
Mine çiçeği: Sinirsel zayıflıkta Verbena officinalis’in toprak üstü kısımlarından yararlanılır. 1 çay kaşığı drog 1 bardak kaynamış su içinde 5 dakika demlenip süzülür. Kaside ve yulaf ile de kombine edilir.
Kedi otu: Sinirsel tansiyonda, huzursuzluk ve uykusuzlukta 2.5 gram kedi otu kökü 1 bardak kaynamış su içinde 10 dakika demlenip süzülür. Günde birkaç kez 1 çay fincanı içilir.
Kaside (Scutellaria laterifolia): 1 çay kaşı drog 1 çay fincanı kaynamış su içinde 10 dakika demlenip süzülür. Epilepsi, histeri ve sinirsel tansiyonda yararlanılır.
Çarkıfelek: 1 çay kaşığı drog 1 bardak kaynamış su içinde 10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 çay fincanı ve gece yatmadan önce 2 çay fincan, içilir.
Lavanta (Lavandula angustifolia): Sinirsel yorgunlukta, huzursuzluk ve uykusuzluk hallerinde 1-2 çay kaşığı 1 bardak kaynamış su içinde 5 dakika demlenip süzülür.
Apocynum venetum L. (Luobuma): Geleneksel Çin tıbbında kalp destekleyici, idrar söktürücü ve ılımlı antidepresan özellikleriyle kullanılır. Hiperforin içeriği ile sarı kantarona benzer antidepresan özelliğe sahip olup ilaçlarla etkileşime girebilir. Rahatlatıcı özelliği ile nevrasteni tedavisinde çay olarak tüketilerek yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir. Antiaging etkileri olduğu ve sigaradaki nikotinin zararını azaltmada yararlı olduğu belirtilmektedir.
Sarı kantaron (Hypericum perforatum): Nevrasteni ve diğer atipik depresyon yakınmalarının tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Antidepresan ilaçlarla benzer etkinliğe sahip iken daha az yan etkisi bulunur. Standardize ekstraktı günde 3 defa alınan 300 mg kapsül olarak tüketilebilir. İlaç etkileşimi olabileceği için doktor önerisine göre kullanılmalıdır.

Kaynakça:
http://www.psikolojik.gen.tr/nevrasteni.html

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku