Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nevrotik Kişilik Bozukluğu

3 661

KNevrotik Kişilik Bozukluğuişilerin, duygu ve kaygı bozukluğu yaşaması durumuna nevrotik bozukluk denir. Nevrotik kişilik bozukluğu gösteren insanlarda gözlemlenen bazı ayırt edici davranışlar vardır. Bunlardan en dikkat çekenleri; sürekli bir ilgi ve şefkat isteği, beklediği durumlar gerçekleşmediği zaman yaşanan öfke hali, saldırganlık, fazlaca alınganlık, güvensizlik hali, baş edemediği durumların artması, çevresindeki insanlardan beklenen fazla ilgi ve bu ilginin eksilmesi veya hoşa gitmeyen durumların yaşanması halinde en yakınlarını bile gözden çıkarmak şeklinde sıralanabilir.

Bu kişiler durumunun farkındadır. Odalarına kapanabilirler, ataklar geçirebilirler. Tüm bunlara karşın, nevrotik kişilik bozukluğu yaşayan kimseler gerçekle bağlantılarını koparmaz, bu durum için üzülürler ancak kolay bir şekilde baş edemezler. Sıralanan durumlar, pek çok bu konudan muzdarip kişilerde görülen nevrotik kişilik bozukluğunun duygusal belirtileridir. Nevrotik kişilik bozukluğu kalp çarpıntısı, titreme baş dönmesi, ishal gibi belirtiler de gösterebilirler. Bunlar da bu rahatsızlığın fiziksel belirtileri olarak nitelendirilmektedir.

Nevrotik bozukluğun türleri bulunmaktadır. Bunlar;

– Kaygı Bozukluğu Hali: Kişinin kaygı halini kontrol edememesidir. Yaşanılan bu kaygı bozukluğu bunalımlara, obsesif kompülsif rahatsızlık gibi başka psikolojik rahatsızlıklara kapı aralayabilir.
– Somotoform Bozukluklar: Sebebi belli olmayan ağrıların gözlemlendiği kaygı bozukluğuna vücudun tepki vermesi halidir. Psikolojik ağrılar oluşur.
– Dissosiyatif Bozukluklar: Kişinin kaygı ve baskı halinden kaçmak için sıkıntıyı örtbas etme çabasının unutkanlığa veya kişilik bölünmelerine sebep olası durumudur. Ufak çapta geçirilebilen bu durum ciddi boyutlara da ulaşabilmektedir.
– Duygudurum Bozuklukları: Kişi sürekli olarak mutsuz, huzursuz, bunalımda ve umutsuzdur. Çevresindeki kişiler ile ilişkiler yavaş yavaş kopmaktadır.

Bipolar bozukluk, panik bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk, sosyal fobi, özgül fobi, ağrı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozukluğu da nevrotik kişilik bozukluklarına örnektir.

Tedavi Süreci Nasıldır? Tedavi Edilmesi Mümkün Müdür?

Nevrotik kişilik bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel etkiler nevrotik kişilik bozukluğu için uygun şartları oluştursa da sonradan oluşan bir rahatsızlık olması sebebi ile tedavi edilebilir.
Tedavi sürecinde psikolojik ve fiziksel semptomlar için ilaç tedavisi çok önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Nevrotik kişilik bozukluğunun tedavisinde ilaç tedavisi ve yetkin bir psikologdan düzenli bir terapi süreci ile tedavi süreci tamamlanarak tam bir iyileşme sağlanabilmektedir. Kişiler umutsuzluğa kapılmamalı, mümkünse yakın çevre desteği sağlanmalı ve yakın çevre tedavi sürecine dahil edilmelidir.

Kaynakça:
psikolojik.gen.tr/nevrotik.html

Yazar:Gökçe Cömert

3 Yorumlar
  1. Ensar diyor

    Sevgi ve ilgi karşılıklıdir. Ne yani bana sevgi veya ilgi göstermeyene ben nie ilgi gosterecekmisim?
    En basitinden arkadaşlık ilişkilerinde sürekli verici ilgi gösterici vs taraf olmak seni kullanmak demektir aslında. Günümüz evlilik bağlarında bile bu tek taraflı tutum mevcut .. tek taraflı olan ilişki olacağına hiç olmasın daha iyi bence. Bunun nevrotik kişiliklede alası yok.

  2. Rezzan diyor

    Amcamda nevrotik özellikler gözlemliyorum, ilginin sürekli odağında olmak istiyor,istediği ilgiyi aldığında bu ilgiden dilediği an ve bu genelllikle ansızın oluyor bir anda rahatsız olabiliyor,aniden halay çekmeye,Türk sanat müziği şarkılarını yüksek sesle seslendirmeye,şiir okumaya başlıyor,hasta olduğu vakit herkes onunla ilgilensin istiyor,yüzü asık olduğunda aile üyelerindeki herhangi bir tebessümden rahatsız oluyor,oğlunun ekonomik sorunları,kendi ekonomik sorunları için derin kaygı duyuyor,çevresindeki insanların eş seçimi,kıyafet seçimi,pahalı eşyalar satın alan eş dost ve akrabalar onu kaygılandırıyor, bir akraba araba satın almış ise modeli yüksek bir otomobil satın alınmış ise ne gerek vardı araç almaya onların arabaya ihtiyacı yokki alacaklarsa neden son model alıyorlar itirazlarını en az 3 gün devamla itirazen dile getiriyor,herkes için kaygılanıyor, onların yanlış karar verdiklerini düşünüyor,yanlış kararlar veren,hatalı seçimler yapan insanları sürekli eleştiriyor,her mevzuda uzman ve haklı atfediyor kendini,eşine diğer aile üyelerinin yanında hakaret edebiliyor,hepiniz uzaklaşın benden,beni rahat bırakın diyerek en az ama en az 3 gün tüm aile bireyleriyle ilişkisini kesiyor veya yalnızca sınırlı veya tek sayıda aile üyesi ile iletişim kuruyor. Haftada bir gün kesinlikle alkol almak istiyor,alkol aldığına diğer aile üyelerinin itiraz edeceklerini bildiğinden alkol almak istediği bir gün durduk yere önemli veya pek önemsiz herhangi bir mevzu sebebiyle herkesle küsüp akşam alkol almaya gidiyor,bütün aile ve yakın akraba düğünlerinde içmek istiyor,bu sebeple her düğün ve özel günlerde aile üyeleri ile küsüyor. Çevresindeki insanlar için tahammül edilmesi gereken biri,kaygım amcama değil,çevresindeki onunla birlikte yaşayan insanların sağlığı için endişeleniyorum.Aile üyeleri olarak bizler orta yaş bunalımı diyerek durumu hafifletmeye çalışıyoruz. Ancak diğer aile üyeleri için olduğu kadar amcam için de bu durum çok zor. Sıkıştığında yeter beni daha çok utandırmayın, ben agrasifim, depresif bir yapım var beni böyle kabul edin,sinirli bir yapım var ben böyleyim açıklamasını yaptığında söylecek bir söz bulamıyoruz.Sorunlarımıza derman bulamıyoruz.Amcam kişilik bozukluğunu kabul ediyor ve ancak yapılması gerekenin diğer aile üyelerinin buna göre bir davranış biçimi geliştirmelerini dayatıyor,rahatsızlığı malesef teğet geçiyoruz.

    1. Tayfun diyor

      Rezzan bu gibi durumlarda ilac tedavisi cok onemli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku